Guardian Heroes / Sega Saturn / 1 hodina / #dohranoMam rad hry od studia Treasure, ale skoro vzdy mam problemy do nich proniknout. Po relativne nedavnem zarezu v podobe
Radiant Silvergun, ktery adoruji nad nebesa, prislo na radu duchovni pokracovani slavne strilecky Gunstar Heroes z Mega Drive s nazvem Guardian Heroes.
Jde o ne uplne tradicni beat'em'up, kde si vyberete panacka s rozlicnymi utoky a kouzly a kosite cestu vpred skrz hromady nepratel. Zvlastnosti je, ze hra poskytuje tri oddelene roviny pohybu (nektera kouzla a utoky umi zasahovat do vicero rovin najednou), jinak se hra svou zakladni hratelnosti zasadne nelisi od jakekoliv jine beat'em'up.
Hlavni devizou hry je ale jeji nelinearita - celkem je ve hre naruc moznosti, kudy se po dohranem levely vydat a podle toho se staneme svedky odlisneho zakonceni - velmi vzdalene to pripomina vetveni levelu ve hre Outrun.
Krom rezimu pro dva hrace je zde pak tak battle mode az pro sest hracu, ale ten jsem nezkousel. Nehledal bych v tom velkou pointu. Takze zpatky ke story modu.
Hra ma dost vysokou obtiznost a tech par kreditu, ktere nam autori milostive daji do zacatku hry, se vycerpa behem druheho, maximalne tretiho levelu... coz ponekud demotivuje se ve hre snazit dal. Za poslednich X let jsem dal hre vice nez par pokusu do ni proniknout. No, teprve vcera jsem si dovolil nastavit easy obtiznost, coz v praxi znamena 99 kreditu a tim padem hru nelze nedohrat. Dotlacit ji k titulkum byla zalezitost hodiny.
Co je trochu smutne, ze pres veskerou adoraci Treasure her jsem v teto nasel zatim nejmene zalibeni vubec. Grafika je na prvni pohled hezka, ale to skalovani nici detaily a animace jsou prekvapive chude na muj vkus. Na prostredi neni nic moc zajimaveho a nepratele postradaji pestrost. Zcela ostudne jsou pak dialogove sekvence, ktere se odehravaji na potemnele obrazovce s primitivnim a nedobre zvolenym fontem, bez jakekoliv elegance a doprovodne grafiky. Proste je to vizualne divne. Vyzdvihnu ale hudbu a ozvuceni.
Po dohrani mi neprislo, ze by se mi cokoliv odemknulo - coz mozna bude tim easy modem. Ale v nastaveni hry vidim, ze je mozne odemknout snad dve desitky postavicek a podle toho ocekavam, ze se bude pribeh vyvijet s jinym sdelenim a ze by to mohlo hrace motivovat hru protacet dokola ruznymi cestami - coz je neco, co mi prijde jako fajn napad, pokud se potvrdi.
Ale popravde nevim, jestli se ke hre jeste nekdy vratim, mam z ni po tech letech divnou pachut.