úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Sušené maso
Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec
MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......
Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)
Sušence ZDAR!!!!
rozbalit záhlaví
POHODAVOLE
---
---
10:00:53 25.3.2021
DEVIL
: je to fofr. Mne to netrvalo ani tyden a ta prostredni cast byla prave nejchutnejsi :)
QUIP
---
---
21:01:20 24.3.2021
1 odpověď
DEVIL
: Jamon Serano se susi cela kejticka a myslim, ze se to taky do niceho nezabali. Maximalne tam z jedne strany to vysychani zpomaluje vrstva tuku. (ja o tom zatim jen pindam, doma jsem maso jeste nesusil)
BUNDA
---
---
18:53:57 24.3.2021
DEVIL
: za pár dnů uvidím. Panenka jen v obvazu, ale ještě mi pár % chybí. Dnes 8 den a má cca 63% původní hmotnosti.
DEVIL
---
---
18:52:14 24.3.2021
3 odpovědi
+3
ja prave nechapu jak se susi treba zrovna ta panenka bez obaleni do streva nebo aspon do kolagenu. to musi bejt strasne rychly. a neproschne to tolik doprostred. takze pak je tuha kura a mekkej stred.
tady na fotce je videt, jak to strevo vyschlo jak svine, jinak by ta pecene neproschla a byla moc mekka
DEVIL
---
---
18:48:56 24.3.2021
ja sem ale balil do hovezich strev. najdu fotku kde sou videt. tady na obrazku je to uz stahnuty.
DEVIL
---
---
18:43:03 24.3.2021
+2
moje vepr pecene byla bez pragandy takova svetla no, ale dobra a mekka, zadny jerky
SIOLA
---
---
18:22:27 24.3.2021
+3
POHODAVOLE
: Ano, tu barvu dělá praganda.
POHODAVOLE
---
---
9:59:02 24.3.2021
+1
SALAM23
: prijde mi super, ze to neni tak zvykave jako jerky :)
SALAM23
---
---
9:56:30 24.3.2021
1 odpověď
POHODAVOLE
: těžko říct,nejsem žádný znalec,ale z fotky tk působí hodně červeně, čekal bych takovou tmavší barvu jako máš po okraji ,každopádně dobrou chuť, každej to máme rádi jinak vyzrálý
POHODAVOLE
---
---
9:50:28 24.3.2021
2 odpovědi
SALAM23
: dostal jsem se na ubytek 40% tak verim, ze je to OK. Nemuze to mit takovou barvu kvuli pragande?
SALAM23
---
---
9:02:27 24.3.2021
1 odpověď
POHODAVOLE
: nechtělo to ještě chvilku visu?Soudím jen podle barvy na řezu
POHODAVOLE
---
---
8:50:53 24.3.2021
1 odpověď
+3
Maso je super. Priste dam min cesneku. O vikendu budu pokracovat :)
BUNDA
---
---
9:39:40 23.3.2021
+3
Jerky – proč jíst sušené maso a jak si vyrobit vlastní? - Chefshop.cz
https://www.chefshop.cz/blog-steak/jerky---proc-jist-susene-maso-a-jak-si-vyrobit-vlastni/
ZRIZENEC
---
---
14:09:50 22.3.2021
+1
Zdravicko, sušil jste někdy někdo zvěřinu?
BUNDA
---
---
10:58:49 22.3.2021
+2
SIOLA
: už sem natěšenej. A díky za inspiraci :)
SIOLA
---
---
10:49:35 22.3.2021
1 odpověď
+1
Tak ještě 5- 10% a konzumovat :-)
BUNDA
---
---
10:41:00 22.3.2021
+1
SIOLA
: Tak úbytek zpomalil. Po 6 dnech jsem na 65% původní váhy.
POHODAVOLE
---
---
8:53:20 22.3.2021
+1
POHODAVOLE
: tak je to docela fofr. Z puvodnich cca 370g jsem na cca 240g, tak verim, ze tento tyden ochutnam :)
SALAM23
---
---
20:42:02 21.3.2021
+1
sem nesmi clovek nakouknout hladovej - jdu utocit na lednicku a to jsem si rekl,ze po 8 nezeru
POHODAVOLE
---
---
12:56:20 19.3.2021
SIOLA
: ja tam mam jeste susenou cibuli..
POHODAVOLE
---
---
12:55:12 19.3.2021
+1
DEVIL
: pekny to mas! Mne se ti libilo, jak delal salam za pouziti startovaci kultury v tomto videu. Kazdopadne, jestli mi dopadne panenka, tak chci prubnout bucek a hovezi :)
JEDNODUCHÁ DOMÁCÍ VÝROBA SALÁMU | SAUCISSON SEC
https://www.youtube.com/watch?v=7JQIHyr9AUc&ab_channel=JendavKuchyni
DEVIL
---
---
12:32:59 19.3.2021
1 odpověď
+9
ja sem pred nakym casem delal chorizo. koupil sem jen veprovy pecene a udelal sem to dietni, protoze bucek stoji 3x tolik co pecene. v popredi pri tom uzeni sou dve soppressaty.
je to rvany do hovezich strev, aby to pomalejs schlo. je to moc dobry, ale uz je to skoro sezrany.
KORKMAZ
---
---
10:19:11 19.3.2021
Ahoj, jsem v tomdle úplná lama a kupuju si hotový produkt. Mám el. sušičku kde suším přebytky chilli tak bych to chtěl využit a tím pádem zkusit sušit rovnou plátky. Mohl by mi někdo prosím poslat link na nějaký ozkoušený a pokud možno snadný postup? Něco jako jak malé to nakrájet, jestli a jak dlouho marinovat a bez jakých koření/ingrediencí se neobejdu (třeba tím cukrem si nejsem jistý). Preferuji hovězí. Díky moc
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam