• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    JON
    JON --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Možná občanská válka, Tamilové vs Sinhálci a tak? To se tam vleče snad nějak doteď?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GREATDRAKE: Nemám bohužel úplně čas na to koukat, tak se zeptám: znáš důvod takový eskapády? Chápal bych, to tohle udělaj lidi z nějaký autoritářský země, jako způsob, jak zdrhnout za kopečky, ale to Srí Lanka zrovna není, ne?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    V roce 2004 přijel do Německa národní tým házenkářů ze Srí Lanky. Bylo to na víza v rámci sportovního výměnného programu který tehdy Německo provozovalo.
    A pak se celý, 23 členný, tým prostě ztratil. Zanechali zprávu, že jedou do Francie, ale nejspíš zmizeli někam do Itálie, včetně trenéra a manažera.

    Nejzábavnější moment ale nastal v okamžiku, kdy po nemožnosti tým najít, Německo kontaktovalo Srí Lanku a zjistilo se, že žádný takový tým neexistuje. Prostě někdo jen dodal velmi oficiálně znějící a plausibilně vypadající dokumenty na ambasádu.

    Z členů týmu se, co vím, nikdy nikdo nenašel.
    Ale natočili o nich film ( Machan, https://www.imdb.com/title/tt1172522/ )
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JDAG: jo a ještě, je to ještě vychytanější než CRISPR/Cas. Crispr sice umí stříhat DNA, ale může tam zanést nějaký další chyby, tahle nová technologie, prime editing to už nedělá.

    Jo, je radost bejt myš nebo morče :)
    STENNY
    STENNY --- ---
    MONIOUS: Jestli si dobře vzpomínám, tak mnozí sourozenci Caponovi začali postupně po emigraci rodiny do USA používat jiná (méně zjevně italská) křestní jména. Alphonse si ho zkrátil na Al, Vincenzo začal používat James, Salvatore byl známý jako Frank atd.
    SATAI
    SATAI --- ---
    MONIOUS: Alphonse Gabriel
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    STENNY: chces rict, ze Al Capone byl Alfons? :D
    STENNY
    STENNY --- ---
    Během prohibice žil v USA federální (prohibiční) agent jménem Richard James Hart. Od mládí obdivoval westernové hvězdy stříbrného plátna - tak moc, že podle jedné si změnil jméno právě na Hart a časem se mu dokonce začalo říkat "Two-Gun" Hart, stejně jako filmovému hrdinovi. Což může mít leccos společného s faktem, že agent se skutečně oblékal jako kovboj a nosil dva revolvery.
    Hlavní zajímavostí je, že dotyčný se narodil jako Vincenzo Capone a byl rodným bratrem poněkud známějšího Ala Capona. O tom, že Alphonse Capone pracuje v rámci prohibice jaksi na druhé straně barikády, se Hart údajně dozvěděl až z novin.
    JDAG
    JDAG --- ---
    Genetické nůžky opravily buňky s cystickou fibrózou. Zatím jen laboratorně, vědci ale chtějí klinický výzkum — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3357424-geneticke-nuzky-opravily-bunky-s-cystickou-fibrozou-zatim-jen-laboratorne-vedci-ale

    Vědci opravili mutace způsobující cystickou fibrózu v lidských kmenových buňkách. Využili na to novou biotechnologii, která umí měnit, mazat a přesouvat části DNA. V tomto případě nahradili vadný kus DNA zdravým kouskem.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    SALVATOR: jo, když jsem na veterině pracovala, používali jsme na prvotní přispání krabičku ikea samla (do které se spolu s
    hlodavcem/ptákem na chvilku vložila vata pokapaná isofluranem) a místo masky fungovala utemovaná uříznutá pet lahev. Teď už jsou k dispozici na trhu i masky pro hlodavce, ale když nebyly, tak musel být člověk občas kreativní
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Víte, jak se dělá inhalační anestezie u drobnejch hlodavců? Sou v zásadě dvě možnosti:

    1. Buď máte dostatečně malou masku na myší čumáčky:



    2. Nebo ji nemáte



    #fakt #veterina
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    NELLAS: ne, tedy aspoň děti křesťanů se křtily do několika dní po narození.
    naopak, když hrozilo, že novorozenec nepřežije, křtil se ihned. v krizových situacích novorozeně křtila porodní bába.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    TRISSIE: jj a pak maminy začnou blbnout kvuli vakcínám. Chápu tu snadu pro dítě vše nejlepší ale argument matka ví vždy víc jak věda, protože má google.


    Ale tohle je unrelated -> vývoj umrtí v rozvojovém světě.


    There is variation of child mortality around the world. Countries that are in the second or third stage of the Demographic Transition Mode (DTM) have higher rates of child mortality than countries in the fourth or fifth stage. Chad infant mortality is about 96 per 1,000 live births, compared to only 2.2 per 1,000 live births in Japan.[10] In 2010, there was a global estimate of 7.6 million child deaths with most occurring in less developed countries. Among those, 4.7[11] million died from infection and disorder.[11] Child mortality is not only caused by infection and disorder: it is also caused by premature birth; birth defect; new born infection; birth complication; and diseases like malaria, sepsis, and diarrhea.[12] In less developed countries, malnutrition is the main cause of child mortality.[12] Pneumonia, diarrhea, and malaria together are the cause of 1 out of every 3 deaths before the age of 5 while nearly half of under-five deaths globally are attributable to under-nutrition.[13]
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUDOLF: ja mám čtyři děti, tak bych si mohla vybrat, který z nich by bylo mrtvý. I kdyz vlastně, nemohla. Druhý, třetí a já s nima, protoze patologická porodni poloha dvojčat.
    Je to takový zajímavý uvažování...
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    TRISSIE: pár let zpátky jsem našel globální histiorickou statistiku, ale teď už to nevyhrabu.

    Každopádně hodně historie + statisticky sepsap: Massimo Livi Bacci. V čechách je vypraodený ale v angličtině jde sehnat v pohodě -> udělám si někdy radost. Má ty knihy zaměřené celosvětově nebo na oblasti. A samo v italšitině toho vydal hodně

    A tohle je vyprodaný nebo za ranec v antíku:

    NLN, s.r.o. – Nakladatelství lidové noviny
    https://www.nln.cz/knihy/populace-v-evropske-historii/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    RUDOLF: Jj, už se částečně dřenilo :)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    NELLAS: myslím, že to byl známý coping mechanismus.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    RUDOLF: A dětem se dávala jména až po dosažení určitého věku?
    Jinak třeba Marie Terezie hezky recyklovala jména. Některá tuším přežila až u třetího dítěte.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam