Grand Theft Auto: San Andreas / 50 hodin / Steam / #dohranoSan Adreas se mi úplně poprvé dostal do rukou hned po vydání v roce 2005 a tenkrát jsem neúspěšně skončil někde zhruba v polovině příběhu. Na podzim 2021 jsem chytil slinu a pustil jsem se do San Andreas znovu a dostal jsem se až do San Fierra, kde jsem hru zase pro upadající zájem opustil. Naštěstí jsem si uložil sejvy. Teď po dlouhých třech letech jsem se z nějakého záhadného důvodu dokopal zpátky, navázal jsem na předešlý gameplay a k mému vlastnímu údivu mě to chytlo víc než tenkrát. Dokázal jsem se prokousat i přes rakoviny typu pokročilá autoškola, letecká škola a hlavně teda pak příběhové letecké mise, za které by se měl někdo smažit v pekle, ulítnul jsem si i na nějakých vedlejších misích jako třeba rozvoz zásilek a export aut. Příběh poměrně skvěle balancuje na hraně uvěřitelnosti a absurdity a osobně jsem si ho užil. Dabing je dodnes naprosto famózní, leč s ohledem na slavná jména jako Samuel L. Jackson, James Woods, Peter Fonda či Ice-T se není čemu divit. Dokonalou gangsta angličtinu Chrise Bellarda aka Carla ani nezmiňuji. Po dlouhé době hra, která skočila dřív, než mě přestala bavit - to asi bude těch plonkových 17 hodin, které jsem odehrál 3 roky dozadu.
Vzhledem k poměrně muzeálnímu stáří hry jsem tam preventivně plesknul jeden
mod pack, který vřele doporučuju, pokud byste se chtěli do původního SA ještě někdy pustit. Kam se hrabe ten jejich ofiko remaster. Hráno na Steamu na 4k monitoru v nativním rozlišení (ještě jednou děkuji mod packu) a vypadalo to celkem fajn, tedy až na modely lidí, ale v tomto ohledu hrubé hrany krásně zaoblila a vyžehlila vlna osobní nostalgie. Teď jen přemýšlím, jestli si mám později dát další díl ve formě obstarožní X360 verze nebo jestli překousnu ten jejich strašlivý launcher na PC. Od GTA si dám každopdáně na chvíli pauzu. Kdo jste San Andreas nehráli a máte chuť na tenhle typ hry, nezbývá mi než vřele doporučit.