• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Slunce tvoří 99.86% hmotnosti naší celé soustavy
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GREATDRAKE: Připomnělo Velkou Melasovou záplavu v Chicagu, známou taky jako Boston Molassacre, kdy kvůli teplu explodoval 8700 m3 tank (to je asi 766 Fábií) s cca 12000 tunama (7 tisíc traktorů pro mladé a začínající zemědělce) melasy a zaplavil velkou část přístavu v North Endu v Chicagu. Melasová vlna měla cca 8 metrů na vejšku, šířila se rychlostí cca 56 km/h, přístav byl eště půl roku poté celej hnědej a možná i lepkavej od melasy a eště desetiletí poté se v okolí tradovalo, že kolem přístavu jde za horkých letních měsíců cejtit melasu. Melasová vlna tehdy zabila 21 lidí a zranila jich 150. Blbý totiž bylo, že melasa byla jenom zahřátá kvůli lepšímu transportu z lodě do tanku, jinak byla celkem kosa, byl leden a venku asi 4 °C, takže kdo v melase uvíznul, ten si v ní taky pobyl, když v chladným vzduchu ztuhla.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Vysvětlení k těm HRAFNAINovým meteonomům.
    The Secret of Synchronization - YouTube
    https://m.youtube.com/watch?v=t-_VPRCtiUg
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    V listopadu 1945 v Budapešti vznikla dětská republika Gaudiopolis. Šlo o cca 200 dětí různýho věku (od čtyř do osmnácti), který zachránil pastor Sztehló. Našel jim několik domů v a protože se kromě vzdělávání snažil je i zaměstnat, aby nemyslely jen na válečný hrůzy, navrhl jim, aby si založily republiku. Děti si zařídily funkční samosprávu s premiérem, čestnym prezidentem (pastor), vlastní měnou, zákoníkem, policejním šéfem... Dokonce vydávaly noviny, v kterých se objevila i kritika vlády. Samozřejmě, myslely i na zábavu, takže po práci bylo možné zajít do kina, zatančit si nebo na přednášky zajímavých osobností.
    Ve vládě zasedli ovšem jen nejstarší chlapci, což začalo vadit mladším. Bylo z toho povstávní v 1946, premiér rezignoval a po nových volbách byly ve vládě zastoupeny všechny věkové kategorie. Holky ale volit nemohly, ačkoliv pracovaly stejně jako kluci. Navíc žily ve vlastním domě bez chlapců.
    V jeden moment si vláda uzákonila, že v krizi je legální krást a tak se pastor snažil sehnat pro ně víc peněz přes Červený kříž. Jeho primární cíl byl, aby se děti naučily samostatnosti a rozumněly systému, takže se je od podobných špatností snažil odklonit, ale přímo nezasahoval.
    Gaudiopolis končí v roce 1951, když jsou "jejich" vily znárodněny.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SALVATOR: Tak pro takové tu máme katastrofu která způsobovala úmrtí "příjemnější" cestou. 17 října 1814 se protrhl jedna z dřevěných fermentačních nádrží pivovaru Meux & Co's Horse Shoe Brewery v Londýně. Byl to poctivý, přes šest metrů vysoký tank. Tlak unikající tekutiny zničil několik dalších, kolem stojících nádrží. Výsledkem bylo velmi mnoho (580,000–1,470,000l) piva různých fázích zrání které se díky náhle nabyté svobodě dalo na cestu po okolí a vzniknuvší 4,6m vysoká vlna piva zničila několik domů v okolí a zabila 8 lidí. Od Londýnské pivní záplavy se od užívání takto velkých dřevěných fermentačních tanků upustilo.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    O zranitelnostech enigmy dělal moc hezká videa Numberphile, tady jsou k tomu i CZ titulky. Hlavní slabina byla, že přístroj nikdy nezašifroval písmeno samo sebou - třeba písmeno A nebylo nikdy zašifrováno jako A. To opravili snad v pozdějších verzích, ale už bylo pozdě.

    Přístroj Enigma - Videacesky.cz
    https://videacesky.cz/video/pristroj-enigma

    Slabina Enigmy - Videacesky.cz
    https://videacesky.cz/video/slabina-enigmy
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    No, neni to lepší, když o těch věcěch můžem normálně pokecat?

    Na začátku 20. století byla dánská část Severního Fríska pod Pruskou nadvládou. Jak už to tak bejvá, tak nějaký vyjadřování národního cítění ze strany Dánů se setkávalo se silným nepochopením Prušáků. Takže třeba platil přísnej zákaz vyvěšování dánský vlajky. Dánský obyvatelé řešili zákaz celkem svéráznou metodou, místo vlajky jim posloužilo prase. Existuje totiž odrůda prasete jménem Husumské červenostrakaté prase, kterýmu se ale taky říká Dánské protestní prase - Husum protestsvin nebo Danske protestsvin, který má načervenalou barvu, bílý sedlo a náznak bílýho pruhu podél páteře. Celkem slušně tak dánskou vlajku zastoupí. Jestli prasata taky vyvěšovali na stožáry, jako se to dělává s vlajkama, o tom už se historie nezmiňuje.

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Jo a eště něco mě napadlo - k tématu de/šifrování silně doporučuju knížky, co píše můj děda, podplukovník (jestli se nepletu) ve výslužbě, dlouholetej pracovník Zpravodajský správy generálního štábu ČSLA:

    Jiří Janeček | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/autori/jiri-janecek-10393

    Doporučit můžu i jeho blog:

    janeckovokrypto
    http://janeckovokrypto.blogspot.com
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ale jako zarazilo mě, že by luštění nazi šifer spadalo do kategorie pohádek :-D
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SALVATOR: Navic jim hodně pomáhal "bug" spočívající v tom, že žádné písmeno se nenakodovalo samo do sebe. Takže sice nevěděli, co tam je, ale aspoň spolehlivě, co tam není.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Eh, fuck, no, piju teprv druhej čtvrtlitr kafe.

    SHEALA: A ty se příště ozvi, že to neni vono :D. Okej, zdroj tý historie s Věrnejma manželkama z Weinsbergu určitě existuje, jen nevim, jestli ti k něčemu bude. Poprvý je totiž tahle věc zmiňovaná v latinsky psaný Chronica regia Coloniensis - Kolínský královský kronice. Podle toho, co je na Wiki, pochází první verze kroniky někdy z konce 12. století a pak k ní eště na začátku 13. století byly přidávaný kousky, odhaduju to podle toho, jakým časovým záběrem se kronika zabývá (první verze roky 576 až 1197, dodatky doplňujou historii do roku 1202). Tu přepis z roku 1880:



    Na Wiki je nicméně překlad:

    "The year of our Lord 1140. The king [Conrad] besieged the city of the duke Welf of Bavaria, which was called Weinsberg, and accepted its surrender, having granted with royal magnanimity permission to the wives and other women found there that they might take with them whatever they could carry on their shoulders. Taking thought both for their loyalty for their husbands and the safety of the others, they disregarded their household goods and came down carrying the men on their shoulders. When Duke Friedrich said that such things should not happen, the king, showing favour to the women's cunning, said that it would not be fitting to change his royal word."

    ZUULUU: Věřím, blbý holt je, že to je takový anekdotický, nicméně zmínka přímo od luštitele těch zpráv je snad dostačující :)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    A kdyby někoho fascinovaly ty metronomy, tak tady ještě verze s 32 kouskama :)

    32 Metronome Synchronization
    https://www.youtube.com/watch?v=5v5eBf2KwF8
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    Starfish Gallop With Hundreds of Tubular Feet | KQED
    https://www.kqed.org/science/1970271/starfish-gallop-with-hundreds-of-tubular-feet

    Mořská hvězdice nemá mozek, a přesto se koordinovaně vydá určitým směrem za potravou. Má totiž vespod stovky až tisíce samostatnejch hydraulickejch trubičkovejch 'nožiček', který fungujou zároveň jako receptory i jako pohybové ústrojí.

    Ever Seen a Starfish Gallop? | Deep Look
    https://www.youtube.com/watch?v=9rxf_2EgwfE&t=265s


    No a když se jakoby rozeběhne, tak se ty nožičky zesynchronizujou podle stejnýho principu, jako se sjednotí metronomy v tomhle experimentu:

    spontaneous synchronization
    https://www.youtube.com/watch?v=T58lGKREubo
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Myslím, že se ptala na ty muže na zádech.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SHEALA: No, rychlý pogooglení mi nedalo nic moc konkrétního, dost odkazů říká, že je to anekdotický zjednodušení toho, jak v dešifrování fungujou tzv. cribs. Což jsou právě slova, jejichž význam i podoba jsou známý, nejdou vlastně dost dobře nahradit a u nichž se dalo předpokládat, že se v textu vyskytujou. Třeba "počasí" (Wetter). Práce s cribs je ale reálně složitější. Nicméně to s tím Heil Hitler prej padlo v dokumentu Bletchley park během rozhovoru přímo s tehdejším členem rozvědky:

    one of the code breakers when asked “how hard was it” said, and a near direct quote, “well for me it was really easy, the person who’s messages I was in charge of decoding always wrote his messages in the same format, and always ended his messages either HH or Heil Hitler”.

    Bletchley park sem bohužel neviděl a nemám na to teď úplně kapacity.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    XCHAOS: hadam za to je sem jebes linky misto faktu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SALVATOR: k tomuhle chcu zdroj :) věřím ti to, a chcu vědět víc :)

    Jo a známá má čtyřletýho syna, kterej dobře reaguje na pohádky, bych to taky nějak chtěla převypravět jako pohádku, na ten věčný příběh budu muset kouknout :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ANNIKA: Já zas slyšel, že spojenci měli to luštění jednoduchý taky proto, že si ty mamlasové nemohli pomoct a spoustu depeší museli mermomocí zakončit "Heil Hitler" :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nevím, jestli jsem dostal minusek za obsah nebo formu odkazu, tak pro jistotu ještě link na wiki. Mírně zajímavé to podle mě je :-)
    Mpemba effect - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mpemba_effect
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ANNIKA: Jo a zdroj je tohle: https://www.martinus.cz/?uItem=125223

    Vůbec je tam spousta zábavných kousků a úžasný kontrast všech těch geniálních hlav a dokonale promyšlených operací versus vždycky nějakého náhodného kiksu jednoho diletanta nebo pekelný smůly, která zaúřaduje s neskutečným dosahem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam