• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    Dolphins Will Intentionally Play With Puffer Fish And Get Poked By The Spikes. The Poison In The Spikes Gets Them High

    Dolphins purposely 'getting high' on pufferfish - Dolphins - Spy in the Pod: Episode 2 - BBC One
    https://www.youtube.com/watch?v=msx3BAhIeQg
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MRTVEJ: Lidé dřív chodili do světa na zkušenou. Pepík a Mařka jedou na dovolenou. To je dost zásadní rozdíl. Já se díky práci dostal na mnoho míst planety a musím říct, že mě to ovlivnilo dost zásadním způsobem. Viděl jsem místa, kam se s cestovkou nedostaneš a potkal lidi, které na pláži nebo na horské tůře nepotkáš. V okamžiku kdy ty lidi potkáváš během práce a postupně se s nimi seznámíš a trochu jim nahlídneš do soukromí, tak zjistíš v jaké totální bublině Evropa žije.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Povel ze Země nasměroval sondu Cassini do atmosféry Saturnu, aby případné mikroorganismy na palubě nekontaminovaly některý z měsíců, kde by mohl existovat život.

    Sonda Cassini asistovaně shořela v atmosféře Saturnu. Skončila největší kosmická výprava lidstva | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://zahranicni.hn.cz/c1-65880860-sonda-cassini-spacha-u-saturnu-asistovanou-sebevrazdu-skonci-nejvetsi-kosmicka-vyprava-lidstva

    #fakt
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    KURE: no většinou se vědci snaží zkoumat věci bez jejich ovlivnění, možnosti kontaminace apod., tuším, že se řešilo i kam nechat dopadnout sondu, aby nekontaminovala neprozkoumaný měsíc... jdu to najít :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Jinak jestli neznáte Sentinelce, tak např. tady je trochu info o nich:

    Sentinelese - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sentinelese

    Indický vědec a jeho tým byli na ostrově Sentinelců. Přežili, pomohly jim dary - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/indicky-vedec-a-jeho-tym-byli-na-ostrove-sentinelcu-prezili/r~77a8e486f23811e8a7f60cc47ab5f122/
    KURE
    KURE --- ---
    MEJLA77: Zajimava filozofická otázka, je horší změnit původní kultůru, nebo ji nikomu neukázat?
    A horší pro koho, nás čumily, nebo pro ty lidi který v tý původní "kultůře" žijou?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: ještě jsem nezmínil - asi taky závisí na množství turistů - před covidem byl průchod centrem Prahy značně zpomalen a znepříjemněn a bylo to často kvůli davů turistů... a vlastně docela chápu Sentinelce, že si chtějí uchovat, co mají a nechtějí nikoho na svém území.

    Osobně cestování moc rád nemám, ale ani tak nemám pocit, že bych musel ráno odříkávat desítku nejhorších hříchů uhlíkové stopy (snad mi mullah promine, že necituji přesně :))

    #kecy
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    KURE: souhlasím, že ekologická stopa jednotlivců asi není tak významná - viz video - horší mi přijde to ničení původní kultury, které s tím taky souvisí - pozorováním se mění pozorované :)

    Can YOU Fix Climate Change?
    https://www.youtube.com/watch?v=yiw6_JakZFc
    KURE
    KURE --- ---
    MEJLA77: tohleto neustálé sledování ekologické stopy u každý činnosti, nás vošklivě kousne do prdele.
    úplně vidim tu "eko" vidinu vesniček lidí bez rozhledu, techniky a vzdělání jak pod vedením svého obecního muláha každé ráno na návsi u sochy matky země odrecitují 10 nevětších hříchů uhlíkové stopy a odejdou do roboty.....


    a teda abych nebyl úplně mimo tema: ve středověku bylo v evropě méně lesů než dnes.
    Scienceworld | Kdy bylo v Evropě nejméně lesů?
    https://www.scienceworld.cz/biologie/kdy-bylo-v-evrope-nejmene-lesu-5969/
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: Ještě k tomu putování - už dlouho jsem tedy nikde nebyl nucen spát venku a jít velký kus pěšky, ale jak začal covid a začali jsme se více izolovat (kvůli dcery s autoimunitní nemocí), tak jsem zjistil, že mně pohyb chybí a začali jsme s manželkou chodit na někdy i několikahodinové procházky po okolí - bydlíme v poslední vesnici v Praze - jsou tady rybníky, lesy, nedokončené 27 jamkové hřiště - a taky jsem si uvědomil tu očistnou funkci třeba dvouhodinové chůze a mj. jsem nachodil zhruba 200 km měsíčně.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Taky je dobré si uvědomovat tu odvrácenou tvář cestování, ať už jde o ekologickou stopu nebo poškození místa/původní kultury vlivem velkého množství lidí, kteří jej navštíví. Osobně si myslím, že má význam spíš putování, kdy člověk musí jít dlouho a mezitím má čas přemýšlet, musí si třeba postavit stan a přespat venku, sehnat si jídlo a uvařit si, tedy zažívat docela dost nepohodlí - než cestování s hromadou kufrů, které vám livrej dotáhne do pokoje a pak jste obskakováni a musíte maximálně jíst/pít, válet se na pláži/u bazénu a řešit jen vyladění teploty těla a požívaných nápojů/potravin - to je pro mě spíš představa mučení :)

    Cestování ničí planetu třikrát víc, než jsme tušili, tvrdí vědci — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2473573-cestovani-nici-planetu-trikrat-vic-nez-jsme-tusili-tvrdi-vedci
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MRTVEJ: Jestli to není spíš tím, že se cestováním nemyslí vyvalit se na týden u moře a bydlet v bungalovech kde potkáš jen další Pepky a Mařky.
    MRTVEJ
    MRTVEJ --- ---
    presne to sem tim chtel rict ano vzniklo to v dobe kdy cestovali chytri lide proto si z toho taky hodne odnaseli a tim je ta premisa prave spatne :o)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MRTVEJ: Cestování má pořád smysl, tj. obohatí Pepíka i Mařku (více či méně), ale co už dneska nemá ani zdaleka takový smysl jako kdysi, to jsou cestopisy, zejména pokud jsou sepsané Pepíkem a Mařkou (což tě možná vede k chybnému závěru, že smysl nemá ani to cestování).

    A taky je fakt, že dříve bylo cestování výsadou intelektuálů, co si to mohli dovolit nebo prostě byli romantici. A intelektuála cestování obohatí mnohem víc než nějakou gumu, která už dneska taky může vyrazit na dva týdny k moři. Nicméně to není problém cestování. :-)
    MRTVEJ
    MRTVEJ --- ---
    nj ja vim to sem byl ja :o)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    MRTVEJ: ten člověk co ti řekl, že máš být sám sebou a nestydět se za sebe ti dal jednu z nejhorších životních rad.
    MRTVEJ
    MRTVEJ --- ---
    tak sem tak pri koupeli premejslel a vymyslel :
    ze takova ta premisa ze lidi maj cestovat pac je to obohati rozsiri obzory a buhvi co jeste :o)
    tak tu tahle doba myslim si poprela a ze je to blbost :o)
    pac dneska cestuje kazdej pepik a marka a ze by se spolecnost nak obohacovala se mi teda nezda :o)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Dnes je to přesně 42 let co poprvé vyšel knižně Stopařův průvodce po Galaxii.
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    No Pants Subway Ride
    You’re probably wondering now, “what am I looking at?” Well, what you’re seeing is a photo from the No Pants Subway Ride of New York, an annual, much-anticipated social event, where people ride the subway in their underwear. Why? Because it’s funny, according to the person who started this annual event. The first No Pants Subway Ride started in 2002 by Improv Everywhere’s Charlie Todd.
    Since then, the No Pants Subway Ride has gained tremendous popularity, and even breached the boundaries of New York, with over 25 countries involved in this madness. While the first event in 2002 included around 150 members, now hundreds of people participate in what has gone to become one of the largest national pranks. Aside from not wearing pants, the people who participate in this event wear anything they would regularly wear, except for pants, and are perfectly normal people.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Přihodím pár very soft facts z Dálného východu.

    Zajímalo mě, co si myslím úplně obyčejný průměrný Číňan (nicméně mladý, vzdělaný a moderní Číňan, ne nějaká konzerva) o průměrném Korejci a průměrném Japonci a naopak. V zásadě jaký národní stereotyp ve vztahu k ostatním dvěma národnostem tam panuje mezi našimi vrstevníky, tedy mezi lidmi, kteří se sousedními národy nemají a priori problém. Takže jsem si zaprokrastinoval na různých quora threadech a expat fórech a zjistil jsem následující:

    (Zajímavé je, že názory dvou národností na tu třetí se shodují.)

    Korejci a Japonci si o Číňanech myslí, že jsou nekulturní.
    Projevuje se to např. tím, že na veřejnosti mluví nahlas (což je možná objektivní fakt, protože to potvrzují i Zápaďané - partu čínských turistů v japonském metru prý poznáte už na dálku podle hluku), nemají problém vyjádřit svůj názor nebo předběhnout ve frontě. Imho tady hrají značnou roli poměrně rigidní schemata korejské a japonské sociální komunikace a chování.

    Číňané a Japonci si o Korejcích myslí, že neadekvátně nafukují svou úlohu v kulturních dějinách i současnosti regionu.
    Prý je pro ně typické zdůrazňovat, co vynalezli, případně jaký vynález nebo kulturní jev přes ně převzali Japonci od Číňanů nebo Čínani od Japonců.

    Číňani a Korejci si o Japoncích myslí, že jsou extrémně zdvořilí - ale že je to spíš jenom přetvářka.
    Tady může hrát roli zkušenost z druhé světové války, kterou sice generace našich vrstevníků nemá, takže jí ani nepřikládá větší váhu ale ani tahle generace nemůže nevidět dlouhodobý postoj japonské politické reprezentace k tomu, co japonská vojska spáchala na kontinentu, který je sice zdvořilý, ale nepůsobí upřímně a žádné "německé" sypání popela na hlavu se nikdy nekonalo. A tenhle postoj Japonsko jako stát zastává od roku 1945, takže není divu, že se to jejich sousedům dostalo pod kůži.

    A pak je tady jedno čínské specifikum ve vztahu k Japoncům - hned po neupřímné zdvořilosti (nebo i před ní) Číňana ve vztahu k Japonci napadne adjektivum "pracovitý". To prý pramení z toho, že když čínský establishment začínal na přelomu 80. a 90. let rozjíždět ekonomiku, tak státní propaganda dávala Číňanům za příklad, jak strašně pracovitý je průměrný Japonec a že mají být jako oni (a myslím, že v tomhle zrovna ta propaganda nelhala).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam