• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SIOLA: jak to ?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    NAVRY: Těhotné by neměli jíst sušené maso.
    SUCHNA
    SUCHNA --- ---
    NAVRY: been there, done that.. :D a časem zjistíš, že ikdyž se snažíš ale jako fakt, protože víš, že je to na Vánoce a čeká na to celá rodina, tak to stejně přesolíš. lámeš si hlavu proč, když si toho dal ještě míň než posledně a pak ti dojde, že hovězí je extra citlivý na datum a způsob porážky a záleží, kolik vody v sobě má. Takže když si budeš pro těhulku chtít být extra jistej, tak jí v makru koupíš stařenej steak, protože ten do sebe tu sul nenatahne a je krásně měkoučkej už v základu. a to pak sou orgie.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    podělím se o (začátečnickou) chybu, která podle mě stojí za zmínku:
    [prolog: těhotná žena vyjádřila přání ještě zjemnit tu mou extramild kořenící směs, tak jsem jí jako demo udělal pár kousků jen s trochou soli (hovězí, tuším zadní), a velká spokojenost. A tak jsem si řekl, že do toho půjdu.]
    děj: Použil jsem svíčkovou (!1), naplátkoval, nasolil - HODNĚ (!2, ta hlavní), Dal jsem odležet (!3) 12h do lednice. Sušení standardně.
    Jak moc jsem solil? Když chystám maso k odpočinku, vrstvim ho do tupperwaru (doza lock´n´lock). každý patro jsem nejdřív špetkou posolil, jako u toho demo vzorku. Jenže pak jsem si uvědomil, že mám hrubozrnnou sůl, a napadlo mě, že to pořádně vosolim (heh), protože jsem si řikal, že se to pak odrolí nebo tak něco. Těšil jsem se jak Gimli cestou k Morii.
    Každou vrstvu jsem požehnal, jako kdybych pekl kuře, zapomněl ho osolit zespoda a stál o extra kůrčičku.
    Nápad to byl dobrý, výsledky nebyly dobré. Nebo, ty povedenější byly dobré, čili "za tři". Chutnaly jako povrchový kousek pršutu nebo jamón serrano, sans sulfur. Hodně slaný (duh) kvantitou, ale vlastně chutnaly. Ty nepovedený chutnaly jako kousek slaniny, co ti upadne do slánky.
    závěrem: zkusim znova, s výrazně menším množstvím soli, a asi zase hovězím. Opravdu je diametrální rozdíl mezi solením masa do hrobečku, když jde do visu, a jerky. Taky mi přijde, že vepřový nasaje jakoukoli marinádu nebo koření víc, než hovězí. Jestli to zkušenější vědí, tak tady to máte explicitně od průzkumníka slepých uliček.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ZATAMOKO: Zrovna jí už pár dní ochutnávám :) Já to pomatlal nějakou chilli omáčkou, co jsem měl zrovna po ruce a posypal sušeným česnekem. Okraj je tedy lehce pikantní, ale zvládnou to i ti co je pálí i jemný kečup.

    Nicméně musím konstatovat, že chuťově to vepřovou pečeni nepřebije, takže poměr cena výkon je horší.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BUNDA: jaké máš ověřené koření na tu falešnou svíčkovou?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    STEVIE: To vypadá, ale chuťově mě panenka zklamala. Výhoda je rychlost….Pečeně je TOP, jak říká i kolega Bunda. :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    STEVIE: 3 dny v soli? To mi přijde moc. Když zhruba 1 kg vepřovou pečeni nechávám 1 den a přijde mi akorát. Dej pak vědět, jaká byla. U mě Irská falešná svíčková leží v lednici a v pondělí půjde do osvědčené klasiky. 1 den cukr a 1 den sůl, teď se v cukru válí ta vepřová pečeně.
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    SIOLA: taky to chci vyzkoušet, vypadá to velmi použitelně :)
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Teď zkouším tenhle recept:
    Recept na sušené hovězí maso naložené v soli a sušené ve visu v gáze | masohere.cz
    https://www.masohere.cz/blog/recept-na-susene-hovezi-maso-nalozene-v-soli-a-susene-ve-visu-v-gaze/

    Včera jsem to pověsil tak jsem zvědavej.

    Bojim se že to po těch dnech v soli bude moc.. ale uvidíme
    NOHME
    NOHME --- ---
    SIOLA: Zrovna sem to dosušil. Hovězí zadní. A za mě dobrý. Není to tak žvýkavý

    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SIOLA: Nesusim, bylo na to vedro :-) Ale už by se pomalu dalo nad nějakým pěkným hovězem považovat... :-)

    Do panenky se mi taky nechce, je rychle a moc kamenná... Možná v kontrolovaném prostředí ne, ale moje výbava spočívá v technickém koutě kolem kotle s dírou skrz barák ven, tak z ní velkou parádu neudělám :-) Ta pečeně byla velikosti fajn, ale hovězí mi chutná víc.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Já mám na plánu to "jerky" z mletého viz pár příspěvků dole. :))
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SIOLA: jedu ted kyty po cca 500g, tak to bude na delsi dobu. Zkousel jsem i "lovecak" viz POHODAVOLE a z trouby byl presuseny. Pak jsem ho jeste zkousel v obycejny susisce a bylo to presuseny o neco min, ale chutove super, tak akorat snizim teplotu a prodlouzim suseni. Nakonec jsem pouzil "strikacku" na zdobeni dortu, ale u druhe varky podlehla. Jinak horcice je super napad, tak diky za tip. Rozhodne zkusim. Ja ted koupil na zkousku rusky a gruzijsky koreni, ale jeste jsem ho bohuzel neaplikoval. Zkousel jsem jeste veprovy jerky a uz nebudu opakovat.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    PETRAELECTRA: Kontrola kvality muší bejt :))
    PETRAELECTRA
    PETRAELECTRA --- ---
    SIOLA:
    už se těším, až přistane u mně na oddělení Kontrola Kvality
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: Souhlas, já jí dělal podruhý a naposled. Chtěl jsem mít něco "narychlo" nasušené.
    Pečeně je TOP!
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SIOLA: já už panenku nedělal po těch prvních pokusech. Vepřová pečeně slaví větší úspěch a poměr cena - výkon je také jinde :)
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Hej hej! Tak co suchaři? Sušíte? :)

    Panenka:
    1 den cukr
    1 den sůl (příště půl dne, zdá se mi to dost slaný)
    obaleno v drceném hořčičném semínku, pepři a troše nepálského chilli
    13 dní pověšeno ( taky moc, stačilo by 8-9 dní)

    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    MOODYCAT: dělal jsem několikrát, taky mam sušičku na ovoce. oproti hovězímu je to jemnější, ne tak podešvoidní - v zásadě mi asi chutná víc než hovězí. jedu to na cca 45 stupnu, prvních pár hodin na víc.
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    CAMELLA: Jj. I tyhle se daji. Ale dodelal jsem i jedny co jsem jen obratil a poradne umyl. Takze v pohode. A pouzivam je stejne jen na maso.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam