Dave the Diver (2023) / PS5 + Portal / 46 hodin / #dohranoNa úvod něco, co jsem napsal
v PS klubiku před týdnem:
Mám z toho trochu rozporuplný pocity, protože jak to říct... No, vlastně mě to úplně jako nebaví :-D Já tyhle hry, kde mi dochází vzduch nebo tak něco, prostě moc nemusím (zdravíme Subnauticu), stejně jako nemusím různy micromanagementy a Tapper mi nešel ani kdysi na Spectru, natož pak v téhle sushi variantě :-) O chovu ryb, pěstování rýže nebo závodech mořských koníků (!) ani nemluvě. Jenže! Všechno dohromady je to tak šikovně udělaný, že to prostě ten čas sežere všechen, ať člověk chce nebo nechce ¯\_(ツ)_/¯ Takže jo, dohraju to, ale budu brečet, kolik jiných her jsem mohl dohrát místo toho .-)
Člověk (teda aspoň já) si chce všechno aspoň jednou vyzkoušet, něco ho chytí na pár minut, něco na hodinu, no a už to fičí... Plus jsem si taky prošel trofeje a některý určitě dám, třeba dvacetkrát nakrmit kočku! No to prostě musím. Ale k tomu musím nejdřív najít při potápění kočičí jídlo. Takže budu muset otevřít každou bedničku, co kdyby náhodou. Takže pod vodou strávím víc času. Takže budu potřebovat lepší zásobník kyslíku. A asi taky větší inventář. A budu muset do větší hloubky, takže lepší neopren. A ve větší hloubce jsou horší potvory, takže lepší kvér... A už se vezu, je to jedno s druhým. Říkal jsem, že mě to vlastně nebaví? :-D
To už jsem ale Dejva týden hrál... No a včera po 45+ hodinách prakticky nepřetržitého hraní (za čtrnáct dnů u toho o moc víc času prosedět nedokážu) příběh hotov a trofeje na 82 %. Po několika dalších odehraných hodinách je mi jasný, že tohle bude během pár dnů moje další platina. Tak moc velká libovost to je :-) Pokud mě závody mořských koníků ^^ překvapily, tak Tamagotchi aplikace ve virtuálním smartfounu mě trošku šokovala. A o jednom dalším twistu v do té doby přítomných herních mechanikách, které se tím naprosto změnily, už ani nemluvím. Takhle hra prostě sází překvapení na každém kroku a čím déle ji hrajete, tím je lepší.
Dave the Diver je vlastně sada miniher (a miniher v minihrách...) spojená dohromady hlavní činností (tedy potápěním v metroidvania stylu) a jednoduchým příběhem, to všechno vyvedené v pseudo-pixelartové grafice. Hra se snaží působit indie dojmem, ale není to vůbec pravda: Mintrocket patří pod Nexon, což opravdu není nezávislý vydavatel. Jejich původní záměr vydat hru na mobilní platformy zůstal celkem patrný, protože právě tam jsou repetitivní minihry doménou, která sype peníze. "Odborně" řečeno je totiž Dave the Diver jedna velká kompulzivní smyčka, skládající se ze spousty malých kompulzivních smyček - a všechno dohromady to strašně dobře funguje.
Buďto si to za těch $20 kupte, nebo si zahrajte zadarm v PS Plus Extra. Tohle si prostě musíte vyzkoušet! Schválně, jestli do toho taky
spadnete zaplujete :-)