podělím se o (začátečnickou) chybu, která podle mě stojí za zmínku:
[prolog: těhotná žena vyjádřila přání ještě zjemnit tu mou extramild kořenící směs, tak jsem jí jako demo udělal pár kousků jen s trochou soli (hovězí, tuším zadní), a velká spokojenost. A tak jsem si řekl, že do toho půjdu.]
děj: Použil jsem svíčkovou (!1), naplátkoval, nasolil - HODNĚ (!2, ta hlavní), Dal jsem odležet (!3) 12h do lednice. Sušení standardně.
Jak moc jsem solil? Když chystám maso k odpočinku, vrstvim ho do tupperwaru (doza lock´n´lock). každý patro jsem nejdřív špetkou posolil, jako u toho demo vzorku. Jenže pak jsem si uvědomil, že mám hrubozrnnou sůl, a napadlo mě, že to pořádně vosolim (heh), protože jsem si řikal, že se to pak odrolí nebo tak něco. Těšil jsem se jak Gimli cestou k Morii.
Každou vrstvu jsem požehnal, jako kdybych pekl kuře, zapomněl ho osolit zespoda a stál o extra kůrčičku.
Nápad to byl dobrý, výsledky nebyly dobré. Nebo, ty povedenější byly dobré, čili "za tři". Chutnaly jako povrchový kousek pršutu nebo jamón serrano, sans sulfur. Hodně slaný (duh) kvantitou, ale vlastně chutnaly. Ty nepovedený chutnaly jako kousek slaniny, co ti upadne do slánky.
závěrem: zkusim znova, s výrazně menším množstvím soli, a asi zase hovězím. Opravdu je diametrální rozdíl mezi solením masa do hrobečku, když jde do visu, a jerky. Taky mi přijde, že vepřový nasaje jakoukoli marinádu nebo koření víc, než hovězí. Jestli to zkušenější vědí, tak tady to máte explicitně od průzkumníka slepých uliček.