Metal Gear/11 hodin/#dohranoHra tvrdí 4 hodiny čistého času, Steam tvrdí 11.
Master Collection byla ve slevě, tak sjem se rozhodl jsem se projít si sérii Metal Gear. Jediné hry, které jsem doteď hrál, byly Metal Gear Solid (PC port) kdysi dávno v 200x (nedohrál, padalo to těsně před bojem s Liquidem), a MGS5: Phantom Pain někdy během pandemie (stop the spread of the vocal cord parasite).
Začal jsem prvním MSX Metal Gearem. V tom roce 1987 to muselo být kulervoucí, hromada mechanik, zajímavá hratelnost, příběh, velikost.
Dneska je ovládání, QoL features, a ty změny v té Master Collection tak trochu na palici. Zmátly mne tři věci:
1) Na začátku hry máte jen půlku zdraví, je to tak schválně a víc dostanete, jak procházíte hrou, ale vypadá to jako že jste zranění. Když jsem našel Rations, tak jsem se chtěl vyléčit a nešlo to (z pohledu hry proto, že jsem měl plné zdraví), a tak jsem si myslel, že nevím, jak to ovládat.
2) Ukládat z menu můžete kdekoliv, ale uloží se jen kdy jste byli naposledy ve výtahu. Save/Load menu je moderní, předělané, tak tam na to mohli aspoň upozornit.
3) Frekvence vysílačky nemusíte štelovat ručně, tam máte taky uloženou frekvenci na Schneidera.
Sice to bylo všechno napsané v manuálu, ale blbě zformulované (a ten manuál a ty přídavné materiály mají taky blbé ovládání, a nejsou dostupné ze hry).
Blbě se mi taky ovládaly herní menu, bylo to takové neintuitivní, zvlášť když je to namapované na moderní ovladač. V inventáři postupně nasbíráte 7 očíslovaných přístupových karet, u každých dveří musíte individuálně vyzkoušet, která tam pasuje. Zvlášť opruz, pokud do vás zrovna střílí nepřátelé nebo stojíte v zaplynované místnosti, protože Solid Snake nedokáže zároveň mít nasazenou plynovou masku a otevírat dveře. Kdo ví, jestli to byl úmysl.
Kdyby to byla dnešní indie hra, tak se asi neobtěžuju to dohrávat (backtracking skrz matoucí mapy ze mne vysával vůli k životu), z historické perspektivy ale must finish. Vtipné je, že Kojima na jednu stranu všechny Metal Gear hry považuje tak nějak za kanonické, ale zase se do MGS5 neobtěžoval přidat pasti jako Death Pillar nebo ikonické postavy jako byli Shoot Gunner, Coward Duck, nebo Bloody Brad (nebo to nějak retconovat v tom rereleasu, když už v dvojce předělával obličeje, ale zase, ty pouštní segmenty se nemohly odehrávat na ropné plošině).