• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JVMLOKFATE RPG (OOC)

    Klub slouží k podpoře a organizaci Play By Post hraní FATE, domluvě HRÁČŮ a GM, diskuze o pravdilech, settingu, vyjasňování situací a veškerá další metakomunikace Out-Of-Character.
    K diskuzi bude přidružený klub (IC) sloužící k samotnému hraní a interakci GM a POSTAV. Přístup po předchozí domluvě pro hráče.

    Pravidla kompletně ke stažení zde:
    http://fatesrd.d20.cz/fate-core-system/1-zaklady.html#vitejte-ve-fate
    rozbalit záhlaví
    ALTAR_OF_FILTH
    ALTAR_OF_FILTH --- ---
    JVMLOK: Ok. Mě to jakž takž jde analyzovat, ale nemám správně poetickou duši na ta pojmenování aspektů. Z toho Acheronova
    chceme tedy podchytit, předpokládám:

    4) nedostatek a recyklaci technologií;
    5) poválečnou (zničenou) střední Evropu.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Jeste by asi bylo faj do Aspektu hry prevest veci co zminil ACHERON
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ALTAR_OF_FILTH: a tohle do Aspektu hry, protoze to jsou supersysremovy zalezitosti ktery budou ovlivnovat spoustu scen
    ALTAR_OF_FILTH
    ALTAR_OF_FILTH --- ---
    Řekl bych, že potřebujeme popsat stav kdy
    1) se toho zase tolik zatím neděje (resp. navalí se nám tam náklaďáky a vrtulníky plné zraněných);, ale tak nějak víme, že to přijde (po Mrázově vysvětlení té inspekce);
    2) nemáme dost lidí (hlavně kvalifikovaných profesionálů) ani materiálu (hlavně techniky);
    3) kromě velícího důstojníka tu zatím celému důstojnickému sboru tak trochu kape na karbid.

    Co ještě?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Jeste teda je tam pekna pripominka ze "pokud aspekt nezasahne do hry, je zbytecne ho tam davat" takze bych odmazal ten "Kolem Visly jede konvoj" respektive tez bych ho pridal k dlouhodobym Aaspektum hry, mozna v trochu jinem zneni???
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    JVMLOK: Jo, super, takhle (když nedštíš síru) je to fajn. :) Naučit se to hrát správně a neohýbat to do zlozvyků z Dračáků a Šadóranů.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    BURKHAR: ALTAR_OF_FILTH Yep. Podle me se ted konecne bavime o tom, jak z toho udelat FATE.

    Pripominam nesmele, ze primarnim duvodem tohohle PbP je naucit se FATE :)

    ALTAR_OF_FILTH: Ja tam "ˇčekání na ofenzivu" nevidim teda, ale kdyby tam byla, ak bych ji asi taky videla jako aspekt hry, ne situace
    ALTAR_OF_FILTH
    ALTAR_OF_FILTH --- ---
    JVMLOK: Imho by "čekání na ofenzivu" neměl být situační aspekt, protože to je stav, který přetrvává X cén (resp. může"). Ego by to spúíš byl aspekt hry, u kterého se ale předpokládá časem změna (což pravidla připouštějí, nakolik tomu rozumím).


    BURKHAR: Teď řešíme, jestli neupravit setup vyfutrováním herních aspektů kry a aspektů situačních, aby to byl víc FATE :)
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    Tož co se teda děje?

    Máme možnost Mráze nalifrovat někomu v konvoji, nebo bude muset zažít krutý osud nepojízdné motorky?

    Jsou tam ještě jiná pojízdná vozidla?

    Může si vysílačkou Mráz přivolat zpět jedno HUMVEE?

    Samé otázky se hrnou Cimrmanovi hlavou a čekám, co GM, aby BURKHAR mohl skočit do IC. ;)
    KARADUM
    KARADUM --- ---
    Tagovani je dobry napad, ac pak stale musis jeste se ujistit, ze je aktivni v dane scene. Osobne je to vic v klidu, kdyz tam chrlime aspekty psane na papirky jak tiskarna.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Pokud budete ty aspekty tagovat - #aspekt - či něčím podobným, tak se to automaticky překopne na vyhledávací filtr v dané diskuzi
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Tady je otázka těch situačních aspektů...spoustu z tohjo jsme vytvořili v rámci prequelu takže KARADUM pak už jen doplnil, ale při další scéně by to mělo být naopak...IMO GM vykopne scénu a situační aspekty a my pak můžeme něco doplnit. takhle by mělo asi probíhat workflow
    1) GM návrh scény
    2) Naše doplnění v ráímci dikskuze nebo zaplacení FP
    3) Začátek děje...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Tvorba a objevování nových aspektů ve hře
    Navíc k aspektům vaší postavy, herním aspektům a situačním aspektům, které vám vypravěč představí, máte při hře možnost vytvořit, objevit nebo získat přístup k dalším aspektům.

    Ve většině případů využijete akci vytvoření výhody, abyste vytvořili nový aspekt. Když popíšete akci, která vám dává výhodu, kontext by vám měl říci, zda to vyžaduje nový aspekt, nebo zda se odvozuje od nějakého stávajícího. Pokud vnášíte do hry nové okolnosti – jako vhození písku do něčích očí – naznačujete, že potřebujete nový situační aspekt.

    U některých dovednostmi bude dávat větší smysl spojit výhodu s nějakým aspektem, který již je na něčí kartě postavy. V takovém případě PH nebo PV, která je cílem, dává aktivní opozici, aby vám zabránila daný aspekt použít.

    Pokud nechcete volné vyvolání a pouze si myslíte, že by dávalo smysl, aby nějaký aspekt byl ve hře, nemusíte na vytvoření nových aspektů házet kostkami – prostě je navrhněte, a když si i ostatní budou myslet, že to je zajímavé, vložte je do hry.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ALTAR_OF_FILTH: Hele podle pravidle aspoň jak to chápu tak ty situační jsou krátkodobé a v podstatě šíím víc dokážeme vymyslet...a obohatí to situaci jako takovou, tím líp.
    Situační aspekty
    Situační aspekty jsou dočasné, zamýšlené k tomu, aby přetrvaly pouze jednu scénu nebo dokud nepřestanou dávat smysl (nicméně ne déle, než jedno sezení). Situační aspekty mohou být vztaženy k prostředí, ve kterém se scéna odehrává – což ovlivňuje kohokoliv ve scéně – ale můžete je také připojit ke konkrétním postavám, když se na ně zaměříte při tvorbě výhody.

    Situační aspekty popisují důležité vlastnosti okolností, s nimiž se postavy ve scéně potýkají. To zahrnuje:

    Fyzické vlastnosti prostředí (Hustý podrost, Zahalující sněhové závěje, Nízkogravitační planeta).
    Pozici nebo umístění (Odstřelovačská pozice, Ve stromech, Dvorek).
    Okamžité překážky (Hořící stodola, Zapeklitý zámek, Rozlehlá propast).
    Kontextové detaily, které pravděpodobně vstoupí do hry (Nespokojení měšťané, Bezpečnostní kamery, Hlasité stroje).
    Náhlé změny ve stavu postavy (Písek v očích, Odzbrojený, Zahnaná do kouta, Pokrytá slizem).
    Kdo může situačního aspektu využít záleží hodně na kontextu vyprávění – někdy to bude velmi očividné a jindy budete muset použití aspektu vysvětlit, aby to dávalo smysl v kontextu toho, co se ve scéně děje. Vypravěči, vždy jste konečným soudcem toho, jaké návrhy jsou vůči aspektu platné.

    Někdy se situační aspekty stanou překážkami, které musí postavy překonat. Jindy vám dají ospravedlnění, abyste vytvořili aktivní opozici pro akci někoho jiného.
    ALTAR_OF_FILTH
    ALTAR_OF_FILTH --- ---
    JVMLOK: Kolik aspektů by tak mělo být optimálních?

    imho by tam z těch méně stabilních, u kterých se předpokládá změna, mělo být "Čekání na ofenzivu" a rozhodně bych to viděl na "Podstav".
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    v IC na záhlaví, kdyžtak doplňte co je důležité
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Ja nevim. Myslim ze bychom meli zkusit vypsat aspekty sveta, kterej jsme si vytvorili, aspon jako nastrel, at to muzem doplnit. Aspekty postav mame a ted mame i aspekty vyplyvajici z nasi interakce behem toho cviceni, takze bysme teoreticky mohli byt pripraveni na prvni scenu, jak to ctu tak to co jsme si prozili moc charakteristiky hry fakt nema...i kdyz je to bozi :)

    Podle me problemy na ktery jsme narazili by v pripade hry podle pravidel mely pravidlovy reseni ve smyslu toho vynucovani aspektu a platby zta ne...treba ta motorka je dobrej priklad...bud zaplati nekdo z nas FP nebo to dopadne tak, ze Mraz dojde k mototrce a nenastartuje...tzn bud prijmeme aspekt vynucovany GM nebo ne. Ale jeste touplne nechapu. Hlavne ta stavba sceny mi naprosto unika cim vic to ctu :)
    ALTAR_OF_FILTH
    ALTAR_OF_FILTH --- ---
    Upravil jsem textaci těch aspektů postavy. Nějak tuším, že to nebylo ono, byť obsah tam vidím já stejný.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    jakoze...je to zmineny behem tvorby postavy, ale jak to kurva souvisi s aktualni hrou tomi nedava smysl...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Ja to asi nechapu. Furt se tam mluvi o nejake FAZI...a to nevim co je :( ale je to spojeny s definici sceny. Myslim ze ten freestyle co si jedem ma k FATE dost daleko :O
    KARADUM
    KARADUM --- ---
    ACHERON: Za me je v pohode, kdyz se ten objekt objevi tak, ze to dava smysl. U toho jedouciho humvee po kolone mi to uz prislo za hranou toho, co jsem popisoval.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam