God of War: Chains of Olympus (2008) Classics HD (2011) / PS3 / 6 hodin / #dohranoLetos jsem dohrál všechny GoW, které vyšly na PS2/PS3. Ty dvě "menší" hry, které původně vyšly na PSP (
Chains of Olympus a
Ghost of Sparta), jsem dohrál už kdysi a byl to fantastický zážitek. Teď jsem ale dostal chuť dát si je ještě jednou na PS3, protože trofeje. V rámci edice remasterů
Classics HD vyšly oba díly fyzicky jako
God of War Collection Volume II (zatímco
Volume I jsou remastery prvních dvou dílů z PS2), takže jsem se pustil do shánění.
Tenhle disk se z nějakého důvodu neválí na každém rohu a taky je na můj vkus trochu dražší. Ony totiž tyhle dvě hry před pár lety zmizely z PSN, takže není jiná šance, jak si je zahrát (aneb "výhody" digitální distribuce obsahu v praxi). Pár týdnů trvalo, než se na eBay objevila nabídka, na kterou jsem byl ochotný přistoupit. Šlo sice o Francii a kombinaci jejich a naší pošty jsem viděl dost černě, ale zásilka nakonec dorazila těsně před svátky - takže plán na ně je jasný :-)
Dojmy z hraní starší z obou her jsou mile nostalgicky pozitivní. Je to sice HD remaster, ale žádné grafické orgie se nekonají, hlavně v přímém srovnání s GoW III a Ascension. Tohle jsou prostě pořád ty původní PSP verze, jen mají přerenderované cutscény, vylepšené textury a asi i některé modely. Jinak se ale do lokací nijak nezasahovalo, takže jsou prostší, chudší a méně komplikované (protože je musel utáhnout původní HW, byť v rozlišení 480x272).
Žádný wow efekt jako na PSP, kde obě dvě GoW hry patří k tomu nejlepšímu, se tedy rozhodně nekoná. Vůbec to ale nevadí, protože
Chains of Olympus se hraje opravdu skvěle a je to po všech těch "plnotučných" GoW parádní oddechovka. K tomu určitě přispívá i jednodušší ovládání - PSP má jen levý analog a nemá R2/L2, což remaster zachovává i na PS3. Taky délka je velice příjemná: tehdy na PSP mi dohrání trvalo asi 7 hodin, na PS3 jsem to zvládnul o hodinu rychleji.
A protože ani obtížnost tentokrát není nijak přehnaná, podařilo se mi získat všechny trofeje kromě jedné za challenges (ty obecně u GoW nedělám nikdy) a druhé za dohrání na hard obtížnost. Jel jsem jako obvykle na normal a podruhé už do toho nepůjdu, takže platina zase nebude :-) Ale moc rád se místo toho pustím do zbývajícího dezertu
Ghost of Sparta. Protože nasraného mlaďocha Kratose není nikdy dost!