• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    NELLAS: myslím, že to byl známý coping mechanismus.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    RUDOLF: A dětem se dávala jména až po dosažení určitého věku?
    Jinak třeba Marie Terezie hezky recyklovala jména. Některá tuším přežila až u třetího dítěte.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUDOLF: nasla jsem nějaké statistiky a pro rok 1900 a ceske zeme to bylo neco jako 26%.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: jen lovím z paměti.

    Bernarndo Bolzano, ve svém životopise komentuje, že ho matka nechala jiné matce na hlídání, protože pochovala už asi 3-5 dětí, teprve když přežil určitou dobu vzala si k h sobě.

    Ladislav Klíma ve svém životopise píše, že jeho sourozenci byli příliš slabí pro tento svět a proto jediný přežil dětské nemoci apod. (napsal to ještě drsněji:-)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    TRISSIE: Jen pro doplění, vysoká úmrtnost kojenců a dětí před dosažením dospělosti, byla do příchodu 20. století běžná. Tohle je historickej průměr, 26.9% umřeli jako kojenci, 46.2% jako děti.

    Across the entire historical sample the authors found that on average, 26.9% of newborns died in their first year of life and 46.2% died before they reached adulthood. Two estimates that are easy to remember: Around a quarter died in the first year of life. Around half died as children.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    SALVATOR: Nechci úplně fabulovat, ozdrojované to nemám,
    ale vzniklo takhle víc názvů.
    Kupříkladu kapitán lodi dostal instrukci "No tak vem posádku a loď, a sjeď do tý Nový Nalezený Země" (anglicky New Found Land ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    SALVATOR: myslíš možnost photoshopovat poďobané fotky na seznamku? ;-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Díky bohu za 21. století i se všema jeho nedostatkama.

    #fakt
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: ve městě jsi byl buď poďobaný nebo mrtvý. někde na samotě v lese jsi měl šanci být i živý a nepoďobaný :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Vyplývá mi z toho správně, že v tý době byla naprostá většina populace poďobaná od neštovic?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: já jsem to původně napsala do zjištění, ale pak jsem to smazala a přehodila sem, protože jsem tušila, že k tomu bude zajímavý follow up, který by dědek smazal a to by byla škoda :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Koukám, že zvyk je železná košile :). Ale tady neni nutný svazovat posty direktivně nařízenou formou, takže "že", vynuceně obligátní jinde, tady neni nutný ;)
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    TRISSIE: potvrzuju, když jsem hledala v matrikách předky, byla jsem dost v šoku z počtu těch křížků (pokud dítě zemřelo jako kojenec nebo v některých případech až třeba do dvou let věku, připisovali to do matriky narozených). v některých oblastech a dobách např. svobodným matkám umíraly až 2/3 dětí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a v souvislosti s tím zmiňované, že anglická dobová literatura zmiňuje dojičky krav jako "mimořádně krásné", asi proto, že jak se nakazily kravskými neštovicemi a byly tedy imunní vůči pravým, tak nebyly zjizvené v obličeji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ROLAND: no, "náhoda neexistuje"... vždy existuje někde nějaká informace skrytá za tvým horizontem událostí, osobním. Když se horizont posune, je pro tebe informace která se vynoří efektivně náhodná.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    že na přelomu 18. a 19. století byla v českých zemích velmi vysoká kojenecká úmrtnost - až k 50%, a v Moravské Ostravě se jednu dobu vyšplhala až k 85%.
    (kombinace hladových let během napoleonských válek a několika velmi těžkých epidemií neštovic, které řádily zejména ve městěch).

    zdroj třeba tady: https://www.prirodovedci.cz/geograf/clanky/zmeny-kojenecke-umrtnosti-na-konci-feudalismu
    a dostala jsem se k tomu při verifikování informací odsud: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/slechte-prodlouzily-zivot-pokusy-na-detech-a-veznich-172370
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    FONTAN: Promiň, ale Game of Life patří k Automata. A já nevím jak bych to vyjádřil.
    Ale s AI to souvisí a ne tak vzdáleně jak je to popisováno na Wiki. Pro sript použiji podobné parametry jako pro hru života. Akorát na to hodím vrstvu popisu chování a modulární skládání logických diagramů. A u něčeho malého si pak mohu dovolit i malý podvůdek s nastavením pravděpodobností rozhodnutí. Samotná náhoda ve své podstatě neexistuje. Je to jen kód, který ořezává nebo dává hranici před a po abychom s tím mohly nějak pracovat. Ale mě nejde o to udělat dokonalé AI, ale pokud možno co nejvíce uvěřitelné chování počítačového protivníka. A zachovat pokud možno co nejmenší požadavky na výpočetní výkon počítače.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    https://playgameoflife.com/ - jo a můžete si to zahrát i online, nastavit si svoji startovací pozici a pak sledovat, jestli přežije nebo umře :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: mně tedy game of life přijde jako zajímavý nápad, kdy matematické vyjádření - zákonitost - určuje příští stav hry, který je ovšem závislý na předešlém nebo počátečním stavu a tak existují složité struktury, které ale časem zanikají nebo naopak existují struktury, které oscilují kolem dvou pozic, případně se rozvíjejí a "rostou", tedy modifikací počátečního stavu, někdy jen velice drobnou změnou, se může výsledek změnit diametrálně - což v něčem připomíná život... a že tedy vznikla v roce 1860, chtěl jsem napsat dávno před existencí počítačů a nějaké (pseudo) AI a pro jistotu se dívám, kdy vznikly první počítače a ty jsou tedy datovány do roku 1833, respektive první návrh, první fungující počítač prý až 1938 jmenující se Z1.

    Dějiny počítačů – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_po%C4%8D%C3%ADta%C4%8D%C5%AF
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    FONTAN: dokonce umí Game of Life simulovat samotnou hru Game of Llife :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam