• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    DEJLIC
    DEJLIC --- ---
    XINDLX: na pomalé starty trpím též..vtipny preklep:)
    XINDLX
    XINDLX --- ---
    STENNY: ale že mu to trvalo než se rozhoupal
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Sem?
    :: OSEL.CZ :: - Dopady energetické chudoby na zdraví a rozhodování
    https://www.osel.cz/12103-dopady-energeticke-chudoby-na-zdravi-a-rozhodovani.html
    STENNY
    STENNY --- ---
    Podoba Abrahama Lincolna jako prezidenta je téměř neoddělitelně spjatá s charakteristickým stylem úpravy vousu, kterým byl známý (obvyklejší bylo být buď hladce oholený, nebo mít plnovous, nikoliv holit si knír a ponechat vousy"na Amiše"). Původně byl ovšem Lincoln hladce oholený... a také známý tím, že pohlednosti tváře ani postavy se mu moc nedostává. Někdo by dokonce mohl říct, že podle dobových fotografií vypadal jako ušatý upír. Lincoln přitom o svém vzhledu věděl a uměl si z něj udělat legraci. Když byl jednou nařčen, že je "mužem dvou tváří" (tj.lhář, pokrytec), reagoval slovy: "Myslíte si, že kdybych měl dvě tváře, nosil bych tuhle?".
    V roce 1860 mu napsala jedenáctiletá Grace Bedell a poradila mu, aby si nechal narůst vousy, protože pak bude se svou vyzáblou tváří vypadat mnohem lépe. Lincoln jí odepsal spíše pochybovačně, ale v roce 1961, jako nově zvolený prezident, už měl vousy. A zastavil se u Bedellových, aby je Grace ukázal.
    KURE
    KURE --- ---
    Samuel Fritz – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Samuel_Fritz

    Trutnovský rodák,
    autorem první podrobné mapy Amazonky (od pramene až po ústí), na níž pracoval převážně mezi lety 1689–1691
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    PISKVOR: jj tzv "uncanny" valley - https://en.wikipedia.org/wiki/Uncanny_valley v češtině tísnivé údolí, ale anglická verze této stránky mně přijde rozsáhlejší, sice prý je to zpochybňováno, ale úplně zpochybněno to není...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    R_U_SIRIOUS: Ba dokonce i tohle je evoluční záloha: "to ti *má* připadat creepy: pokud je tohle vidět, něco je hodně, hodně, hodně špatně, pryč vocaď, vopičáku!"
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    SALVATOR: Creepy to je. :-) Ale popravdě, mě nikdy žádná lebka nenadchla. Natožpak lebka dítěte.
    Je to jen evoluční záloha, bych si myslel. Kůže a svaly to "creepy" řeší. :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SALVATOR: "A takhle si to, Pane Bože, chtěl?" ptám se chybujícího Stvořitele...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PISKVOR: To už ani neni huba, dyť sou skoro až v nose a rozhodně sou až v bradě. Spíš tak zubů plnej ksicht.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Tohle je doslova "zubů plnou hubu."
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Jako, nikdy mě nenapadlo to hledat, dává smysl, jak to vypadá, ale stejně - vidět, jak sou v dětský lebce uložený zuby je přece jen možná maličko creepy.

    GANDHI
    GANDHI --- ---
    SPIKE411: imo Spiderman responsibility theme od Elfmana je epicky a jen tak nezapadne (i kdyz teda nevim jestli Raimiho Spidermana lze radit pod MCU:p)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Jedinou kočkou ve vesmíru byla francouzská Félicette, raketa s ní odstartovala 18. října 1963 z Alžíru. Vylétla do výšky asi 152 kilometrů, kde strávila asi pět minut ve stavu beztíže. Pak se loď s kočkou vrátila na Zem a s pomocí padáku bezpečně přistála. Let přežila, byť po dvou měsících ji vědci usmrtili, aby mohli pitvat její mozek. V roce 2019 byla ve Štrasburku v univerzitním areálu odhalena její socha.

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MEJLA77: no me to pripada dost jiny, studiovka z nejakyho trackeru vs orchestr. navzajem nepodobny skladby vs motiv napric ost
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    PALEONTOLOG: mně to osobně přijde jako hudba z nějaké střílečky typu UT2004 když nic neděláš a ono to něco ukazuje a hraje hudba - tam byla IMO podobná hudba :)

    Unreal Tournament 2004 Soundtrack (Full)
    https://youtu.be/Pf-dddhIVCE?t=802
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIKE411: ajaj, original vs kompilace :D dj vs hudebmi nastroj :D sampler vs skladatel :)
    dobre posunme debatu smerem k ustrednimu motivu qvenfers. je skvelej a chytlavej a mivam u nej husi kuzi :)

    ke zlidoveni bych dal marvelu jeste cas

    Avengers Suite (Theme)
    https://youtu.be/FOabQZHT4qY
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PALEONTOLOG: Myslíš originální soundtrack (tj. hudbu složenou přímo pro film), nebo starý fláky použitý ve filmu, který byly slavný dávno před tím?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIKE411: myslis treba epickej rocknroll soundtrack z guardians of galaxy? :D ne ja si melodie pamatuju
    EZECHIAS: nojako nejsou to paralely, ale to umorny cekani na kazdej dalsi dil sw je za trest. marvel to najebal behem 10 let a i kdyz komiksy neznam do mrte, imho takovej proplerenec udalosti v nich neni a ten pribeh je proste z hlediska scenare naprosto ujetej, to je ten novej koncept.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Zkopírováno z FB (Kabinet kuriozit), zkoušela jsem to progooglit, pořád si nejsem jistá tím, jestli je to pravda... nemůžu najít dostatečně důvěryhodný zdroj, tak to házím do placu místo bitvy komiksových ság.

    "Chodící stromy si povětšinou spojujeme s fantasy žánrem, leč opravdu existují i v našem světě. Za rok ujdou až dvacet metrů, ale nebojte, neživí se lidským masem jako legendární Trifidi.
    Chodící palma (Socratea exorrhiza), dorůstá dvaceti metrů a dožívá se asi sto let. Nachází se v chráněném ekvádorském pralese, přibližně sto kilometrů od hlavního města Quito. Na první pohled jde o zcela obyčejné stromy, dokážou však něco naprosto neuvěřitelného. Jejich kmen se nad zemí větví do desítek tenkých kořenových výběžků. V případě potřeby dokáže vyrazit směrem k místu s pevnější půdou a více světla. Když takové místo strom najde, tak se na něj přesune pomocí nových kořenů a ty staré zase vytáhne. Tímto způsobem může ujít i tři centimetry denně!
    Poprvé na tuto zajímavost upozornil v roce 1980 tropický ekolog John H. Bodley. Pro svůj výzkum měl totiž zmapovanou a přesně zakreslenou část pralesa, ve které se zmíněné stromy nacházely. Když se však na totéž místo vydal o rok později, zjistil, že se mu stromy záhadně přeskupily. Bodley si byl jistý, že na nedotčené lokalitě k žádnému kácení nedošlo. Počet zakreslených stromů v jeho plánech navíc dokonale odpovídal realitě. Jen jejich umístění ale bylo zcela jiné. Palmy Socratea se prostě v průběhu dvanácti měsíců přesunuly tam, kde jejich listy měly více světla. Poté, co Bodley sdělil své podezření kolegům, vysmáli se mu.
    V našich končinách nemá cenu tuto palmu pěstovat, protože je velice náročná. Nejen že utíká z květináče, dokáže jí zabít i teplota pod třináct stupňů. Jedinou možností jak ji udržet v dobrém stavu je pěstovat ji v zimní zahradě při vlhkosti vzduch nad 85%, teplotách celoročně nad 23°C a v zimním období jí přisvěcovat silným zdrojem světla."

    Do 'Walking Palm Trees' Actually Walk?
    https://www.youtube.com/watch?v=aFIgVAuOpu0
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam