• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ROLAND: boha bych do toho netahal (jsem ateista, díky bohu.), DNA se spíše vyvíjí a "hledá" možnosti, jak přežít - možná je snaha o AI a propojení živé hmoty a křemíkového obvodu jen dalším stupněm evoluce...?

    SULTHAN: jasně, ano u MS byl problém s uživateli, jenže - dovolím si paralelu - pokud budeš mít dítě a budeš ho vychovávat jako rasista nebo muslim nebo křesťan, tak to dítě tyto hodnoty převezme a věří jim - ono mu asi nic moc jiného nezbývá... a zřejmě až od stadia vývoje, kdy je daný jedinec schopen více nahlédnout fungování své i ostatních a propojit si např. určité chování s nějakým výsledkem a mít k tomu ještě nějakou morální oporu... je to spousta kroků - úrovní než se k něčemu takovému jako lidstvo dostatneme... a ano taky souhlasím, že u těch jednoduchých AI asi moc není nad čím uvažovat, ale stejně bychom tyhle etické věci asi měli mít nějak dopředu promyšlené - což se předpokládám zřejmě nějak děje, jen jsem na to ještě nenarazil.

    CROSS: nj to taky řeším, dneska jsem byl zapůjčit matraci s igelitovým potahem a musím zlikvidovat starou hnusnou smradlavou matraci, raději bych to nechal udělat nějakou AI :)

    INDIAN: mně se stalo, že jsem se s někým bavil o Moaně - našel jsem ji takhle náhodou na youtube a pak jsem ji i viděl - originál s titulky, pak to někomu vyprávím a on mi říká, jestli to fakt není Vajana :) Nakonec jsme zjistili, že se bavíme o stejném filmu, jen jsme k němu přišli různou cestou přes různé názvy :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CROSS: you are superevil! Mela jsem tu vic neprectenych, ale jak jsem si jako prvni precetla tohle.... no, o umele inteligenci uz si v tom zbytku asi nepoctu :-)
    CROSS
    CROSS --- ---
    Dovolím si narušit (či snad i ukončit?) tuto diskusi mírně zajímavým faktem, že v jistých kruzích zkratka AI znamená Adult Incontinence.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    MEJLA77: Ono je třeba hlavně rozlišit AI jako skutečnou umělou inteligenci a AI jako vědní obor. Většinou se tím označuje ten vědní obor, což zahrnuje věci jako strojové učení (machine learning). Chatboti nejsou inteligentní vůbec. Jsou založené na strojovém učení a zpracování přirozeného jazyka (natural language processing), což je takový společný obor lingvistiky a IT:

    Upřímně mě dost štve to zneužívání pojmu AI, když jde o pouhé strojové učení. Tj. program, který má pár naskriptovaných chování, a pak se do něj pošlou miliony dat (v tomhle případě ve formě uživatelů, co považovali rasismus za vtipný). Pokud v datech je problém, problém bude i ve výstupu. Ten chatbot nebyl rasistický vůbec, měl jen rasistické uživatele.
    A řešit u těhle prográmků nějakou etiku je dost mimo. Stejně tak bychom jí museli řešit i při vypnutí domácího počítače, který obsahuje mnohem pokročilejší programy.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    SATOO: Dovolím si upozornit, že mnoho věcí co bylo dříve považováno za sci-fi a jen ve filmech se stalo realitou. ;)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MEJLA77: A promiň asi si reagoval na jeden z mých příspěvků co obsahoval vážné a nebo errory co mě sraly.

    Asi jsem se i tak ne úplně srozumitelně vyjádřil. Ono vydolovat a dekódovat to z té mé hlavy není pro mě zase tak jednoduché u tak komplexních věcí. Nejsem odborník, ani to nijak vážně nestuduji, jen jsem se o to hodně zajímal. A sem tam i zajímám v rámci vývoje počítačové hry.

    O AI jsem se řekněme začal právě zajímat někdy v dobách W95 a tou hrou Creatures. Kdy ta potvůrka dělala něco co jsem nechtěl aby dělala, a nějak se mi tehdy nedařilo ji to odnaučit. A tak jsem se ji pokusil pohrabat v jejím mozečku a vyhledat příslušnou cestu daného chování a tu odříznout a ta potvůrka pak furt se chodila topit do vody. Nakonec jsem tu hru raději restartoval. Ale taky hodně padala tehdy tak mě to odradilo hrát.

    Ale od těch dob jsem začal přemýšlet o tom jak vytvořit AI aby se co nejvíce podobalo lidskému chování v rámci možností daného prostředí. Tedy jen v počítači. A sám jsem si to pojmenoval jako scriptované AI. A beru to jako takový základ od čeho se odpíchnout a jak pak skládat modulárně do složitějších komplexů. (viz ten princip Conweyovy hry života)

    Základní parametry tedy kameny AI vs možnosti které tomu umožním vs má nedokonalost že něco zapomenu a udělám chybu. A ta chyba může být i nezjistitelná či přijít z venčí. Třeba drobné zakolísání energie některý z obvodů se nesepne nebo degraduje-defekt-vada součástky a může tak nastat nepředvídatelný kaskádový efekt.

    AI samozřejmě nezavrhuji, jen řekněme spíše varuji před jeho klasickým zneužitím a možnou zranitelností z venčí. Je to klasická matematická rovnice či nerovnice Technologie vs Brutální síla.

    Určitě nikdy nebudu toužit po plně automatizované domácnosti, raději hezky většinu postaru. Nevidím na tom nic špatného ani zpátečnického.

    Pokud AI v dopravě tak jedině jako uzavřené autonomní vozidlové jednotky. I když nenapadá mě jak to v masívním měřítku udělat tak abych tomu dokázal důvěřovat. Omezit možná rizika zneužití a napadení z venčí. Nebyly potřeba telemetrie z jiných zdrojů.
    A s rostoucí rychlostí i roste požadavek na vzdálenost co musí AI kontrolovat.

    Další a to podstatně významnější dopad, je co s lidmi, když budou nahrazeni stroji a AI? Čím se budou živit? Nebo ještě jinak, ti vyvolení a bohatí, proč by je měli živit a ne se jich jednoduše zbavit? A nastavení tak řízené reprodukce? Planeta není nafukovací a zdroje jsou omezené.

    MEJLA77: Etická otázka z mého pohledu nastává ve chvíli kdy si je schopno AI sebe samo uvědomit. Pak se pokud k tomu bude mít parametry bude snažit bránit.
    Tohle je skvělé intro video co mě kdysi dostalo:
    "Kara" by Quantic Dream
    https://youtu.be/j-pF56-ZYkY


    O tom Microsoftu vím, ale pokud se nepletu nebyl jediný. A tam byla za mě nebo si to myslím, že prostě chyba v definici učení. A odhaduji že na základě prioritizace četnosti výskytu. Něco v tom smyslu funguje třeba právě personalizace vyhledávání třeba na Google, což mě neskutečně vysírá.

    Stejně jako lidská sebestředná arogance. A asi je jedno jestli tam je strach nebo je ignorován či potlačován. Jak už mnohokráte i historie ukázala, téměř vždy to vedlo k průseru.

    Těžko odhadnout jaké možnosti AI může dosáhnout? Ve Star Treku se Data snažil stát člověkem přiblížit se člověku. V Andrew také snažil až se nakonec stal umělým člověkem přijatým do společenství jako jeden z nich. To samé třeba vývoj Cylonů. Terminátor.

    Zatím ani pořádně nevíme co je naše vědomí, jak vzniká? A k tomu se pojí i fungování času. A k tomu zase gravitace. A problém hledání svatého grálu ve Fyzice.

    Bůh stvořil člověka k obrazu svému. A nebudeme se i my snažit stvořit AI k obrazu našemu? ;)

    A jakožto člověk zabývající se hrami a i vývojem v tomto okruhu. Si říkám jestli jen nejsme takovými Simíky nebo kreatůrkami a bůh je jen hráč, který si odskočil třeba na WC. A pro nás to bude tisíciletí a pro něj jen pár minut. ;)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ke všemu ještě tohle a pak to propojit se senzory a máme přirozenou inteligenci...

    Tiny human brain grown in lab has eye-like structures that 'see' light | New Scientist
    https://www.newscientist.com/article/2287207-tiny-human-brain-grown-in-lab-has-eye-like-structures-that-see-light/
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Ještě k té AI - jednu AI vypnuli, protože byla rasistická - ta od MicroSoftu... tam mě napadá, kde je ta hranice, kdy poznáme, že AI je dobrá nebo špatná a pak je tady etická otázka, jestli ji máme právo vypnout...

    10 incredible cases, when artificial intelligence shocked. Smart neural networks
    https://youtu.be/mhutZM8Hmt8
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ROLAND: jasně, AI je trochu hype a označuje se tím kde co, ale taky jsou některé věci, kam už se dostala AI a jejímu vývoji se věnuje spousta vědců, asi ji nemůžeme jen tak zavrhnout a říct, že to není... docela se mi líbilo video o tom, jak nVidia dělala video s jejich šéfem, ale vlastně to byl jen 3D model, který rozhýbala umělá inteligence, scéna za ním je taky udělána jako 3D scéna a nVidia tím mj. ukazuje, jak velkou věrnost má její generování reality... ale hlavně je tam pěkně ukázáno, jaké různé "druhy inteligencí" vyvíjí a jak je snaha o jejich propojení - mj. tam řeší učení umělé inteligence pro řízení aut - dovedu si představit, že v budoucnu nebude existovat něco jako vlastní auto, ale v terminálu si vyberu službu, počet lidí, množství nákladu a podle toho mi přistaví automatický vůz, který to vše dopraví tam, kde je požadováno. Chápu strach ze samořídících dopravních prostředků - má o tom zajímavé video (opět - už jsem jej tady párkrát zmínil) kanál Veritasium... mj. tam říká, že dříve byli lidi, kteří ovládali výtahy, což nám dnes může přijít úsměvné.

    Tady je to nVidia video:
    (tady CEO ukazuje ten přehled jejich AI - přímo v čase zkopírovaném v linku - kolem 1h:18m)
    GTC 2021 Keynote with NVIDIA CEO Jensen Huang
    https://youtu.be/eAn_oiZwUXA?t=4666


    - tohle je video o tom, jak dělali to video se CEO, taky zajímavé
    https://youtu.be/1qhqZ9ECm70

    Tady je to Veritasium video:
    Why You Should Want Driverless Cars On Roads Now
    https://youtu.be/yjztvddhZmI
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MEJLA77: Pokud AI bude navrhovat čipy těžko říct, jaké je riziko. Záleží jaké funkce budou v čipu obsaženy a kam všude se bude moci přímo dostat. (má oblíbená https://cs.wikipedia.org/wiki/Hra_%C5%BEivota )

    Ale více se obávám autonomního řízení aut a to že jsem viděl i představy jak bude dálkově řízen provoz třeba na dálnicích a bude vytvářet efektivní vláčky, zipování atd. Pak už bude stačit jeden šikovný hacker co najde díry, a bude vyhrožovat za výkupné a nebo rovnou udělá demonstračku a pak bude vyžadovat výkupné nebo to zopakuje.
    V tomhle důvěřují více zkušenému dobrému řidiči než AI.

    Kdy ovládnou svět stroje: Podaří se nám vyvinout plnohodnotnou umělou inteligenci? | 100+1 zahraniční zajímavost
    https://www.stoplusjednicka.cz/kdy-ovladnou-svet-stroje-podari-se-nam-vyvinout-plnohodnotnou-umelou-inteligenci

    Tady vyvstává řekl bych jiná otázka a to kde je horizont událostí?
    Taky mám problém s tím co vše se dnes označuje za AI. Ať už je to převážně klasicky marketingová hype záležitost, tak i principy na kterých to zatím "většinou" funguje. Ale dobře ignorujme to a budeme tomu pro zjednodušení říkat AI.

    Viděl bych řekněme 3 možné scénáře.

    3. Pro samovolné řekněme uvědomění a plnohodnotnou umělou inteligenci bude horizont událostí asi nejdál a nejméně pravděpodobný. Nikoliv vyloučitelný.

    2. Pro nějaké samovolné spuštění kdy třeba dvě různé AI díky chybě v kódu vytvoří hybrid AI který by mohl pak napadnout další AI a pak by mohlo dojít řetězovou událostí k události 4.

    1. Bude vytvořen AI virus, který bude injektovat kód, který přepíše funkce některých AI a říkejme tomu "zotročí je" a pak se tato AI budou chovat a dělat to co si útočník přeje. Ale asi spíše bych to viděl, že se to útočníkovi vymkne a AI se začne chovat nepředvídatelně a může to skončit.

    Pokud někoho AI zajímá a chtěl by si zábavnou formou vyzkoušet. Doporučuji hru Creatures.
    Tady takový rozbor i jak zhruba funguje jejich AI.

    The AI of "Creatures" ● Alan Zucconi
    https://youtu.be/Y-6DzI-krUQ
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    RIMSAK: To Zeman nikdy nejmenuje. :))
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    Já četla "profesory bude navrhovat umělá inteligence....."
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ok - nové téma - umělá inteligence by měla začít navrhovat čipy... tohle už mně přijde trochu nebezpečné, kdyby ji třeba napadlo si udělat všude pro sebe nějaká spešl zadní vrátka a jednou v budoucnosti nás třeba ovládala přes veškerou možnou techniku, ve které bude mít "svoje" čipy a je otázka, jestli by nás zlepšovala a jakým způsobem... :)

    Procesory od Samsungu bude navrhovat umělá inteligence | mobilenet.cz
    https://mobilenet.cz/clanky/procesory-od-samsungu-bude-navrhovat-umela-inteligence-44308
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MEJLA77: Takových věcí je... ale chtělo by to nové téma :)
    Kde leží Řitka, Pičín nebo Šukačka: Kam na výlet podle sprosté turistiky
    https://www.prozeny.cz/clanek/sprosta-turistika-vydejte-se-do-ritky-picina-i-na-sukacku-64468
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Neměli bychom zapomínat na Kokotsko u Bušovic :)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    Pokud někoho alespoň trochu zajímá Kurdistán a tamní problematika obyvatel. Hodně zajímavé povídání.
    S arabistkou mezi Kurdy: Liší se jazykově, politicky i nábožensky | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/s-arabistkou-mezi-kurdy-lisi-se-jazykove-politicky-i-nabozensky-8352308
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    INDIAN: a vedle Pičína je Hluboš, to je můj favorit.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    DEFILA: Královny i letecky, celý roj jen po zemi a ve dvojitý krabici:

    526 Mailable Live Animals | Postal Explorer
    https://pe.usps.com/text/pub52/pub52c5_008.htm#ep183969
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Blíž Praze je sympatické Hleďsebe a Všestudy. (Když teda hledám na mapě, tak mi to primárně ukáže Hleďsebe u Mělníka, ale u Veltrus taky něco takového je.) Plus teda Mlčechvosty, Dědibaby, Křivousy a Zlosyň.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    Cca 4 km jižně od Jaroměře

    DEFILA
    DEFILA --- ---
    PISKVOR: ty včely znamenají tuším královny, alespoň vím, že je tam doručuje FedEx, těžko si predstavit roj:)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Na stejný téma: Na Příbramsku se jezdívával gynekologickej cyklistickej závod obcema Vaječník - Pičín - Kozičín
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam