• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    On tam normálně poskakuje nebo co...
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    SALVATOR: Hlásím listopad 21
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Následující tři týdny budou rozhodující.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Mě právě na něco z 30.9. Bojím se, že zase klesá
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Nn, už mi přišel lajk na příspěvek z 29. prosince. Už bude v současnosti.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Chtěl bych tímto ID ERRTU udělit čestný titul vynořovače-úderníka, protože dnes objevil tohle auditko, vrhnul se do něj po hlavě a postupně se vynořuje z hlubin dávno minulých postů k hladině dneška. Právě se pohybuje někde kolem loňskýho listopadu. Gratulujeme a pozor na kesonovou nemoc.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    SALVATOR: A když je člověk debil, tak mu z toho vyjde pozor.pozor
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Ty slova kódují pozici ve WGS-84, nezávisle na projekci, tj. correct.horse.battery odpovídá nějaký bod na glóbu a jeho nejbližší okolí. Předpokládám, že směrem k rovníku ta síť bude hustší, aby to bylo všude "3x3 metry", tj. kdybych to implementoval, projekce čtverců na geoid bude součástí toho hashovacího algoritmu, podobně jako se na geoid projikují čtverce WebMercatoru.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PISKVOR: Aha, takže když člověk není debil, mohlo by mu to i k něčemu bejt.

    Hele a bude tam třeba poznat vliv zkreslení? Všim sem si, že na tý mapě je vrstva představující tu síť čtverců 3x3 metry. Bude ale rozdíl, jestli tu síť aplikuju třeba na Mercatorovu projekci, nebo jinou, ne?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PISKVOR: Jo presne ta nutnost platit licenci je duvod proc to na mapach neni.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    NELLAS: Ono to vzadu třeba dělá dotazy na server w3w, ale jediná legální možnost je "za ne úplně malý prachy, a doufej, že ten server tam bude i příští měsíc - jestli ne, tak je prostě konec." To první by mi nevadilo, to druhý je průšvih.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: No, že je to o něco snáze zapamatovatelný. Pokud budu diktovat 50.0874450N, 14.6657472E, tak se určitě spletu. Pokud budu diktovat 3MP8+X88 Praha (což je Open Location Code, který funguje bez ohledu na to, jestli se zrovna kamarádím s Googlem nebo s Mapy.cz, nebo vůbec s nikým), tak je tam těch znaků výrazně méně a je to velmi zhruba čitelný i bez znalosti kódu. (A jo, correct.horse.battery medle kombinuje nevýhody obojího)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PISKVOR: Já to sem dala jen jako kuriozitu, protože jsem si na to zase po nějaké době vzpomněla nebo se s tím spíš setkala. Jinak nějaký přepočítávač (asi tedy ilegálně) existuje i na geocachingtoolbox.com (a teď je jasné, odkud vítr vane, kde jsem na to kdysi poprvé narazila, že jo :))
    Přijde mi to jako takový vtipně kuriózní systém. Jinak přepočet na souřadnice se na těch jejich stránkách dá nastavit, co se formátu týče.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PISKVOR:
    NELLAS:
    Jako mě to přijde docela vtipný, ale nějak asi úplně nechápu, v čem přesně má spočívat výhoda oproti GPS. Já třeba sem takovej sklerotik, že mám v zásadě jistotu, že ty tři slova bych si nezapamatoval a stejně je pak sdílel přes schránku a následně mail, WA, telegram, nyx, cokoliv...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    NELLAS: To bohužel není vtipné, ale návrhová chyba. "Bylo to chleba.kaktus.pes, což je v Plzni, nebo bread.cactus.dog, což je v Rumburku?!" A byl to chleba.kaktus.pes, nebo chleba.kaktus.buldok, v Lanžhotě? Navíc buď dostaneš úplně přesnou adresu, nebo nic, na nějaký přibližný určení zapomeň (50.1234567N, 15.456789E jsou zhruba střední Čechy, ať už je to přesně kdekoli).

    Ale opravdový průšvih toho systému je jinde: je absolutně závislý na provozovateli. Kde je mrkev.cihla.orel? No jasně, jdi na web provozovatele a zeptej se. Pokud máš signál. A ten web funguje. A nejsi na blacklistu, protože ses o provozovateli předloni nehezky zmínila na sockách. A ten provozovatel před deseti lety nezkrachoval.

    A pozor, nikdo jiný ten systém NESMÍ zduplikovat (dokonce ani si držet v paměti to mapování ta.tři.slova - lokalita), protože to mapování podléhá copyrightu.

    Jistě, totální vendor lock-in znamená snadnou monetizaci, pro provozovatele - ale problémy pro všechny ostatní.

    TL;DR: It's a trap!
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    CERNYRYBIZ: Oba dva systémy jsou autocenzurní a byly zavedeny primárně kvůli byznysu.

    The Production Code was not created or enforced by federal, state, or city government; the Hollywood studios adopted the code in large part in the hopes of avoiding government censorship, preferring self-regulation to government regulation.

    Motion Picture Production Code - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Motion_Picture_Production_Code
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    V roce 1968 byl zastaralý Haysův kód oficiálně nahrazen "ratingovým systémem", který platil bez větších změn do roku 2019. Oproti Haysovu kódu přináší jistá rozvolnění v závislosti na kategorii ("ratingu") filmu; kupodivu se hůř dohledává, která pravidla platí kde, byť třeba to pravidlo s mezirasovými vztahy patrně přestalo platit úplně. MPAA systém už striktně vzato nelze považovat za cenzorský, protože natočit je možné cokoliv a jakkoliv, vede nicméně k zřejmé autocenzuře tvůrců, protože čím omezenější rating, tím užší jsou distribuční kanály, tím potenciální publikum a tím i potenciální zisk.

    Podle tohoto systému (odkaz https://www.showbizjunkies.com/mpaa-ratings/ ) se filmy dělí na:

    G-rated (General Audience): bez omezení publika. Neobsahují žádná problematická témata, žádné explicitní násilí, žádný (ani implicitní) sex, žádné drogy, alkohol, a podobně.
    Příklad - Malá mořská víla (verze od Disneyho).
    Ironicky, protože absence problematických témat často znamená také plytký děj, postupem času se začali diváci tomuto hodnocení vyhýbat (a po roce 2010 i producenti, zdroj: https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/UsefulNotes/GeneralAudiencesRating )

    PG-rated (Parental Guidance): děti s dohledem rodičů. Může obsahovat náznaky problematických témat (šikana ve škole?), lehké klení bez vulgarismů a bez rouhání, symbolické násilí, symbolická nahota.
    Příklad - Simpsonovi ve filmu; Shrek

    PG-13 (Parental Guidance over 13): dětem pod 13 let nepřístupno, nad 13 s dohledem rodičů. Může obsahovat násilí, pokud je namířené správným směrem (tj. proti jasně definovaným záporným postavám... Podle všeho ale i když jej páchá jasně definovaná záporná postava, viz Star Wars, když Anakin Skywalker vyvražďuje malé děti...). Může obsahovat neexplicitní nahotu, symbolický sex. Může obsahovat určité minimální množství vulgarismů (je přípustný třeba jeden výskyt slova "fuck"). Nejrozšířenější označení mezi blockbustery. Stále zůstává zachován požadavek na jednoznačně rozpoznatelné dobro a zlo a na vítězství dobra nad zlem.
    Příklad - trilogie Pán Prstenů, franšízy Star Wars, Avengers, atd.

    R (Restricted): nezletilým přístupné pouze v doprovodu rodičů (resp. dospělé osoby). Může obsahovat libovolné množství násilí namířeného proti komukoli, vulgární jazyk, poprvé se setkáváme s "morálně šedými" postavami, poprvé může být hlavním hrdinou záporná postava (tj. záporná doopravdy; "já-padouch" Gru je vlastně dobrák). Může obsahovat nahotu a sex (kromě explicitního zobrazení pohlavních orgánů) a přípustné je i příběhem ospravedlněné rouhání a rasově zabarvené vulgarity. Problematickými tématy, jejichž výskyt je nežádoucí, zůstává rasismus, otevřený sexismus (implicitní je přípustný).
    Příklad - filmy Quentina Tarantina, Deadpool, Joker

    NC-17 (No Admittance Under 17): nezletilým nepřístupné. Může obsahovat cokoli, včetně rasismu, užívání drog, kriminality, morálně záporných protagonistů, explicitního sexu, rouhání... Prostě cokoli.
    Příklad - Kult hákového kříže (jedna z verzí), pornografické filmy, řada horrorů a thrillerů.

    Unrated: filmy vymykající se hodnocení, buď protože spadají do kategorie NC-17 pouze částí svého obsahu (třeba taková česká Perníková věž by do Unrated kategorie spadla detailním zobrazováním užívání drog, přestože v ostatních aspektech by šlo o PG-13 film), nebo proto, že i označení NC-17 někomu připadá příliš benevolentní (př. Human Centipede, Srpski film).
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    CERNYRYBIZ: Tím pokračováním se myslí rating MPAA?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Jako poměrně zajímavý mi přijde systém, který přiřazuje každému místu na Zemi (čtverci o straně tří metrů) tři slova, která pak tvoří jedinečnou adresu daného místa. Služba je dnes lokalizovaná do několika jazyků včetně češtiny (vtipné je, že slova významově neodpovídají jinojazyčným ekvivalentům, takže adresy nelze volně překládat mezi jednotlivými jazyky).
    What3words - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/What3words
    https://what3words.com/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CERNYRYBIZ: Už sem to to psal do pošty. To přece nejde tvrdit, že se ten kodex používá, jen je naruby, když to už dávno není on. To je pak jak z toho vtipu:

    Otázka na Rádio Jerevan:
    „Je pravda, že kosmonaut Gagarin vyhrál v loterii automobil?”
    Odpověď: „Ano, máte naprosto pravdu. Nebyl to však kosmonaut Gagarin, nýbrž učitel Afanasij Krivošejov, a nevyhrál automobil, ale ukradli mu bicykl.”
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam