• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HONZAL: je soucasti muzstvi opatrnost vuci kurzum cehokoliv? muz si proste jede to svoje DIY? myslim ted i kurzy jak stlouct zahradni kulnu, nebo jak zachazet s batoletem.

    (delaly jsme s kamoskou takovou vzdelavaci firmu na montessori a bylo dost tezky dostat muze na kurz Montessori pro muze, i kdyz na video doma se i nekdy koukli, mozna vymenou za sex :) nevim. Ale jit na kurz mezi nejaky magory co moc prozivaji vychovu ditete? (Nicmene kdyz uz dosli a dve hodiny poslouchali jak milujeme aktivni taty a jak muzou diteti obohatit nenáročně dětstvi, tak to byl pro ne samozrejme power up a mohutny ovace pro nas)

    Anebo jestli muzum obecne nevadi se od nekoho ucit, v principu, ale jsou totalne vydeptani tim feminizovanym skolstvim, jakakoliv skola je retraumatizuje (nekdo jim zas chce cosi vykladat z hiterarchicke pozice) tak se tomu fakt vyhybaji
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Mikochodem Amante si tu psal, ze si organizoval Paroubtekk 2005. Nechci ti kazit dobrej pocit, ale tyhle parties, kde mlady nezraly fliutci berou psychedelika a poslouchaj "hudbu" od lidi, co jsou neustale vyjety, jsou rekl bych mnohem nebezpecnejsi pro psychickej vyvoj, nez nejaky seminare Jana Bilyho.
    AMANT
    AMANT --- ---
    INK_FLO: jinak na tu ayahuascu jsem snad neslysel jeste zadny "stiznosti":)) ale taky jsem neslysel, ze by to nekdo mastil doma v kuchyni, prej to chce fakt pruvodce, nvm, ma to naky fyzicky faze, ktery by me o samote poprve nejspis znejistely, naky to dost silny zvraceni? ale to chapu jako mechanickou reakci tela, ze si z toho vezme tu substanci a zbytek je lepsi odhodit jako vyvrzek, nez to nechat projit traktem:)
    bily parniky sem zatim videl jen na vltave, obcas si doma davam sam trochu hub nebo kyseliny, pomaha mi to trochu se postourat na dne, aby tam nic extra nevyhnilo:))
    AMANT
    AMANT --- ---
    STENNY: no to je to, co pisu dole k tem "samanum". s tim, ze ta "hra" nekomu, s kym by bylo zadouci opravdu terapeuticky pracovat, muze spis stav dlouhodobe zhorsit, nez zlepsit.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Vsimli jste si, ze tu diagnostikujete lidi ze seminaru, kterych jste se nikdy neucastnili?
    STENNY
    STENNY --- ---
    INK_FLO: Nevnímám to tolik z hlediska bloku sdílení s cizími, ale v tom, že cizí lidi nejsou "kmen," nemám k nim emoční vazby, neznám jejich příběhy... a jak jim nevidím pod povrch, tak jejich slova nemají váhu, kterou má slovo od dlouholetého kamaráda. Tedy - můžu s nimi sdílet, že se mi děje XY, ale jejich názory nebo rady jsou pro mě ploché informace. Pak mi to bezpečné prostředí a hluboké sdílení přijdou vlastně spíš jako hra než jako reálný proces.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    INK_FLO: Taky mam asi nejaky predsudky ("to budou nejaky ezopicoviny"), ale slysel sem na to dobry reference (ne konkretne Bily, prote nejaky kruhy).

    Vlastne sem kdysi podstoupil mozna neco podobnyho (spani v prirode, nejaka sadhana, tibetskej kruh) a bylo to super. S myma kamosema neco podobnyho neni realizovatelny. Ikdyz trek v horach je samozrejme super.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    AMANT: tak samozřejmě na těch sesích potkáš psychinu, to jsem měl na mysli, když jsem říkal, že jsem si na to musel zvykat. Není jich většina, ale na každé byli minimálně 2 - 3 lidi (z 15ti), kteří na první pohled nevypadají v pořádku, případně jsou oblečení celí v bílým a vypráví na potkání o tom, jak se naciťují do minulých životů apod. Ono je to logický, že když ty lidi vypadnou z "oficiálního" medicínskýho systému, zklamou se v něm skrze nějaký špatný zkušenosti apod. tak pak hledají všude možně ve stylu "tonoucí se stébla chytá". Plus se tam vyskytují takový ti "vymetači kurzů" kteří to mají asi částečně jako koníčka, sdílejí si, kam se příště chystají - "no tak teď aya, pak jedu na vision quest kde budeme 5 dnů bez jídla v potní chýši, pak jedu na regresní terapii, konstelace" atd. Mě příjde, že ta aya stačí jednou dvakrát do roka, naposledy jsem byl předloni, letos taky nepojedu. Nebo si prostě dát houby sám v tichu ve tmě a hotovo.

    "si udelame vlastni krouzek nejakej vikend a pak si pondeli-streda-patek napisem, kam jsme se zatim dostali:))" - den třetí: prší, je mi zima, vzpomínám na maminku, jsem starý a unavený, usedavě pláču, mám už jen trochu chleba, paštika mi nechutnala, cigarety došli
    AMANT
    AMANT --- ---
    STENNY: tak nemuzes bojovat za neco, kdyz nemas aspon trochu srovnany hodnoty, to ti pak muze kdekdo nakukat kdeco..to je to, co treba podsouvaj sl. Thundbergove, takovyto "moc mlada, nemuze tomu rozumet" a podobne.
    ale evidentne kdyz je clovek vychovavanej v prostredi, ktery mu tu jeho bazalni hodnotu, a ted nevim, vstepuje?, ozrejmuje?:), tak ty dalsi dve stadia je mozny spojit jeste pred dosazenim plnoletosti:)


    INK_FLO: tak pro chlapa, kterej si nikdy nepovidal s jinejma o svejch pocitech, to asi muze bejt silnej iniciacni ritual, na druhou stranu, jak takovyho cloveka dostat na takovej seminar:)

    jinak za me ruzny samani a tohleto, budu hodne slusnej, jsem k tomu dost skeptickej. vlizt to sem a zacit kazat, nejspis bych osedlal svoji toxicitu. neverim tomuhle pristupu z jednoho duvodu, lidi, ktery tuhle tradici provozovali a dedili driv, byli nejak provazany s tou komunitou, ty lidi nejak znali, vedeli o jejich zpusobu a mistu zivota skoro vsechno.

    rozumim a chapu a nijak neodsuju to ohledne toho osobniho doporuceni, problem vidim v tom, ze dneska se na tohleto obraci hodne lidi, ktery maj fakt seriozni psychicky problemy, ktery z nejakyho duvodu neresej s z myho pohledu zadnym serioznim terapeutem nebo odbornikem ve smyslu zapadni vedy, mediciny. a nechodej za tim samanem pro rozsireni pohledu na svet, ale pro vysvetleni svoji ulohy a hodnoty v nem. a proc se mi treba stalo, to co se mi stalo, v pripade traumat apod.
    jako treba doplnek, prosim. ale odbornik by to teda mel vedet. ale chodit k samanovi na nejaky pravidelny terapie a nechat si vykladat svoje pocity a jak to zapada do "sveta venku", to mi prijde jako neco silenyho.

    vede to akorat ke dvema vecem - ty lidi si vytvorej nejakej pseudovyklad toho sveta venku a pokud se ho pokousej aplikovat, nenachazej u okoli pochopeni ohledne tohohle uhlu pohledu=> a tedy vracej se do blizkosti toho "samana" a takhle vznikaj ruzny Chryzantemove, co pak metr od nich zdurmanovana holka na kolejich previbruje do jiny energeticky hladiny a podobna svoloc.


    INK_FLO: tak si udelame vlastni krouzek nejakej vikend a pak si pondeli-streda-patek napisem, kam jsme se zatim dostali:))
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    NYA: ne :-)...já se moc asi mezi těmato lidma nepohybuju
    NYA
    NYA --- ---
    INK_FLO: a znáš někoho takovýho, pro koho ten katalyzátor byl a začal pak dělat věci jinak, líp?
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    STENNY: mně ten rituál připadá důležitej, klidně i jen osobní, soukromej, jako potvrzení tý volby, stvrzení toho posunu/procesu, něco, o co se lze symbolicky opřít, když přijde těžší období a člověk má třeba tendence regresovat nebo o tom procesu či nový roli pochybovat...
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    YMLADRIS: bejvalýmu ayahuasca doslova a bez přehánění zachránila život, jinak ty traumata otevřít, natožpak překonat, nikdy nedokázal. Ale měl obří štěstí na "šamana", že ho tím provedl, pač myslim, že to může bejt dost o hubu...
    Přijde mi hodně zajímavý, jak píšeš "manželka vyrostla přes mateřství a chlap jakoby zaostává"... Připadá mi, že toho kolem sebe vlastně mám relativně dost, že hybatelem toho nalezení svýho mužství je právě žena (u bezdětných párů mi to připadá 50/50, i naopak, ale když je v tý rovnici i to dítě...)

    ZUULUU: tyjo, hodně zajímavý... Jakože vnímáš ne-kameny moc feminizovaný? Já právě strávila několik let práce na sobě, abych přesně tomuhle utekla a přestala si kameny (termín adoptuju, děkuji:)) přitahovat do života, protože to pro mě neni k žití... :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    NYA: imho to může být katalyzátor...nějakej impuls ke změně, přehodnocení atd. kterej pak dál rozvíjíš v každodenním životě. Respektive nepředstavuju si to jako nějakej zázrak, že o víkendu to udělá "cvak" a jsem jinej člověk.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    STENNY: +- jo...na druhou stranu si myslím, že součást té agendy je právě to rozpuštění bloku "tohle nebudu řešit s cizími, nebudu se otevírat", respektive chápu to tak, že by to mělo být nějaký chráněný prostředí/inkubátor, kde si to můžeš dovolit. Já jsem určitej blok na těch ceremoniích taky rozpustil, respektive napřed jsem se toho bál, bylo mi to prostředí a lidi nepříjemný a sralo mě to. Pak mi to nebylo sice o moc bližší, ale už jsem to spíš jen tak se zaujetím a pobavením pozoroval. Ale ta aya je ještě jiná situace, protože tam pokud nechceš, tak s nikým nic sdílet nemusíš, jsi tam primárně kvůli té noci. U těch mužských kruhů předpokládám že to bude více otevírající a sdílející.
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    NYA: uf tyvole... jasně, chápu :( Já mám ty zkušenosti spíš dobrý, i ty chlapi, co jsem na konstelacích potkala, tak mi to dávalo dost smysl... Ale je fakt, že jak píšeš, může to bejt dokonalá egopast, jakákoliv aktivita může bejt únikově-sebeutvrzující, ale tady se ještě můžeš plácat po rameni, jak na sobě krásně makáš, a přitom se pečlivě vyhnout jakýkoliv skutečný práci, protože jsi přece prozřel. Na druhou stranu, já z mýho okolí zas moc neměla ráda eko-blokátory a tak, protože to byli z největší části pozéři, bez vnitřní autenticity nebo ochoty opravdu aktivně o něco usilovat, zato s obrovským mesiášstvím, budu "zachraňovat" svět (ale jenom jako, doopravdy by to byla moc práce), protože dovnitř sebe se podívat nechci, takže radši budu hlásat pravdy... takže to uvědomění tady, že to může vypadat hodně jinak, je pro mě hodně cenný, děkuju.


    ZUULUU: počkej, jaký kameny?:) Pardon, nechápu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    to srovnani s ayahuascou mi pripada dobry, k tomu ma mainstream spolecnost asi pristup "fetaci, kteri akorat parazituji na spolecnosti, v zivote nic nedokazali, a skrz drogy se snazi uniknout realite"

    a verejne nekde napsat ztransformoval jsem pozitivne ayahuascou je podobne tezky jako ztransformoval jsem se muzskym ezobullshit kruhem. znam takhle dve rodiny kde otcove takhle jezdi na nejaky questy tohoto typu, ale mluvila jsem jen s tema zenama, ne primo s temi muzi. za me jsou to normalni chlapi, mozna je v tom ten prvek narocne manzelky ktera se sama dost rozviji a prekonava, vyrostla pres materstvi, a chlap jako by zaostava
    STENNY
    STENNY --- ---
    Když tu zazněl ten quest, drsné zaměstnání, blokády... jak vnímáte funkčnost procesu X rituálů? Vnímáte potřebu rituálu, který potvrdí novou roli, nebo stačí proces, na kterém se daný člověk posune dál?
    NYA
    NYA --- ---
    INK_FLO: jasně. já tady ale nejsem žádnej svrchovanej objektivní hodnotitel. ani nikomu nezakazuju jezdit si na jakýkoliv kruhy, když chce. ještě jsem ale neviděla někoho příčetnýho, kdo by mi řekl, že je dobrej chlap kvůli můžskýmu kruhu. tak vycházím ze svých zkušeností, nic moc jinýho k dispozici nemám..
    STENNY
    STENNY --- ---
    YMLADRIS: Už nevím kde jsem četl, že ten "vývoj muže" funguje cca ve stádiích I) být ceněný (v dětském věku), II) smysluplná práce, III) boj za něco. Že je potřeba stavět postupně, od "mám nějakou bazální hodnotu" k "můžu svoji prací smysluplně ovlivňovat okolí" a nakonec k "bojuju za něco, co považuju za smysluplné."
    Jasně, někteří lidi to dokážou přeskočit (jdou rovnou do ekoorganizace na blokádu), ale může se stát, že pak mají někde slepou skvrnu.
    Připadá mi, že co kolem sebe vidím, tak to tak je. Kluci, kteří jsou oceňovaní rodiči a posléze vrstevníky (ať už je to za konkrétní schopnost nebo třeba jen za ochotu pomoct), tendují k činnostem, kde se dá "pracovat," ať už je to skaut nebo nějaký sport, na tom rostou a víc věří, že má smysl se postavit za svůj názor a víru v něco. Znám lidi, kteří se vybrousili přímo na práci a do svojí hodnoty pak dospěli sami, ale asi neznám nikoho, kdo se zdravým způsobem vybrousil rovnou na boji za něco.

    INK_FLO: Na jednom mužském kruhu jsem ze zvědavosti byl a vypadl odtamtud, protože mi přišlo hodně neupřímné tohle rozebírat s neznámými lidmi, navíc na povel - "3,2,1, klapka, jdem se učit být muži." Vidíš tu kašírovanost v tomhle, nebo v něčem jiném? To mě zajímá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam