• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PALEONTOLOG: Myslíš originální soundtrack (tj. hudbu složenou přímo pro film), nebo starý fláky použitý ve filmu, který byly slavný dávno před tím?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIKE411: myslis treba epickej rocknroll soundtrack z guardians of galaxy? :D ne ja si melodie pamatuju
    EZECHIAS: nojako nejsou to paralely, ale to umorny cekani na kazdej dalsi dil sw je za trest. marvel to najebal behem 10 let a i kdyz komiksy neznam do mrte, imho takovej proplerenec udalosti v nich neni a ten pribeh je proste z hlediska scenare naprosto ujetej, to je ten novej koncept.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Zkopírováno z FB (Kabinet kuriozit), zkoušela jsem to progooglit, pořád si nejsem jistá tím, jestli je to pravda... nemůžu najít dostatečně důvěryhodný zdroj, tak to házím do placu místo bitvy komiksových ság.

    "Chodící stromy si povětšinou spojujeme s fantasy žánrem, leč opravdu existují i v našem světě. Za rok ujdou až dvacet metrů, ale nebojte, neživí se lidským masem jako legendární Trifidi.
    Chodící palma (Socratea exorrhiza), dorůstá dvaceti metrů a dožívá se asi sto let. Nachází se v chráněném ekvádorském pralese, přibližně sto kilometrů od hlavního města Quito. Na první pohled jde o zcela obyčejné stromy, dokážou však něco naprosto neuvěřitelného. Jejich kmen se nad zemí větví do desítek tenkých kořenových výběžků. V případě potřeby dokáže vyrazit směrem k místu s pevnější půdou a více světla. Když takové místo strom najde, tak se na něj přesune pomocí nových kořenů a ty staré zase vytáhne. Tímto způsobem může ujít i tři centimetry denně!
    Poprvé na tuto zajímavost upozornil v roce 1980 tropický ekolog John H. Bodley. Pro svůj výzkum měl totiž zmapovanou a přesně zakreslenou část pralesa, ve které se zmíněné stromy nacházely. Když se však na totéž místo vydal o rok později, zjistil, že se mu stromy záhadně přeskupily. Bodley si byl jistý, že na nedotčené lokalitě k žádnému kácení nedošlo. Počet zakreslených stromů v jeho plánech navíc dokonale odpovídal realitě. Jen jejich umístění ale bylo zcela jiné. Palmy Socratea se prostě v průběhu dvanácti měsíců přesunuly tam, kde jejich listy měly více světla. Poté, co Bodley sdělil své podezření kolegům, vysmáli se mu.
    V našich končinách nemá cenu tuto palmu pěstovat, protože je velice náročná. Nejen že utíká z květináče, dokáže jí zabít i teplota pod třináct stupňů. Jedinou možností jak ji udržet v dobrém stavu je pěstovat ji v zimní zahradě při vlhkosti vzduch nad 85%, teplotách celoročně nad 23°C a v zimním období jí přisvěcovat silným zdrojem světla."

    Do 'Walking Palm Trees' Actually Walk?
    https://www.youtube.com/watch?v=aFIgVAuOpu0
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SATAI: Žluč is strong with this one. :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    SPIKE411: ano, Williams je jedna z mála dobrých věcí na SW.
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    PALEONTOLOG: Ano, a to je na co narazim ja. Je to srovnani filmu zalozenyho na komiksu, ktery je sam o sobe ohromny s necim co vzniklo ciste jako film v 80…
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Popř. kdo si za 30 let vzpomene na jakoukoli skladbu z jakéhokoli MCU filmu…

    The Marvel Symphonic Universe
    https://www.youtube.com/watch?v=7vfqkvwW2fs
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Star Wars taky nejsou jen filmy od Lucase, ale i romány (např. ty od Timothyho Zahna), komiksy, videohry (daly nám např. Kyla Katarna), z posledních 10 let velmi úspěšné seriály animované a nově i hrané atd.

    https://starwars.fandom.com/wiki/List_of_Star_Wars_media

    Jasně, filmovým SW dávno došel dech.

    Jasně, MCU jako koncept má určitě své místo v dějinách filmu zcela zasloužené, ale Marvelu už dech taky dochází a je otázka, jestli za 30 let po těch filmech někdo vzdychne. Ale teda nevím, co je tím zbrusu novým konceptem světa hrdinů… Koncept propojeného superhrdinského světa a týmovek je tady v podstatě takřka od začátku superhrdinských komiksů, do roku 1940 se datuje The Justice Society of America, předchůdkyně The Justice League z r. 1960, The Avengers pak 1963…

    Nějaký srovnávaní bohatosti linií SW vs MCU… eh. To už je trochu zbytečný poměřování virtuálních pindíků (ještě ani ne vlastních).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    EZECHIAS: linie sw je mnohem chudsi nez avengers, acto ma lucas uplne jiny zdroje historickyy udelal toho k sw min.
    namitam ze neni blickbuster jako blockbuster
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    PALEONTOLOG: Prijde mi, ze je to trosku srovnavani hrusek s jablkama. Jiny zaklady, jiny dekady co tomu predchazeli (SW sel do kin v 1977, tezko rict kde by byl marvel dnes kdyby to bylo naopak), Lucas film/games a ILM stoji za dalsi kupou veci, filmu, her, knizek atd…
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIKE411: ksyz srovnam marvel a sw za poslednich 10 let, tak ze sw nevzniklo prakticky nic krom par filmu tezicich z historie a marvel vytvoril neskutecny pasmo vzajemne se prolinajicich filmu. oboje je konzumni, ale jedno kvalitou, rozsahem, propracocanosti a zbrusu nivym konceptem sveta hrdinu plne jinde
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SATAI: Dnešní komiksový blockbustery taky nejsou nic světobornýho, snad ještě horší standardizovanej konzum z velký části.

    Přijde mi ale strašně omezující takhle odsoudit zrovna Star Wars. Jsou třeba krásná ukázka toho, co dokáže výstavba světa, herecká chemie (Ford & Fisher), střih, hudba, jak tvůrci posunuli technické možnosti z hlediska zvuku, vizuálních efektů (ale i jak dokázali naložit s limity, takže to dnes pořád nevypadá zastarale) - Industrial Light & Magic, Skywalker Sound, THX atd., to všechno s celkem omezeným rozpočtem (a neotřelým ekonomickým plánem).

    Samozřejmě to Sir Alec nemohl tehdy úplně nahlédnout a jasně, pořád je to banální mumbojumbo a jistou míru britského akademicky divadelního snobismu bych mu prominul, ale nevím… shazovat je jako sračku, protože je to primárně popcornová zábava? 🤷🏻‍♂️


    How Star Wars was saved in the edit
    https://www.youtube.com/watch?v=GFMyMxMYDNk


    John Williams vs Gustav Holst or Star Wars Vs The Planets
    https://www.youtube.com/watch?v=8IX1jSVmaAs


    Pew Pew — Twenty Thousand Hertz
    https://www.20k.org/episodes/pewpew

    THX Deep Note Part 1 — Twenty Thousand Hertz
    https://www.20k.org/episodes/thxdeepnote

    THX Deep Note Part 2 — Twenty Thousand Hertz
    https://www.20k.org/episodes/thxdeepnote2

    Pro srovnání dobré se podívat na nějaké filmy, které se (neslavně) pokusily Hvězdné války zkopírovat, třeba z hlediska těch efektů a střihu (viz výše, mohlo to dopadnout jako podobně blbej film jako jeho plagiátoři), o scénáři nemluvě.

    Battle Beyond the Stars - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_Beyond_the_Stars

    Starcrash - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Starcrash
    SATAI
    SATAI --- ---
    SPIKE411: rozdíl je, že Star Wars byly vždy shit z nedotráveného monomýtu
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GREATDRAKE: Jo, jeho nenávist (nebo v lepším případě přezíravost) k roli, která ho celosvětově proslavila, je snad pověstná. :)
    Srovnejte dneska Patrica Stewarta, Iana McKellena a další, co si po prknech ve slavných britských divadlech získali světový věhlas v amerických sci-fi TV seriálech a sci-fi/fantasy/komiksových filmech… (A jejich celebrity status pak plní hlediště divadel, kam se stále vracejí.)

    Alec Guinness, a.k.a. Obi-Wan Kenobi, kind of hated ‘Star Wars’ | Dangerous Minds
    https://dangerousminds.net/comments/alec_guinness_a.k.a._obi_wan_kenobi_kind_of_hated_star_wars
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Obi-Wan Kenobi v SW zemřel (nejspíš) proto, že prý Sir Alec Guinness tuto změnu ve scénáři navrhl Lucasovi s tím že to učiní charakter té postavy silnější a Lucas souhlasil.

    V interview po mnoha letech pak dodal:

    "What I didn't tell Lucas was that I just couldn't go on speaking those bloody awful, banal lines. I'd had enough of the mumbo jumbo"
    PETRAELECTRA
    PETRAELECTRA --- ---
    ATOMIKS: to je fakt oficiální název, myslela jsem, že v létě v Sloupsko-šošůvských jeskyních odkazujou na nějakej Cimrmannův vynález :))
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    zaujal mě název Lampenflora coby Lumpenproletariat bio světa podzemního: Lampenflora, also known in English as lamp-flora or lamp flora are autotrophic lifeforms present in natural or artificial caves associated with permanently installed lighting. Lampenflora are a problem with respect to the conservation of cave features, artworks, and fauna, and consequently their presence in caves can be referred to by the terms green sickness and la maladie verte.

    Lampenflora - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lampenflora

    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SPIKE411: jj, já si na dějinách ujíždím poslední asi dva roky. A co týče té propojenosti starověkého světa, byla skvělá silk roads od Petra Frankopana, letos vyšla česky. Vedle knížek existují skvělé podcasty od různých autorů a YouTube má tunu odchycených TV pořadů, co si pouštím při vaření.

    SALVATOR: na problém plausability narážel Hitchcock, že skutečnost je ve filmu neuvěřitelná:-)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Asi sem...

    GANDHI
    GANDHI --- ---
    AMANT: nejspis jo, protoze v tom clanku pisou, ze vetsi ucinek nez natirani parozi ma mobilni apka na sledovani pohybu sobu:p
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam