• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    JDAG
    JDAG --- ---
    Přelomová aplikace studenta VUT. Vytvoří nahrávku libovolného textu v češtině i světových jazycích


    Zvuková podoba není populární pouze u audioknih. Hlasový doprovod nachází čím dál častěji využití také v instruktážních videích k výrobkům nebo v muzejních programech. Nástroj Hlasem.com snadno vytvoří zvukovou nahrávku libovolného textu v několika jazycích.

    Pozitivní zprávy
    https://pozitivni-zpravy.cz/aplikace-vytvori-nahravku-jakehokoli-textu-v-cestine-ale-i-svetovych-jazycich/
    JDAG
    JDAG --- ---
    Nadzvukové tornádo po dopadu z konce křídy | DinosaurusBlog
    https://dinosaurusblog.com/2021/08/06/nadzvukove-tornado-po-dopadu-z-konce-kridy/

    Nadzvukové tornádo po dopadu z konce křídy

    …aneb Nové poznatky o fyzikálních efektech impaktu K-Pg
    JDAG
    JDAG --- ---
    Nová studie: Černé díry by mohly pokročilé mimozemské civilizaci sloužit jako zdroj energie | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/vyuziti-cerne-diry-jako-zdroje-energie-mimozemstany_2108220010_voj
    Vědci zkoumali hypotetickou možnost, že by civilizace kolem černé díry vytvořila takzvanou Dysonovu sféru, kterou už astronomové hledají u hvězd desítky let.

    Šlo by o soustavou umělých obřích struktur obklopujících těleso, které by z něj získávaly veškerou energii.

    Astronomové si následně položili otázku, jestli by se to vyplatilo i v případě pozůstatků některých zhroucených hvězd - tedy černých děr. Ve studii publikované časopisem Monthly Notices of the Royal Astronomical Society došli k závěru, že by tímto způsobem mohli také získávat hodně energie.
    AMANT
    AMANT --- ---
    Patafyzika, neboli „věda konkrétního”, se nezabývá studiem zákonitostí řídících obecné opakování pravidelných jevů, spíše analyzuje hry řídící jednotlivé výskyty ojedinělých jevů. … Jarry žertovně aplikuje stejnou metodu ve vztahu k literatuře, jakou Nietzsche s vážným záměrem používá ve vztahu k filozofii. Nicméně, oba myslitelé se ve skutečnosti pokoušeli vypracovat „veselou vědu”, jejíž joie de vivre nejvíce vzkvétá ve chvílích, kdy v nás tyranie pravdy vyvolává úctu ke lži a tyranie rozumu úctu k šílenství.
    DEB
    DEB --- ---
    NELLAS: jjo bohužel
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TRISSIE: toto je kvalitni pristup :)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Přesně tak.
    Kolem Staromáku chodí tolik Rumunů, co jsou chudáci z Afghánistánu..
    JON
    JON --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Možná občanská válka, Tamilové vs Sinhálci a tak? To se tam vleče snad nějak doteď?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GREATDRAKE: Nemám bohužel úplně čas na to koukat, tak se zeptám: znáš důvod takový eskapády? Chápal bych, to tohle udělaj lidi z nějaký autoritářský země, jako způsob, jak zdrhnout za kopečky, ale to Srí Lanka zrovna není, ne?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    V roce 2004 přijel do Německa národní tým házenkářů ze Srí Lanky. Bylo to na víza v rámci sportovního výměnného programu který tehdy Německo provozovalo.
    A pak se celý, 23 členný, tým prostě ztratil. Zanechali zprávu, že jedou do Francie, ale nejspíš zmizeli někam do Itálie, včetně trenéra a manažera.

    Nejzábavnější moment ale nastal v okamžiku, kdy po nemožnosti tým najít, Německo kontaktovalo Srí Lanku a zjistilo se, že žádný takový tým neexistuje. Prostě někdo jen dodal velmi oficiálně znějící a plausibilně vypadající dokumenty na ambasádu.

    Z členů týmu se, co vím, nikdy nikdo nenašel.
    Ale natočili o nich film ( Machan, https://www.imdb.com/title/tt1172522/ )
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JDAG: jo a ještě, je to ještě vychytanější než CRISPR/Cas. Crispr sice umí stříhat DNA, ale může tam zanést nějaký další chyby, tahle nová technologie, prime editing to už nedělá.

    Jo, je radost bejt myš nebo morče :)
    STENNY
    STENNY --- ---
    MONIOUS: Jestli si dobře vzpomínám, tak mnozí sourozenci Caponovi začali postupně po emigraci rodiny do USA používat jiná (méně zjevně italská) křestní jména. Alphonse si ho zkrátil na Al, Vincenzo začal používat James, Salvatore byl známý jako Frank atd.
    SATAI
    SATAI --- ---
    MONIOUS: Alphonse Gabriel
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    STENNY: chces rict, ze Al Capone byl Alfons? :D
    STENNY
    STENNY --- ---
    Během prohibice žil v USA federální (prohibiční) agent jménem Richard James Hart. Od mládí obdivoval westernové hvězdy stříbrného plátna - tak moc, že podle jedné si změnil jméno právě na Hart a časem se mu dokonce začalo říkat "Two-Gun" Hart, stejně jako filmovému hrdinovi. Což může mít leccos společného s faktem, že agent se skutečně oblékal jako kovboj a nosil dva revolvery.
    Hlavní zajímavostí je, že dotyčný se narodil jako Vincenzo Capone a byl rodným bratrem poněkud známějšího Ala Capona. O tom, že Alphonse Capone pracuje v rámci prohibice jaksi na druhé straně barikády, se Hart údajně dozvěděl až z novin.
    JDAG
    JDAG --- ---
    Genetické nůžky opravily buňky s cystickou fibrózou. Zatím jen laboratorně, vědci ale chtějí klinický výzkum — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3357424-geneticke-nuzky-opravily-bunky-s-cystickou-fibrozou-zatim-jen-laboratorne-vedci-ale

    Vědci opravili mutace způsobující cystickou fibrózu v lidských kmenových buňkách. Využili na to novou biotechnologii, která umí měnit, mazat a přesouvat části DNA. V tomto případě nahradili vadný kus DNA zdravým kouskem.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    SALVATOR: jo, když jsem na veterině pracovala, používali jsme na prvotní přispání krabičku ikea samla (do které se spolu s
    hlodavcem/ptákem na chvilku vložila vata pokapaná isofluranem) a místo masky fungovala utemovaná uříznutá pet lahev. Teď už jsou k dispozici na trhu i masky pro hlodavce, ale když nebyly, tak musel být člověk občas kreativní
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Víte, jak se dělá inhalační anestezie u drobnejch hlodavců? Sou v zásadě dvě možnosti:

    1. Buď máte dostatečně malou masku na myší čumáčky:



    2. Nebo ji nemáte



    #fakt #veterina
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam