• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    TRISSIE: jj a pak maminy začnou blbnout kvuli vakcínám. Chápu tu snadu pro dítě vše nejlepší ale argument matka ví vždy víc jak věda, protože má google.


    Ale tohle je unrelated -> vývoj umrtí v rozvojovém světě.


    There is variation of child mortality around the world. Countries that are in the second or third stage of the Demographic Transition Mode (DTM) have higher rates of child mortality than countries in the fourth or fifth stage. Chad infant mortality is about 96 per 1,000 live births, compared to only 2.2 per 1,000 live births in Japan.[10] In 2010, there was a global estimate of 7.6 million child deaths with most occurring in less developed countries. Among those, 4.7[11] million died from infection and disorder.[11] Child mortality is not only caused by infection and disorder: it is also caused by premature birth; birth defect; new born infection; birth complication; and diseases like malaria, sepsis, and diarrhea.[12] In less developed countries, malnutrition is the main cause of child mortality.[12] Pneumonia, diarrhea, and malaria together are the cause of 1 out of every 3 deaths before the age of 5 while nearly half of under-five deaths globally are attributable to under-nutrition.[13]
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUDOLF: ja mám čtyři děti, tak bych si mohla vybrat, který z nich by bylo mrtvý. I kdyz vlastně, nemohla. Druhý, třetí a já s nima, protoze patologická porodni poloha dvojčat.
    Je to takový zajímavý uvažování...
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    TRISSIE: pár let zpátky jsem našel globální histiorickou statistiku, ale teď už to nevyhrabu.

    Každopádně hodně historie + statisticky sepsap: Massimo Livi Bacci. V čechách je vypraodený ale v angličtině jde sehnat v pohodě -> udělám si někdy radost. Má ty knihy zaměřené celosvětově nebo na oblasti. A samo v italšitině toho vydal hodně

    A tohle je vyprodaný nebo za ranec v antíku:

    NLN, s.r.o. – Nakladatelství lidové noviny
    https://www.nln.cz/knihy/populace-v-evropske-historii/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    RUDOLF: Jj, už se částečně dřenilo :)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    NELLAS: myslím, že to byl známý coping mechanismus.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    RUDOLF: A dětem se dávala jména až po dosažení určitého věku?
    Jinak třeba Marie Terezie hezky recyklovala jména. Některá tuším přežila až u třetího dítěte.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUDOLF: nasla jsem nějaké statistiky a pro rok 1900 a ceske zeme to bylo neco jako 26%.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: jen lovím z paměti.

    Bernarndo Bolzano, ve svém životopise komentuje, že ho matka nechala jiné matce na hlídání, protože pochovala už asi 3-5 dětí, teprve když přežil určitou dobu vzala si k h sobě.

    Ladislav Klíma ve svém životopise píše, že jeho sourozenci byli příliš slabí pro tento svět a proto jediný přežil dětské nemoci apod. (napsal to ještě drsněji:-)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    TRISSIE: Jen pro doplění, vysoká úmrtnost kojenců a dětí před dosažením dospělosti, byla do příchodu 20. století běžná. Tohle je historickej průměr, 26.9% umřeli jako kojenci, 46.2% jako děti.

    Across the entire historical sample the authors found that on average, 26.9% of newborns died in their first year of life and 46.2% died before they reached adulthood. Two estimates that are easy to remember: Around a quarter died in the first year of life. Around half died as children.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    SALVATOR: Nechci úplně fabulovat, ozdrojované to nemám,
    ale vzniklo takhle víc názvů.
    Kupříkladu kapitán lodi dostal instrukci "No tak vem posádku a loď, a sjeď do tý Nový Nalezený Země" (anglicky New Found Land ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    SALVATOR: myslíš možnost photoshopovat poďobané fotky na seznamku? ;-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Díky bohu za 21. století i se všema jeho nedostatkama.

    #fakt
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: ve městě jsi byl buď poďobaný nebo mrtvý. někde na samotě v lese jsi měl šanci být i živý a nepoďobaný :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Vyplývá mi z toho správně, že v tý době byla naprostá většina populace poďobaná od neštovic?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: já jsem to původně napsala do zjištění, ale pak jsem to smazala a přehodila sem, protože jsem tušila, že k tomu bude zajímavý follow up, který by dědek smazal a to by byla škoda :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Koukám, že zvyk je železná košile :). Ale tady neni nutný svazovat posty direktivně nařízenou formou, takže "že", vynuceně obligátní jinde, tady neni nutný ;)
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    TRISSIE: potvrzuju, když jsem hledala v matrikách předky, byla jsem dost v šoku z počtu těch křížků (pokud dítě zemřelo jako kojenec nebo v některých případech až třeba do dvou let věku, připisovali to do matriky narozených). v některých oblastech a dobách např. svobodným matkám umíraly až 2/3 dětí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a v souvislosti s tím zmiňované, že anglická dobová literatura zmiňuje dojičky krav jako "mimořádně krásné", asi proto, že jak se nakazily kravskými neštovicemi a byly tedy imunní vůči pravým, tak nebyly zjizvené v obličeji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ROLAND: no, "náhoda neexistuje"... vždy existuje někde nějaká informace skrytá za tvým horizontem událostí, osobním. Když se horizont posune, je pro tebe informace která se vynoří efektivně náhodná.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    že na přelomu 18. a 19. století byla v českých zemích velmi vysoká kojenecká úmrtnost - až k 50%, a v Moravské Ostravě se jednu dobu vyšplhala až k 85%.
    (kombinace hladových let během napoleonských válek a několika velmi těžkých epidemií neštovic, které řádily zejména ve městěch).

    zdroj třeba tady: https://www.prirodovedci.cz/geograf/clanky/zmeny-kojenecke-umrtnosti-na-konci-feudalismu
    a dostala jsem se k tomu při verifikování informací odsud: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/slechte-prodlouzily-zivot-pokusy-na-detech-a-veznich-172370
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam