Security 51 / PC / 10h / #dohranoglory to Arstotzka! teda co to melu, I want to believe! vezmeme to zase zhurta, je to Papers Please (PP) ale nejste celníkem anóbrž vrátným a ta vrátnice se nachází v záhadné podzemní black-site-operations základně, jak ostatně napoví číslovka 51 v názvu. takže krom kontrolování dokladů budeme rentgenem hledat upravene orgány nebo modifikované kosti, odebírat krev, hledat parazity, nebo kontrolovat na fotkce vstupuchtivé osoby duchy, artefakty a jina paranormálna. krom kontroly vstupujících také občas někdo oblast opouští, což obnáší scan osob ve výtahu. ti co si odnášejí něco co nechceme, hážeme do izolace a regulérně na nich děláme pokusy.
hra se moc vážně nebere, grafika je hozená spíš do komixového stylu, před každou směnou je krátká humorná animace jak dnes začínáte pracovní den, a když se rozhodnete zlikvidovat všechny ve výtahu, tak je třeba přejede vlak. ve výtahu. vlak. ne, nejeblo mi. opravdu vlak ve výtahu.
jsem boomerský pixeložrout takže grafika mi brnkla na strunu nostalgie. atmosféra oproti PP by už nemohla být víc odlišná, kde v PP je hlad, zima, politbyro a sebrali ti bramboru, tam je 51 doslova barevně rozpustilá. bavil mě postupný vývoj, kdy postupně čelite různým ohrožením světa nad vaší hlavou, kupř zombie apokalypsa nebo pandemie, na čemž vy se podílíte posíláním expedic mimo bunkr nebo právě experimentováním na nešťastných kolezích. každá vyřešená událost pak znamená vaše povýšeni... do nižšího patra, nové hračky na testování a novou hrozbu světu. před začátkem každého dne vidíte změny města nad vámi a tudíž přímě dopady vašeho postupu.
oproti PP se v 51 každý den mění instrukce, jeden den vám kupř řeknou, že kdo má mozkový čip, má volný přístup i kdyby se mu z hrudi zrovna klubal alien, na játrech měl neschválený implantát, z nosu mu lezlo chapadlo a na fotkách kolem měl sebe celý lovecraftovský pekelný jeruzalém. druhý den ta samá diagnoza znamená okamžité postavení ke zdi a dvě dávky.
dále pak jako v PP dostáváte každý den plat plus bonus za dokonalé odbavení, případně za vyřízení poviností před koncem směny. za obdržené peníze se zde nesnažíme udržet na živu rodinu v rozpuku litevského blahobytného stalinismu, ale investujete je do vylepšení nástrojů, větší rentgen, rychlejší analyzátor krve apod. a podobně jako v PP se po dohrání třiceti dnů resp směn a celého příběhu, se i v 51 můžeme vracet zpět a zkoušet nedokonale odehrané dny znova. tady se ze hry stane regulérně git a vy si mužete odskakovat branche z hlavní příběhové větve a zkoušet jiné směry a konce.
a jdeme si remcat.
zásadním způsobem ve hře absentují jakékoliv klávesové zkratky. minimálně přepínání ze stolu na xicht příchozího a zpět bych ocenil.
občasný chaotický bordel na stole padesáti papírů přes sebe je součástí herního systému, to chápu, ale ocenil bych nějake rychlejší procházení vrstev dokumentu třeba přes scrolovaní.
v důsledku popsaného je jasné že na klávesnici nehrábnete ale podložku pod myš si radějí kupte náhradní. chlazenou.
a endgame git pokládám sice za originální.... ale ve výsledku docela zbytečný. ta hra má totiž jeden zásadní háček. ona moc nekombinuje mezi patry to používání nástroju, takže když v nějakém patře dostaneme dva nové, tak budeme celé patro používat primárně ty dva nové doplněné o jeden dva z předchozích. prostě na to jaký itinerář máte k dispozici, ho hra až trestuhodně nevyužívá.
nicméně tohle byla jedna z těch lepších verzí hry na nejdůležitějšího člověka každého podniku, tudíž na vrátného. mohla být delší, mohla víc kombinovat nástroje, mohla být uživatelsky komfortnější.
na druhou stranu, dohrál jsem to, což se tak často nestává a do kotlíku žánru přimýchává několik originálních ingrediencí. nelituju ničeho. pokud vás PP bavilo tak u 51 za ty necelé tři stovky nešlápnete vedle. do hry se stále láduje content a aktualizace, nebudu překvapen když za půl roku zjistím že moje remcy jsou již neplatné :)
dobrý den, vaše doklady prosím, předkloňte se a zakašlejte.