Uncharted: The Lost Legacy (2017/2022) / PS5+Portal / 9,5 hodiny / #dohranoVelké pozitivní překvapení! Jak jsem se
po dohrání čtyřky (která se mi nelíbila) bál, aby poslední díl série nebyl ještě horší - tak to se naštěstí nestalo. Nečekal jsem nic moc a dostal jsem perfektní zážitek s mou oblíbenou Chloe Frazer v hlavní roli. Je to jedna z těch
silných nezávislých žen, jejíž
přednosti zadnosti zjevně dokážu
ocenit nejen já :-) Ostatně ve dvojce a trojce byla Chloe excelentní, takže mě mrzelo, že se ve čtyřce vůbec neobjevila. Elena je sice poklad nejvzácnější, ale... No, radši už to nebudu dál rozpitvávat, že.
Gameplay je pořád stejný, což oceňuju. Příběh byl tentokrát kompaktnější, což bylo spolu s celkově kratší délkou přesně to, co jsem potřeboval. Po trochu rozpačitém úvodu v okupovaném městě (tyhle urban oblasti mě v Uncharted prostě moc nebaví) přišla vynikající "open-world" sekce, ve které jsem si ohromně užíval nepovinnou exploraci. A protože jsem to bral poctivě, tak jsem získal vzácnou odměnu v podobě předmětu, který mi výrazně usnadnil sbírání pokladů v následujících částech hry. Tahle jediná herní mechanika byla v celé sérii úplně nová a považuju ji za hodně dobrý nápad. Btw. puzzly obecně jsou tu super a jeden mi vyloženě přišel jako citace z
TR: Underworld, za což palec nahoru.
Jinak mi
Lost Legacy přišlo jako vydestilované to nejlepší z dvojky a trojky, což jsou mé nejoblíbenější díly (a trochu mi splývají, protože jsem je hrál bezprostředně za sebou), takže to bylo super. Některé scény byly prakticky identické s "originálem", což mi ale vůbec nevadilo a řekl bych, že to měla být svého druhu pocta. Nutno podotknout, že kdyby Chloe neměla parťačku, se kterou by pořád o něčem nepodstatném nekafraly a neřvaly na sebe "OMG, are you OK?" nebo "Can you do it?", bylo by to celé ještě lepší :-) Ale každopádně mi spadl kámen ze srdce, když mezi nimi až do samého konce nedošlo k žádné
romanci... To by mi celý zážitek opravdu zkazilo.
Takhle mi ho zkazily až
závěrečné titulky, ke kterým (a hlavně k jejich hudenímu podkresu) nějak nevím, co bych měl říct... Takže radši neřeknu nic.
IB challenge
Legacy of Thieves je tímto po třech měsících splněna a já se jdu pustit do
NieR: Automata. Doufám, že to bude stát za to!