Millde-earth: Shadow of War / PC / 73 hodin / #dohranozase rest. ale tak když už jsem si SoW do huby v rámci dohrání MadMaxe... celkově zase asi dvěstě hodin, x rozehrání. musím říct, že i když mě konec docela zaskočil, vzal to nečekaně zhurta a vůbec mi přijde takový meh, tak furt o miliardu levelu lepší příběh než ten Amazoní potrat Rings of Power.
jedná se o pokračování ME: Shadow of Mordor přičemž je to pokračování tak jak mám rád, víc toho samého o trochu lepšího, ale žádný brutál zvrat v herních mechanismech nebo stylu (vidíte, vy kreténi z Dragon Age? vidíte??), žádný kravaťák si neprosadil, že teď frčí jrpg a tahové souboje. v jedničce jsme měli dvě mapy na kterých jsme snižovali vliv Saurona obsazováním pevností a rekrutováním orkskych kapitanů, zde máme regoinů rovnou pět, přičemž jeden je z dlc a jeho obsazení je čistě volitelné. v hře je několik vedlejších a jedna hlavní questová linie, vyplatí se dohrát všechno, jednak mám rád lotrovský lore (pokud je napsaný dobře a respektuje předlohu! jo, rings of power mě fakt hodně hnulo žlučí), druhak se vám odemkne několik hodně užitečných skillů. mapy jsou vizuálně a stylově krásně odlišné a je radost se v nich pohybovat ať pěšmo, na hřbetu caragora, či letmo na draku. btw přistihl jsem se, že když jsem zaléval řady orků po mnou plamenem s dračí mordy, nativně jsem si broukal Wagnerovu Jízdu Valkýr :D
opět sledujeme technickou zombii Taliona, kterého naživu urdžuje posednutí duchem kováře prstenů moci, kterému prostě nejsem schopný říkat jinak než Celerbrambor. tato fůze vám poskytuje dovednosti lidskou rasou neovládané, rozličné dashe, dvojité skoky, zpomalovní času při míření atd. tady musím ocenit hru, že i když je to dvojka, tak moje postava sice přišla o prsten, který rychle získáte zpátky, ale nenutila mě učit se naprosto všechno znova.
ale hlavně a zejména a to co tuhle hru zvedá vysoko nad jiné open-worldovky ubisoftiho střihu je... prosím tuš! ovládnutí nepřátelských kapitánu orků. na každé mapě jsou nižsí desítky zaklaďáků, nad nimi je dva až pět seržantů chránících pevnost a nad nima vrchní hovnivál a šéf dané oblasti. takže postupně ovládnete a na svoji stranu přetáhnete pěšáky, následně seržanty aby se snížila obranyschopnost pevnosti na kterou se následně vrháte se svým místním vojskem služebníků a srážíte a nahrazujete místního šefa.
a tím se dostáváme k perle jedničky a dvojky a to je Nemesis systém. tahle genialita totiž dělá z každého skřeta absolutně unikátní charakter! a to prosím náhodným generováním takže trvá fatk hooooodně dlouho než zaregistrujete opakující se jména a jejich přídomky. ty se mění navíc mění podle přidělených vlastností a to včetně toho když ho zahanbíte a tím mu snížíte level. zároveň je naprosto každý skřet vizuálně zcela unikátní, krom pár skřetů kteří jsou zjevně ikoničtí, viz hrozby a kletby zpívající a veršující bard, nebo slintající ork který fakt vizuálně slintá :D ve své bandě špinavců si bez problému najdete oblíbence které levelujete a vylepšujete a posílate do arény. minimálně dvacet hodin padlo na řešení random eventů mých svěřenců jako souboje nebo lov a jejich údržbu.
a celá anabáze s Bruzem, no tak z toho jsem šel doslova na prdel, pochopitelně jsem ho znova ovládl a ta změna z toho suveréna v absolutní trosku s prejtem misto mozku a jeho následné kvílení "I dont want your fort! Can you just keep your fort?", z toho fakt přejel mráz po zádech. naproti tomu Ratbag s ologem Rangerem, a dojatým "It is almost like he is talking.", mě upřímě rozchechtalo :)
tohle je poctivá openworld akčňárna, souboje jsou živé a zábavné, skilly, jejich objevovaní, testování a výroba stromu dovedností tak aby nejlépe sedl mému stylu hraní je velice fajn. tady si uremcnu, protože každou dovednost jde boostnout jedním ze tří vylepšení a některá jsou vyloženě hluchá a doplňková protože je očividné, že budete používat jedno konkretní, většinou odemčené questem nebo postupem hrou. ale jinak, tady si dal někdo hodně pozor aby navázal a urdžel laťku. vizuálně je radost sledovat krvavý balet Taliona, krev cáká, končetiny létají, skřeti ječí, občas vás nějaký váš zradí a přepadne, nebo vám naopak přinese dárek v podobě zajatce k výslechu. svět žije a skřeti si vytvářejí vlastní aktivity jako přepady a souboje, které se mohou zvrtnout tak či onak, takže mezi questy furt někam běháte dohlédnout, že váš svěřenec vyjde z akce výtězně a že ten koho pipláte celou hru, neskončí rozmaznutí na chodidle grauga. to se totiž stává až nemile často, svět je krutý a nic není dané. duležité je si hlídat aby jste neposlali na něpřátelského skřeta vybaveného ohnivou zbraní někoho, kdo zpanikaří při popálení apod. znovu smekám před Nemesisem, tohle je světový unikát.
a budu si remcat!
zas "hra je služba". takže na mapě na mě ječí online arény, hra mě podbízí k invazím k ostatním hráčům abych jim zkusil podělat život. za každou cenu nasrat online složku do singleplayer titulu, to je na pomazání dehtem a peřím. oproti Maxovi je tohle ještě +/- udržovaný titul, takže wbplay, downloady, denní a týdení eventy jsou stále funkční. ale znova: proč kurvajs?? fakt nemám po dohraní nejmenší potřebu vrhnout se do nějakého pošahaného online soupeření jen pro soupeření. na to mám spoustu jiných titulu na to primárně zaměřených.
druhý remc je, že jsem tu hru málem odinstaloval protože se mi i v fullhd na medium brutálně sekala! čuměl jsem na to s otevřenou hubou a nechápal co se stalo, na nvidia 2070 to běhalo ve 2k na trochu smutnější max a na 3060rtx ani v 1k nepřelezu 40fps? was der ficken?? no protože hra vám v současnosti automaticky nainstaluje i optional dlc které se jmenuje ultrahd texture pack, a ty 4k textury vám bez ptaní ani oznámení zapne. ve hře nemáte jak to zjistit, jen v steam managementu hry kde to musíte ručně vypnout.
jinak ale technicky nemám co vytknout, pády se nekonaly, hra držela po vykopnutí 4k textur stabilní fps ať se na obrazovce dělo jaké peklo chtělo, pár ragdollů občas zatahalo za oko, ale v těch stovkách mrtvol to byla homeopaticka kapka v atlantiku. a hra nezvládá dobře zarovnat vás a cíl při animaci brutalizování, finisheru nebo ovládání pokud se nacházíte na schodech v ruzných výškách. ale na tu velikost, rozsah a obsah světa jsou to marginality.
sumasumárum, opět jednou pokračování tak jak ma být. klidně bych snesl mohutnější dlc s pokračováním příbehu Taliona po změně týmu. krom arén mám všechno a 100%.
je mi proto velice líto, že skončím na smutnou notu. nedočkáme se už nejspíš nikdy. a proč se nedočkáme? protože managerské svině z warner bros, které jako všechny společnosti za covidu skoupily co mohly, vyhodnotily že jim excel nesvítí dost zeleně a genialni studio Monolith Production letos v únoru zařizly. Monolith který dal světu Blood (jo, TEN Blood, 1997), F.E.A.R, Alien vs Predator 2, nebo zapomenuté ale subgeniální Gorky 17. nikdy nezapomeneme! nikdy neodpustíme!!
For the Bright Lord!