• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne




    Jak obstát výzvám 21. století a sublimovat touhu po střetu do uspokojení jiných potřeb

    Pokud o mě nějaký muž má zájem, tak to bývá už většinou docela statečnej exemplář :)

    Vítejte u tématu, které se snad brzo nevyčerpá:)

    Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.

    K založení tohoto klubu mě přivedlo (bohužel nikoliv první) setkání s opačným tématem, toxické maskulinity.
    Toxickou maskulinitu opisně vnímám jako něco, co je mužům někdy okolím, sobě navzájem i sobě samými vštěpováno například pomocí frází "kluci/chlapi/muži nikdy:
    Nebrečej, nevoněj se, netulej se k mámě, neprosej, neuhnou, neprebalujou deti, moc necuchaj ke kytkam a necumej na motyly, nevesej zaclony a nektery prej ani vyprany kalhotky wtf, v Sopranos mafiozove ani nepriznavali, ze lizou zencky, protoze kdyz jo, tak bys to urcite udelal i chlapovi cili ses jasna/y/ej %dosadte si ve vasi komunite oblibeny hanlivy vyraz pro gaye%"
    (davejte klidne do klubu dalsi priklady, co pravi chlapi nikdy nedelaj, rad doplnim a zasmeju se, nejspis uz jsem to delal;))

    Zaroven jsou udajne veci, co prej pravi chlapi vzdycky musej umet.

    Rad bych se ale nejdriv bavil o tom mechanismu NIKDY a zajimal by me vas pohled na soubor takovych zakazu jakozto prispevku k rozvoji chlapce v plnohodnotneho muže:)
    Domnivam se obecne, ze vychova pomoci zakazu neni dobra a minimalne polovina vyse zminenych "nikdy" vede k velke emocni frustraci jedince pripadne jeho okoli a naopak rozvoji cloveka brani.
    A v pripade, ze se takove imperativy jeste opiraji o jeho genderovou/pohlavni/sexualni roli, muze dojit k mylnym zaverum, zbytecne omezujicim jeho schopnost vstupovat do mezilidskych a /nebo partnerskych vztahu a udrzovat je (a pripadne je vcas ukoncit;))

    Nehledam uplakane prevonene muze pritulene k mame, co celou dobu prosej a pak stejne uhnou do posranych plinek a cumej radsi na motyly a uprimne doufam, ze takovy clovek neexistuje ani jeden!:))

    Chci se bavit o muzich, kteri se neboji priznat, ze maji emoce, davaji je okoli najevo, dokazi s nimi pracovat a zaroven v nich zeny neztrati opravneny pocit opory, duvery a spolehlivosti.
    Myslim, ze urcity strach z dojmu slabosstvi a z neho vyplyvajici ztrata vyse zminenych atributu muzstvi v ocich zen, je jeden z hlavnich duvodu, proc takovou vychovu mnozi muzi nakonec akceptuji a nektere vzorce chovani je pro ne i v dospelosti velmi tezke menit.

    Pojdme si o tom povidat z pohledu muzu, z pohledu na muze a i ze vsech jinych, ktere jsou vam vlastni nebo blizke.

    Prosim zadne 18+, pripadne jako spoiler s upozornenim.
    Omlouvam se za prechody do a z diakritiky, opravim. carky v souvetich uvitam, uz je moc neumim:)
    rozbalit záhlaví
    AMANT
    AMANT --- ---
    NYA: kradu do nazvu, snad neva:D
    "pokud o mě nějaký muž má zájem, tak to bývá už většinou docela statečnej exemplář :)"
    NYA
    NYA --- ---
    LAKSHMANA: není to černobílý a je to otázka míry :)

    jasně, že když mi bylo 20, tak mě sbalil týpek, co se nebál skákat z x metrů do vodopádu nebo co to tam bylo a vyprávěl jak jezdili na motorkách do německa jezdit na dálnici v protisměru (jo, taky se jeden z kamarádů jednou už nevrátil).
    teď bych to už brala spíš jako projev sebedestruktivity a už by mě to neoslovilo.

    a může to mít druhej extrém, jako někdo, kdo se bojí napsat do auditka, a když už napíše, tak dostane čoud a už znova nenapíše.

    takže jasně, nejvíc mi bude imponovat muž, kterej je odvážnej (tím prokazuje, že mě ochrání a bude mi oporou, když se budu něčeho bát já, žejo. jsou to věci, který nás determinujou už asi z doby, kdy naši předkové byli ješě primáti).
    ale pokud bude znát svoje limity a občas řekne "tak do tohohle já nejdu", tak to můžu normálně respektovat a nijak se tím neshodí.

    pak máš ale taky různý typy strachů (podle toho, z čeho ten strach je). jestli je to strach z nějakýho nebezpečí, ze zodpovědnosti, z nepohodlí, z neznáma, sám ze sebe, ze ženský (nebo z nějaký její části).
    a to by bylo na dlouhý vyprávění


    pokud jde o muže, o který bych měla nebo neměla projevit zájem, tak v tom mám asi subjektivní posun. nejsem žádná submisivní putička, tak mi přijde, že pokud o mě nějaký muž má zájem, tak to bývá už většinou docela statečnej exeplář :)


    suma sumárum, strach a jeho potlačování/zvládání/integrování je fakt velký téma. těžko ho uchopit takhle v jednom postu
    AMANT
    AMANT --- ---
    LAKSHMANA: tak kdyby mel prostredky na (krome jineho) dostatek prislusne vybavenych osobnich strazcu..?..:-)

    (ano, toto je toxicky dvojsmysl, kdyz uz jsem byl pro dnesek odhalen..)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    NYA: "Že se od mužů možná někdy očekává, že strach mít nemají" Proč to tak kostrbatě opisovat? "Se" očekává, a "mít nemají"... Tak chceš chlapa kterej má strach a je to na něm poznat, nebo sebevědomýho, kterej se nebojí? Kterýmu z těch dvou dáš jako ženská šanci? Aha... :-)
    AMANT
    AMANT --- ---
    NYA: ale jako dobry no:))

    na me je proste ten dotaz prilis komplexni a nedokazu na nej odpovedet. nedava mi to smysl a nechci si to dezinterpretovat a neco tady hodinu asociovat a pak to zkouset formulovat.
    ja sem informatik a taky asi trochu lehkej autista, takze kdyz vidim otazku "nakolik se strachu bojíme, nakolik se přijímá a pokud je to tak, co naše ostatní emoce?" tak se predevsim bojim, ze prisel nakej mytologickej ezosaman nam vypravet, ze strachu se bojime, lasku milujeme, na teseni se tesime a radostna ocekavani radostne ocekavame..to se na to da klidne navliknout a taky se da reagovat "ale ja na takovem pohledu na vec nevidim nic spatneho a neslusneho" a kdyz ho kopnes do zadku, tak ses pomalu za vraha kolousku.

    tak jsem prave chtel od nej slyset neco konkretniho, fakt mi nevoni styl "co si myslite o ? a az mi to povite, tak vam s velkou slavou povim, co si o tom myslim ja"..mozna jsem nejakej predrazdenej uz pri pondelku, ale proste mam radsi nejakou komunikaci naprimo, nevidim duvod nejit tu s kuzi na trh a nenacrtnout rovnou nejakou svoji predstavu nebo dojem.
    treba to odpovida nejakym psychologickym nebo psychiatrickym zjistenim, i kdyz hovorovou reci to muze znit jako chytraceni. lidi jsou dobry pozorovatele a proto ja chci rozumet, co rikaj.
    a tim padem musim trvat na urcitym "sjednoceni pojmu" zde a tedy nezavadejicich otazkach do publika:)
    NYA
    NYA --- ---
    AMANT: neomylný vládce auditka, lol :))
    AMANT
    AMANT --- ---
    NYA: noooo, takze samozrejme jsem buh tohohle klubu, takze zde jsem neomylny, a tady Zurgovi jsem konkretne psal, proc mi ten jeho dotaz nedava smysl.
    a taky proc mi vadi, kdyz nekdo do diskuse jako s prvnim prispevkem vstoupi s recnickou otazkou a ceka, co z koho vypadne, aby pak konecne mohl predstavit svuj tajemny koncept.

    a ty hraj mic a ne hrace.
    NYA
    NYA --- ---
    AMANT: noo, takže máš pocit, že na tvým způsobu komunikace je všechno ok, a tady Zurg je ten, kdo komunikuje nějak špatně?
    AMANT
    AMANT --- ---
    NYA: ja jsem mu to rovnou psal v tom predchozim prispevku.
    NYA
    NYA --- ---
    AMANT: tak mu to napiš rovnou, že otázku nechápeš, a jestli by nemohl být nějak srozumitelnější, ne?
    Já jsem to pochopila tak, že ho napadlo něco k tématu strachu, a že se často říká, že strach je nějak špatnej, a že ZURG si ale myslí, že se strachem se dá nějak pracovat a pak vlastně může být užitečnej.

    Myslím si, že téma strachu může s toxickou maskulinitou souviset dost. Nechtít přiznat, že mám strach, může přesně vést k blbým projevům. Že se od mužů možná někdy očekává, že strach mít nemají, nebo že je projevem slabosti, nevím? Nebo že si mezi sebou dají sežrat, když někdo strach projeví?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Já nechápu, jestli strach jakožto nějaký bazální signál souvisí nějak s maskulinitou, anebo je to pohlavně neutrální počitek či co.
    AMANT
    AMANT --- ---
    ZURG: ne. ten typek ma dany geneticky predispozice, ze ma hranici strachu posunutou o dost dal, nez bezny lidi. a DIKY vychove a vyvoji v detstvi se z nej stalo tohle.
    AMANT
    AMANT --- ---
    NYA: mam svoje zkusenosti s lidma, ktery se vyjadrujou podobnym stylem. pokud ma dotycny pocit, ze ma neco k tematu (A to evidentne ma), necht se primo vyjadri. ja tu otazku proste nechapu, nedava mi smysl, treba az svuj koncept nebo dojem predstavi, pochopim, co tim mysli.
    ZURG
    ZURG --- ---
    Jakoby moc nerozumim, co se tady deje, muj prvni prispevek mi prisel v poradku, otazka me zajima a odpoved ostatnich taky. Takze pokud mi na ni chce nekdo odpovedet nebo napsat svuj pohled, budu rad.

    Reagoval jsem na video s typkem, kterej prisel o svuj strach vlivem vyvoje v detstvi a skrz nejaky predispozice, propojuju to s necim, co jsem o tom slysel, cetl, "vim". (Pokud vas zajima, jak jsem to myslel, nebo to bylo fakt nesrozumitelne, ptejte se:-)
    NYA
    NYA --- ---
    AMANT: tohle je co? ukázka toxické maskulinity v praxi?
    AMANT
    AMANT --- ---
    ZURG:jeste chvili delej pana tajemnyho a budes si tu jenom cist. o takovyhle ublizenecky vystupy tu nestojim.
    AMANT
    AMANT --- ---
    ZURG:tak ja budu delat, ze je to recnicka a zkus si odpovedet sam. jsem zvedavej, jak hluboky moudro to bude.
    ZURG
    ZURG --- ---
    AMANT: "nakolik" = jak moc (ne, nechci, diky), "a pokud" = a pote na zaklade vysledku / dle toho, jak odpovime. (Lepsi?:-)
    AMANT
    AMANT --- ---
    ZURG: ty otazce nerozumim, chces neco kvantifikovat a pak tam mas binarni podminku POKUD, na to se rozumne odpovedet neda.
    ZURG
    ZURG --- ---
    AMANT: Mně na tom přijde zajímavá ta část o strachu. Což je docela zvláštní, protože mám pocit, že strach se často podává jako něco negativního. Namátkou příklad, který je mi blízký: Lord of the Rings ( a nazgulové; méně dovedně pak Harry Potter a Dementoři). Kde je to tedy nějaká epická báje z dávného věku spíše než současné vyprávění o lidech v dnešní společnosti, že ;-) Ale stejně. Nakolik se v příbězích vyskytuje "Strach jako rádce" a nebo "Odvaha", případně "Strach je v pořádku"? Přitom, co říká nebo zdůrazňuje třeba i český Radkin Honzák, tak psychopat je člověk beze strachu. A teď, má otázka, nakolik se strachu bojíme, nakolik se přijímá a pokud je to tak, co naše ostatní emoce? :-)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    AMANT: teď si čtu wilki, ale když někdo zabije před svým dítětem psa, aby ho potrestal - tak sice má rodinu, ale hodně daleko od nějakého zdravého normálu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam