Xenosaga 1 / Retroid Pocket 5 / 34,5 hodin / #dohrano Xenogears zanechaly tak silný dojem, že jsem se pustil do Xenosagy.
První díl má své mouchy, zejména jsem si musel zvykat na trochu sterilní 3D grafiku PS2 (paradoxně na docela půvabnou kombinaci 3D prostředí a 2D spritů v Xenogears z PS1 se mi koukalo líp), dále mě štve, že ti parádní obří roboti z Xenogears jsou tu nahrazení docela mizernými AGWS, které mají jen tak 4 metry, v příběhu moc nehrají roli a nejsou nic moc ani v soubojích, od půlky hry do konce jsem je prakticky nepoužil. A poslední stesk je na absenci mapy ve většině lokací.
Ale nakonec mě vtáhl výborný příběh a skvělé postavy v čele s se zábavně napsanou chladnou cyber ženou KOS-MOS a taky funkční a celkem propracovaný soubojový systém. Obtížnost byla poměrně vysoká, člověk u toho musel trochu myslet, ale dalo se to. Save pointy strašně daleko od sebe, jakože třeba hodinu a půl hraní, bez save state bych se na to asi vykašlal.
Za zmínku stojí i výborná hudba a rozsáhlé filmečky, které hru provází a opravdu se povedly. Mám save state těsně před poslední ťafkou finálnímu bossovi, takže ten závěrečný si jdu zrovna dat ještě jednou.
Finální verdikt - ne taková bomba, jako Xenogears, ale pro JRPGfily jako jsem já skvělá pařbička. Hned dám stahovat dvojku :)