• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    SUCHNA
    SUCHNA --- ---
    + nesmí játra kuli vitaminu A, kterej deformuje plod v prvním trimestru. A neměli byste používat ke koření šalvěj a mátu, protože ta blokuje tvorbu mléka pro kojící. Ať to máme komplet :D
    SUCHNA
    SUCHNA --- ---
    ze stejného důvodu nesmí těhule hermelín a jiné plísňové sýry
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    PALEONTOLOG: edt. Listeriózou :)

SIOLA
    SIOLA --- ---
    PALEONTOLOG: Jednu těhulku jsem měl doma, tak jsem si o tom načetl :). Hrozí ovlivnění plodu toxoplazmózou, nebo listeriótou.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SIOLA: jak to ?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    MATHEA: Ani těhulky, ani těhotné…:-(
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    podle me by se melo solit takhle kvantitativne jen kdyz delate celou praseci kejtu aka 'ham' a vsechno ostatni bud podle receptu, pokud je a nebo podle salinity dila ve vysledny vaze. a pokud ste podesrany z botulismu nebo si jen 'nejste jisti' tak proste namisto 'tuny soli' aplikujte nitraty ve forme bud cure #1/#2 nebo prague powder/praganda.
    jinak vsechno bude stejne na slanecka. jediny co se vam podari bude 'min slany' a tim padem lepsi nez vsechno ostatni presoleny co ste udelali
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Ale tehulky muzou, ne? Pardon, je to silnejsi nez ja.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    NAVRY: Těhotné by neměli jíst sušené maso.
    SUCHNA
    SUCHNA --- ---
    NAVRY: been there, done that.. :D a časem zjistíš, že ikdyž se snažíš ale jako fakt, protože víš, že je to na Vánoce a čeká na to celá rodina, tak to stejně přesolíš. lámeš si hlavu proč, když si toho dal ještě míň než posledně a pak ti dojde, že hovězí je extra citlivý na datum a způsob porážky a záleží, kolik vody v sobě má. Takže když si budeš pro těhulku chtít být extra jistej, tak jí v makru koupíš stařenej steak, protože ten do sebe tu sul nenatahne a je krásně měkoučkej už v základu. a to pak sou orgie.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    podělím se o (začátečnickou) chybu, která podle mě stojí za zmínku:
    [prolog: těhotná žena vyjádřila přání ještě zjemnit tu mou extramild kořenící směs, tak jsem jí jako demo udělal pár kousků jen s trochou soli (hovězí, tuším zadní), a velká spokojenost. A tak jsem si řekl, že do toho půjdu.]
    děj: Použil jsem svíčkovou (!1), naplátkoval, nasolil - HODNĚ (!2, ta hlavní), Dal jsem odležet (!3) 12h do lednice. Sušení standardně.
    Jak moc jsem solil? Když chystám maso k odpočinku, vrstvim ho do tupperwaru (doza lock´n´lock). každý patro jsem nejdřív špetkou posolil, jako u toho demo vzorku. Jenže pak jsem si uvědomil, že mám hrubozrnnou sůl, a napadlo mě, že to pořádně vosolim (heh), protože jsem si řikal, že se to pak odrolí nebo tak něco. Těšil jsem se jak Gimli cestou k Morii.
    Každou vrstvu jsem požehnal, jako kdybych pekl kuře, zapomněl ho osolit zespoda a stál o extra kůrčičku.
    Nápad to byl dobrý, výsledky nebyly dobré. Nebo, ty povedenější byly dobré, čili "za tři". Chutnaly jako povrchový kousek pršutu nebo jamón serrano, sans sulfur. Hodně slaný (duh) kvantitou, ale vlastně chutnaly. Ty nepovedený chutnaly jako kousek slaniny, co ti upadne do slánky.
    závěrem: zkusim znova, s výrazně menším množstvím soli, a asi zase hovězím. Opravdu je diametrální rozdíl mezi solením masa do hrobečku, když jde do visu, a jerky. Taky mi přijde, že vepřový nasaje jakoukoli marinádu nebo koření víc, než hovězí. Jestli to zkušenější vědí, tak tady to máte explicitně od průzkumníka slepých uliček.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ZATAMOKO: Zrovna jí už pár dní ochutnávám :) Já to pomatlal nějakou chilli omáčkou, co jsem měl zrovna po ruce a posypal sušeným česnekem. Okraj je tedy lehce pikantní, ale zvládnou to i ti co je pálí i jemný kečup.

Nicméně musím konstatovat, že chuťově to vepřovou pečeni nepřebije, takže poměr cena výkon je horší.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BUNDA: jaké máš ověřené koření na tu falešnou svíčkovou?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    STEVIE: To vypadá, ale chuťově mě panenka zklamala. Výhoda je rychlost….Pečeně je TOP, jak říká i kolega Bunda. :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    STEVIE: 3 dny v soli? To mi přijde moc. Když zhruba 1 kg vepřovou pečeni nechávám 1 den a přijde mi akorát. Dej pak vědět, jaká byla. U mě Irská falešná svíčková leží v lednici a v pondělí půjde do osvědčené klasiky. 1 den cukr a 1 den sůl, teď se v cukru válí ta vepřová pečeně.
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    SIOLA: taky to chci vyzkoušet, vypadá to velmi použitelně :)
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Teď zkouším tenhle recept:
    Recept na sušené hovězí maso naložené v soli a sušené ve visu v gáze | masohere.cz
    https://www.masohere.cz/blog/recept-na-susene-hovezi-maso-nalozene-v-soli-a-susene-ve-visu-v-gaze/

Včera jsem to pověsil tak jsem zvědavej.

Bojim se že to po těch dnech v soli bude moc.. ale uvidíme
    NOHME
    NOHME --- ---
    SIOLA: Zrovna sem to dosušil. Hovězí zadní. A za mě dobrý. Není to tak žvýkavý

ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SIOLA: Nesusim, bylo na to vedro :-) Ale už by se pomalu dalo nad nějakým pěkným hovězem považovat... :-)

Do panenky se mi taky nechce, je rychle a moc kamenná... Možná v kontrolovaném prostředí ne, ale moje výbava spočívá v technickém koutě kolem kotle s dírou skrz barák ven, tak z ní velkou parádu neudělám :-) Ta pečeně byla velikosti fajn, ale hovězí mi chutná víc.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Já mám na plánu to "jerky" z mletého viz pár příspěvků dole. :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam