• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    HAR4NT: Pak ještě psal, že houby nakládaný v medu, který původně byly šamanskej mainstream, začaly postupně obsahovat čím dál víc alkoholu a míň psilocybinu a tak harmonickou matriarchální šamanskou společnost vystřídat pozvolna alkopatriarchát jak jsme ho znali donedávna a jak ještě mnohde vládne dodnes...

McKenna byl borec.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: jo a tu elfštinu k tu jsme zapomněla XD, tou to začalo prej...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Já jsem teda taky pro koníček. Já v tom jedu teď. Náš učitel/profesor lingvistiky je asi o 5 let starší, ale samozřejmě má 20 let studia náskok, dvě vysoký a několik stupňů akademickych plus archeologii k tomu a praxe v zahraničí v těch regionech plus teda umí asi 11 jazyků z toho dva mrtvý (avestština, sogdština, pak bretonština, a Klasicky nj, rj, aj, Tádžičtina, jaghobstina, .
    Ovládá celou tuhle terminologii a etymologii a to všechno, o čem se tu celou dobu bavíte.... Ty knihy jsem měla v ruce, jsou to těžký bichle tlustý v němčině a aj spíš a představa, kolik večerů ten chlap věnoval tomu, že v tom ležel kolik času tím musel za nějakých 15-20 let strávit....

No a teď musí učit AJ vlastivědu na základce, aby se uživil a splatil hypotéku...

Good luck 🍀
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    SALVATOR: Je to lepší. Začít se živit koníčkem je v první fázi zaručenej recept na vyhoření.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ARGANNAH: Máš určitě pravdu, nicméně pro mě by to bylo nice to have, protože to není tak, že bych se ve svým současným oboru trápil. Baví mě a hodně a zrovna teď řeším změnu působiště na nějaký, kde se používají modernější technologie a představuje možnost naučit se pracovat s něčím, co aktuální zaměstnavatel vůbec nepoužívám. Takže v tom, co dělám se rozhodně realizuju.
    Ono upřímně, ani nevím, jestli není někdy lepší držet koníčky a zaměstnání odděleně.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SALVATOR: Právě teď se digital humanities rozjíždějí ve světě brutálním způsobem. Naskočila bych na ten vlak teď hned, dokud takhle jede a dokud na něj ještě nechce naskočit každej, dávám tomu patnáct let, než kombinace IT/AI a humanitních věd bude totální mainstream. Že je akademosféra platově hluboce pod cokoli, co si v IT vyděláš, to nepochybně netřeba zdůrazňovat, nicméně já jsem vždycky pro jít za voláním své duše, i kdyby to nebylo ekonomicky nejvýhodnější. Na smrtelné posteli člověk beztak neřeší, kde ušetřil, ale jestli opravdu žil tak, jak žít chtěl.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MONIOUS: Good point :⁠-⁠D
    EKG
    EKG --- ---
    HAR4NT: Kdyz myslis.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    SALVATOR: u nekterejch lidi treba este furt vyvinutej neni :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: Nicméně když tak nad tím přemejšlím, ty to popisuješ dichotomii. Sebeuvědomění ne, keď tu zrazu bum, sebeuvědomění ano. Nedávalo by větší smysl, kdyby se i psychický (nebo psychologický?) znaky, stejně jako fyziologický vyvíjely pomalu, postupně a rychlostí ledovce šířily populací? Já nevím, jakej je současnej pohled vědy, ale beru to tak, že psychika je v první řadě funkcí fyziologie. Když to hodně zjednoduším: musíš mít adekvátní hardware, aby ti na něm moh běžet nějakej software, ne? A ten hardware se vyvíjí fakt hooodně pomáááluuu.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    EKG: ja vim, co houby umej:) ale nemyslim si, ze mysl/vedomi je dalsi se smyslu, to nase nehmotny vedomi pres nervovou soustavu agreguje smyslove vjemy, ziskane z okolniho hmotneho sveta.
    pokud by melo bejt vedomi smysl, čiva, budiz, ale ne ke 'skenovani' v hmotnym svete, jako jsou zrak, cich, pricna cara nebo kompas v krvi ptaku a tyhle smysly, ale zkoumat se jim ma neco jinyho, hlavne to vedomi samotny:))
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    SALVATOR: Nemyslim si, odborniku, kteri maji znalosti z obou oboru, je málo a uplatneni urcite najdou. A doktorat si můžeš udelat v kteremkoliv veku.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAGUMI: Jako chtěl, ale váhám, jestli na to v mých téměř 42 letech už není přece jenom trochu pozdě.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    SALVATOR: Kdybys opravdu chtel, existuje na to cely velky obor - komputacni lingvistika. :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Děkuju, bylo to 50:50 :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Autocorrect, zase.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Prosím tě, zcela vážně. Nastrčí je terminus technicus, nebo překlep a autocorrect z nářečí? Já si teď nejsem jistá, teoretickou lingvistiku jsem nikde nestudovala.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: Je mi líto, nemůžu sloužit :⁠-⁠D
    EKG
    EKG --- ---
    HAR4NT: Ja bych sel cestou magickeho realismu. Na houbickach a nekterych dalsich darech Bohu se bezne prepinaji smysly a jejich interpretace. Slysis ocima, vidis jazykem, to je znama vec. A mysl je dalsi ze smyslu, to maji vyspelejsi kmeny astralnich cestovatelu taky rovnou v kodexu. Takze misto napodobovani sluchoveho vjemu z nejake veci nebo jevu, pokusil se humanoid napodobit, jak to ci ono zpracovava prave mysl. Aby doslo k porozumeni, potreboval na tom tripu mit kolegu zhruba stejne zhoubovaneho a s podobnou sumou zkusenosti. A pravdepodobne nekolik desitek az tisicu pokusu. Proto vznikly ruzne jazyky - jine houby a jiny zivotni styl.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: njn, houby..:)
    jeste by me zajimalo, jestli nevis, jak to bylo kdyz prvni humanoid zjistil, ze je schopnej nejakyho sebeuvedomeni, jestli to treba dokazal naucit zbytek tlupy a 'vypestovat' v nich to ego, nebo jestli musel putovat sirym svetem a hledal nekoho jinyho, kdo je jako on a taky hleda nekoho, jako jsou aspon oni dva:)))
    asi nevis co?;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam