The Lamplighters League and the Tower at the End of the WorldHodně mi sednul setting (pulpová 30. léta, magie, vynálezy, tajné společnosti), lore, atmosféra, postavy, dabing. Tohle všechno je výjimečně povedené, chtěl bych víc her z toho světa.
Taky se mi líbily dovednostní stromy a od toho odvozený způsob hry za jednotlivé agenty, každý funguje diametrálně odlišně. Agentů je ve hře celkem deset, ale do misí si berete 3–4, takže představují velký potenciál pro replayabilitu (jednak je dost těžké v jedné kampani získat všechny a jednak je z hlediska přísunu skillových bodíků nepraktické snažit se levelovat všechny najednou).
Základem hry jsou mise (ve kterých se střídají real-time stealth pasáže s turn-based tactics souboji) a mezi misemi je nějaké to rozvíjení základny a strategické plánování výběru misí. Mě ten mix bavil a vyhovoval mi, ale je jasné, že X-COM šel v té strategické části mnohem dál a hlouběji a Shadow Tactics a spol. jsou zase o několik řádů lepší v té real-time stealth oblasti. Nejlíp ze srovnání s jinými hrami vycházejí ty turn-based souboje, ty byly IMO docela povedené.
Tuhle hru v době vydání potopily tři věci:
1) nulový marketing
2) skutečnost, že jiné tituly dělají totéž lépe, případně se nesnaží mixovat žánry, ale jeden jediný dotáhnout k dokonalosti
3) technický stav
Ten si zaslouží samostatnou poznámku. Hra vyšla v ne úplně dotaženém stavu (a to nedotažení bylo podstatně horší než u jiných současných her), a ještě navíc vydavatel už před vydáním věděl, že je to projekt na účetní odpis, a propustil velkou většinu studia, takže dolaďující patche byly far and few between. Děly se dokonce takové příšernosti, jako že když vám to na XBOXu spadlo, tak byla nemalá šance, že to smaže všechny sejvy.
Nevalné technické zpracování se projevuje ještě teď. Hra nemá quicksave/quickload (ale samozřejmě lze ukládat přes menu), postavičky se při přeskakování překážky často zacyklí tak, že skáčou stále tam a zpátky a dostane je z toho jenom přepnutí na jinou postavu, a větráky PC po celou dobu hraní hučely jako o závod, což naznačuje mizernou optimalizaci, zejména ve srovnání s graficky mnohem náročnějším Avowed.
Na druhou stranu mi to za celou dobu snad ani jednou nespadlo a při samotném hraní jsem nenarazil na nic, co by ve hře vyloženě nefungovalo, jako že by nešlo posunout panáčkem, vystřelit, použít dovednost nebo že by nějaká dovednost zjevně nefungovala tak, jak má.
Cenovka 1000 CZK (a víc) je absurdní, hlavně kvůli tomu nedotaženému technickému provedení, ale holt je to dost nová hra (říjen 2023). Ale poloviční cena, za kterou se to dá sehnat v akci, mi přijde úplně v pohodě.
PS: Vyskočilo to na mě v rámci XBOX PC Passu, jakože ho to brzo opustí. Což je super na vyzkoušení hry, která má špatné recenze a od které člověk moc nečeká, ale když vás ta hra chytne, tak je z toho trochu stresující závod s časem (posledních pár misí jsem trošičku speedrunoval). Ale povedlo se, můj soukromý achievement splněn, dohráno hodinu a čtvrt před vyřazením z passu.
Nicméně, kdyby mi scházelo pět šest posledních misí, tak si to rád koupím za 600 na GoGu a dojedu to.