• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    SIOLA: Střed chutnal nejlíp...
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Nějaká ta pečeně....:-)

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEVIL: je to fofr. Mne to netrvalo ani tyden a ta prostredni cast byla prave nejchutnejsi :)
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    NAVRY: Děkuji za komentáře, odpovědi a rady, nasdílím konečné dojmy.
    Postupoval jsem víceméně podle návodu ve videu, s několika změnami:
    1) bláhový jsem použil kupované mleté maso. Průzkum slepých uliček, dalo by se říct, ale někdo to vyzkoušet musí. Hovězí z Kauflandu, údajně 15% tuku. Hodnocení: moc nahrubo mletý, moc tuku (kapky loje na usušeném). DUH! ale aspoň to máte ověřený.
    2) koření jsem použil jen volně inspirovaný. Česneku jako na kilo, ikdyž jsem měl jen půlkila masa. Místo kmínu oregano. pepř, chilli, sůl, ale bez cukru. Pomlít v hmoždíři. Sojovku jsem dal nějakou nounejm, příště zkusim oblíbenýho Kikkomana.
    3) válení je ok technika, došel mi voskovej papír, tak jsem potáh váleček potravinovou fólií a válel jsem na plastovym prkýnku. Půlka šla dobře, pak se to začalo chytat, na obě strany. Snažil jsem se udělat takový pásky, cca 5x12cm. Menší by se asi líp dál zpracovávaly, ale jak se to lepilo, nechtěl jsem se s tim celej večer ondit. některý mi vyšly poloviční a ty jsou ok.
    3a) možná by mi bejvalo hodně pomohlo tu směs naředit vodou, jak je ve videu, zkusim příště.
    4) sušička na ovoce vážně celkem stačí. sušil jsem přes noc (10h) na 50C, vypadalo to, že by to ještě sneslo hoďku nebo dvě, tak jsem přehodil plata (2). Když jsem si za šest hodin na maso vzpomněl, bylo to akorát :)

Celkový dojmy z výsledku:
    1) kořenit s rozvahou. Co do mletý směsi dáš, to tam zůstane. Česnek dodává jitrnicovej dojem.
    2) jemně mlít. Já mam rád hrubě mletej tatarák třeba, takže mi to nevadilo, ale sneslo by to jemnějsí konzistenci
    3) vybrat si maso, očistit, okrájet.
    4) při sušení kontrolovat, ale vono se to neposere.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    QUIP: cela kejta se po naky dobe schnuti potre sadlem smichanym s peprem (jako repelant), takze tam to sesychani jednak jak rikas zpomaluje vrstva prirozenyho tuku a zbytek vrstva sadla
    QUIP
    QUIP --- ---
    DEVIL: Jamon Serano se susi cela kejticka a myslim, ze se to taky do niceho nezabali. Maximalne tam z jedne strany to vysychani zpomaluje vrstva tuku. (ja o tom zatim jen pindam, doma jsem maso jeste nesusil)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    DEVIL: za pár dnů uvidím. Panenka jen v obvazu, ale ještě mi pár % chybí. Dnes 8 den a má cca 63% původní hmotnosti.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    i je videt to ruzovy v prostredku. nechat to ale este par tejdnu, tak ten okraj uz bude jerky a to pak nemam rad
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja prave nechapu jak se susi treba zrovna ta panenka bez obaleni do streva nebo aspon do kolagenu. to musi bejt strasne rychly. a neproschne to tolik doprostred. takze pak je tuha kura a mekkej stred.
    tady na fotce je videt, jak to strevo vyschlo jak svine, jinak by ta pecene neproschla a byla moc mekka

DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja sem ale balil do hovezich strev. najdu fotku kde sou videt. tady na obrazku je to uz stahnuty.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    moje vepr pecene byla bez pragandy takova svetla no, ale dobra a mekka, zadny jerky

SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE: Ano, tu barvu dělá praganda.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SALAM23: prijde mi super, ze to neni tak zvykave jako jerky :)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    POHODAVOLE: těžko říct,nejsem žádný znalec,ale z fotky tk působí hodně červeně, čekal bych takovou tmavší barvu jako máš po okraji ,každopádně dobrou chuť, každej to máme rádi jinak vyzrálý
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SALAM23: dostal jsem se na ubytek 40% tak verim, ze je to OK. Nemuze to mit takovou barvu kvuli pragande?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    POHODAVOLE: nechtělo to ještě chvilku visu?Soudím jen podle barvy na řezu
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Maso je super. Priste dam min cesneku. O vikendu budu pokracovat :)

BUNDA
    BUNDA --- ---
    Jerky – proč jíst sušené maso a jak si vyrobit vlastní? - Chefshop.cz
    https://www.chefshop.cz/blog-steak/jerky---proc-jist-susene-maso-a-jak-si-vyrobit-vlastni/
    ZRIZENEC
    ZRIZENEC --- ---
    Zdravicko, sušil jste někdy někdo zvěřinu?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SIOLA: už sem natěšenej. A díky za inspiraci :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam