• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SALVATOR: Jo, vo melase jsem se nahodou dozvedel, kdyz jsem nedavno prekladal komiks, s referenci na tuhle udalost :-).
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PISKVOR: Eh, Boston :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: S tou exkomunikací jako nástrojem obojího práva je to složitější - papeži si velmi dobře uvědomovali, "kolik mají divizí" a kde mají případně spojence - teoreticky sice mohou hrozit komukoli kdekoli kdykoli čímkoli, ale prakticky nemá smysl vytahovat takhle nukleární výhrůžku někde, kde ji nemám jak uplatnit, ani tam nemám kamaráda s halapartnou: to si budou dělat všichni srandu ze mě, z mého úřadu, i z mého státu.

    Takže ano, exkomunikace se používala i "na dálku," ale zase jen tam, kde by ji někdo vyhlásil a kde byl někdo, kdo by z toho měl nějaké zisky. Navíc neutrální území, za které jakoby nikdo nemůže, se hodí pro každou intriku.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Chicago, nebo Boston? To není úplně vedle sebe...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Já bych jako zajímavý fakt vložil link na https://www.vaclavaky.cz/
    Kde si každý může přepočítat rozlohu na roličky papíru sám (a další podobné, nepříliš smysluplné věci) a ušetřil tak Salamanovi práci.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Já bych taky ocenila nějaké shrnutí, ať vím, jestli chci na odkaz klikat a studovat to nějak víc do podrobností.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Hele jako Mpembův efekt rozhodně zajímavej je, to je pravda. Taky je ale teda fakt, že sis moh dát tu trošku práce a hodit k tomu nějakou vomáčku, ať se to líp čte. Nicméně minimálně do začátku to chci moderovat co nejmíň, protože zatim to tady vypadá na velmi civilizovanou diskuzi (za což zúčastněným děkuji). To mimo jiné znamená, že volba formy je jen a jen na autorovi postu, zároveň je ovšem jen a jen na něm, aby se vypořádal s tím, jak ostatní návštěvníci jeho volbu ohodnotí. Tvoje se holt s moc pozitivním přijetím nesetkala.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAINBOF: aha, no, tak otázka formátování faktů jistě bude upřesněna moderátorem. Nicméně, fakt to podle mě je, nicméně mírně kontroverzní. Samozřejmě, že mírně zajímavá fakta z vědy jsou pro mě zejména tyhle, kdy se to vlastně ví dlouho, ale neví se proč :-) (sorry za vsuvku)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MATEEJ: Hm, v tom článku zmiňujou i Sealand, což je stát na umělý plošině pro umístění protileteckejch baterií a která byla opuštěna R.A.F. a zároveň mimo britský výsostný vody, taky tam ale píšou, že už ve výsostnejch vodách UK je, protože Británie rozšířila svoje pobřežní vody ze 3 námořních mil na 12. Což je zajímavý, protože mezinárodní dohodou z roku 1982 je těch 12 nm standard, takže UK měla po dobu cca 5 let pro nic za nic o 9 nm menší pobřežní vody O.o
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    SALVATOR: Trochu podobný případ jako jsou terra nullius mezi Chorvatskem a Srbskem (na té vznikl Liberland) nebo Egyptem a Súdánem. Nechápal jsem, proč o nějakém hraničním území oba státy shodně tvrdí, že jim určitě nepatří, že patří tomu druhému státu, ale ten to vehementně popírá a nechce si ho vzít.

    Důvodem jsou rozdílné definice hranic.

    Podle Srbska je hranicí Dunaj, všechno na východ od něj je srbské a všechno na západ od něj je chorvatské.

    Podle Chorvatska je platná hranice definovaná katastrálními územími a ne řekou, takže kousky katastrů, které leží na východ od Dunaje (a sídlo dotyčného katastru leží na západní, chorvatské straně) jsou podle něj chorvatské a obráceně, takže malé kousky území na západ od Dunaje odmítají přijmout a tvrdí, že jsou srbské. To to odmítá, protože kdyby souhlasilo, tak by vlastně přistoupilo na definici hranice proponovanou Chorvatskem a přišlo by o významnější kusy území na východ od Dunaje.

    Terra nullius - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Terra_nullius
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---

    Přepočty na paprikáše a Fábie


    Instrukce:
    Nechť promluví vox nyxi

    86 hlasy od 86 respondentů

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ATOMIKS: Hm, udělal sem někde botu. Je to 1,09 miliard koleček paprikáše.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SALVATOR: já jen, že ty přepočty na kolečka paprikáše, fábie a traktory pro začínající zemědělce nejsou ani vtipný. krom toho si nemyslím, že by se z 1,09 tisíc koleček paprikáše dalo udělat 3,3km2.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Zdá se, že už od roku 2013 platí, že 15% hledání na google ještě nikdy hledáno nebylo.

    Zdroj Danny Sullivan z Google: https://twitter.com/dannysullivan/status/1299020181767774210
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KOVOVAMINCE: A tohle zas připomnělo, jak v roce 1440 v Itálii omylem vznikla Repubblica Cospaia a vydržela svobodná skoro 400 let.
    Tehdejší Papež si od Florencie napůjčoval prachy a když je měl splatit, tak zjistil, že na to nemá. Tak se s Florencií dohodnul, že jim to vrátí v podobě půdy a dohoda zněla, že Florencie získá území Papežskýho státu až po potok jménem Rio. Jenže rio je v latině prostě jen "řeka" a proto dost běžnej název pro různý menší vodní toky, který byly moc bezvýznamný na to, aby měly nějakej významnější název. No a co všem ušlo bylo, že v jednom místě souběžně tekly dva potoky, oba jménem Rio. Takže když florentinský zeměměřiči vyrazili z Florencie, dorazili k prvnímu potoku Rio a řekli "Až sem je to naše" a papežský zeměměřiči když dorazili z opačnýho směru k prvnímu potoku jménem Rio, řekli "Až sem už to neni naše" a mezi těma potokama zůstalo území, na který si nikdo nedělal nárok a na tom území městečko Cospaia. Měšťani, jakmile zjistili, že nikomu nepatřej, tak vyhlásili republiku a Florentští i Papež byli buď moc líný na to, aby s tim něco dělali, nebo jim prostě bylo jen z takovýho kiksu trapně, tak dělali mrtvý brouky, kdo ví. Cospaia byla dost svérázná, nejen že neměli armádu (proč taky, když měli území jen asi 3,3 km3 - 1,09 tisíc koleček paprikáše vyskádaných do mřížky), ale neměli ani daně nebo zákony. Příjmy plynuly hlavně z pěstování tabáku. Totiž jeden pozdější Papež považoval kouření za těžkej hřích a kdo by kouřil, tomu hrozila exkomunikace, což komplikovalo i pěstování tabáku. Prej ale ne v Cospaie, kde zákony neměli žádný a Papež tam neměl moc, takže Cospaia se stala centrem tabákovýho obchodu a průmyslu pro celou Itálii. Tohle mi teda přijde trochu divný, protože exkomunikace přece jen neni nástroj státního, ale náboženskýho práva a jako takový by nemělo muset brát ohled na státní hranice, ale prodávám, jak sem koupil.
    Cospaiu si nakonec v roce 1826 rozdělilo Toskánsko a papežskej stát, protože už toho bylo prostě moc. Absence zákonů přitahovala do republiky i všechnu možnou lidskou havěť a všichni v okolí už toho měli plný zuby. Právo pěstovat tabák ale Cospaiským zůstalo, jen omezeno na půl milionu rostlin ročně.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Slunce tvoří 99.86% hmotnosti naší celé soustavy
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GREATDRAKE: Připomnělo Velkou Melasovou záplavu v Chicagu, známou taky jako Boston Molassacre, kdy kvůli teplu explodoval 8700 m3 tank (to je asi 766 Fábií) s cca 12000 tunama (7 tisíc traktorů pro mladé a začínající zemědělce) melasy a zaplavil velkou část přístavu v North Endu v Chicagu. Melasová vlna měla cca 8 metrů na vejšku, šířila se rychlostí cca 56 km/h, přístav byl eště půl roku poté celej hnědej a možná i lepkavej od melasy a eště desetiletí poté se v okolí tradovalo, že kolem přístavu jde za horkých letních měsíců cejtit melasu. Melasová vlna tehdy zabila 21 lidí a zranila jich 150. Blbý totiž bylo, že melasa byla jenom zahřátá kvůli lepšímu transportu z lodě do tanku, jinak byla celkem kosa, byl leden a venku asi 4 °C, takže kdo v melase uvíznul, ten si v ní taky pobyl, když v chladným vzduchu ztuhla.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Vysvětlení k těm HRAFNAINovým meteonomům.
    The Secret of Synchronization - YouTube
    https://m.youtube.com/watch?v=t-_VPRCtiUg
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    V listopadu 1945 v Budapešti vznikla dětská republika Gaudiopolis. Šlo o cca 200 dětí různýho věku (od čtyř do osmnácti), který zachránil pastor Sztehló. Našel jim několik domů v a protože se kromě vzdělávání snažil je i zaměstnat, aby nemyslely jen na válečný hrůzy, navrhl jim, aby si založily republiku. Děti si zařídily funkční samosprávu s premiérem, čestnym prezidentem (pastor), vlastní měnou, zákoníkem, policejním šéfem... Dokonce vydávaly noviny, v kterých se objevila i kritika vlády. Samozřejmě, myslely i na zábavu, takže po práci bylo možné zajít do kina, zatančit si nebo na přednášky zajímavých osobností.
    Ve vládě zasedli ovšem jen nejstarší chlapci, což začalo vadit mladším. Bylo z toho povstávní v 1946, premiér rezignoval a po nových volbách byly ve vládě zastoupeny všechny věkové kategorie. Holky ale volit nemohly, ačkoliv pracovaly stejně jako kluci. Navíc žily ve vlastním domě bez chlapců.
    V jeden moment si vláda uzákonila, že v krizi je legální krást a tak se pastor snažil sehnat pro ně víc peněz přes Červený kříž. Jeho primární cíl byl, aby se děti naučily samostatnosti a rozumněly systému, takže se je od podobných špatností snažil odklonit, ale přímo nezasahoval.
    Gaudiopolis končí v roce 1951, když jsou "jejich" vily znárodněny.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SALVATOR: Tak pro takové tu máme katastrofu která způsobovala úmrtí "příjemnější" cestou. 17 října 1814 se protrhl jedna z dřevěných fermentačních nádrží pivovaru Meux & Co's Horse Shoe Brewery v Londýně. Byl to poctivý, přes šest metrů vysoký tank. Tlak unikající tekutiny zničil několik dalších, kolem stojících nádrží. Výsledkem bylo velmi mnoho (580,000–1,470,000l) piva různých fázích zrání které se díky náhle nabyté svobodě dalo na cestu po okolí a vzniknuvší 4,6m vysoká vlna piva zničila několik domů v okolí a zabila 8 lidí. Od Londýnské pivní záplavy se od užívání takto velkých dřevěných fermentačních tanků upustilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam