NieR: Automata (2017) / PS5 / 77 hodin / #dohranoKonec roku obvykle trávím ve společnosti některé hry od Amanity. Letos jsem měl v plánu znovu
Happy Game, protože nálada téhle hry přesně odpovídá událostem mého roku 2024... Ale nakonec dopadlo všechno jinak a místo toho cinkla
poslední letošní platina.
Vypadá to, že čím větší ve mě zanechá nějaká hra dojem, tím méně toho o jejím hraní nakonec vlstně napíšu.
Automata ve mě bude rezonovat ještě hodně dlouho, a to i proto, že jsem samotnou hru podpořil poslechem skvělého soundtracku, sledováním anime seriálu a studováním celého neuvěřitelně rozsáhlého lore. To ovšem znamená, že si teď budu muset zahrát nejen
Nier Replicant, ale i sérii
Drakengard, protože
Nier vychází z jednoho z konců jednoho z dílů... Tomu, kdo mi tady
Automatu doporučil si zahrát (nevím už přesně, kdo to byl), za to teda pěkně děkuju - a myslím to úplně vážně.
Pořád jsem o hře samotné nic nenapsal a ani to neudělám. Já jsem si o ní dopředu taky zjišťoval co nejméně informací, protože jsem se bál, abych si něco nezkazil. A udělal jsem dobře. Sice jsem se v jednom okamžiku začal děsit rozsáhlosti příběhu, který se přede mnou najednou rozprostřel... Ale to byla jen chvilková slabost. Získat "true ending" mi nakonec trvalo 46 hodin a dalších 30 jsem pak věnoval platinování. Ani ne tak kvůli těm trofejím, ale hlavně proto, že každý vyřešený sidequest, každá objevená zbraň, zdánlivě náhodný dialog nebo kousek zapomenutého dokumentu mi pomohlo víc pochopit ten svět kolem. Myslím samozřejmě ten herní, ačkoli...
Šestadvacet alternativních konců hry je pak kapitola sama pro sebe. Každý z nich nese určité poselství a abych řekl pravdu, většinou se jednalo o důsledky špatných rozhodnutí, která bych sám od sebe ve hře (a ani v životě) nikdy neudělal. Aspoň to mě v tom letošním zkurveném roce trochu potěšilo, že na tom přece jen možná nejsem až zas tak špatně. I když jen ve hře. Ale v jedné z nejlepších her, které jsem kdy hrál!
(Btw. snad nebudu spoilerovat, když řeknu, že od určitého okamžiku si na jednom místě ve hře můžete koupit chybějící trofeje! Je to poměrně zvláštní a asi jsem to ještě nikde neviděl. Ale samozřejmě by mi to přišlo potupné, takže jsem si všechny trofeje skutečně odpracoval. Jako důkaz předkládám
IB playlog, ve kterém je mimochodem vidět, že jsem začal hrát už v říjnu. Inu, něco holt chce svůj čas... A hlavně týden prosincové dovolené :-))