• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Téhle epizodě Toma a Jerryho je 68 let.

    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    The Oldest Known Melody (Hurrian Hymn no.6 - c.1400 B.C.)
    https://www.youtube.com/watch?v=QpxN2VXPMLc
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TMA: pokud to nebyla konzervatoř. umělecká je asi dost, ale hliněný destičky by probírali, jen kdyby na nich byly noty
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    TMA: do hlíny tesat!
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    TMA: Čekal jsem zašívárnu a že budu mít veget, ale stačil mi jedinej pohled na rozvrh a konec, konec! To bylo fakt, fakt absurdní. Měli přednášky jako první věc, první věc hned po obědě. Představ si, každej den o půl jedný. Takhle brzo nevnímáš. Ještě cejtíš chuť pasty.
    TMA
    TMA --- ---
    HNILOB: Spíš to zní, jako bys chodil za uměleckou školu. O rozdílu mezi kamenosochařstvím a keramikou se uvnitř tohoto typu škol učí...
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    SALVATOR: to víš, já chodil na uměleckou školu :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HNILOB: Jen teda holt clay není kámen, no...
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    HNILOB: kde je zakaznik, tam je stiznost :)
    HNILOB
    HNILOB --- ---

    The world’s first customer complaint is almost 4,000 years old — Quartz
    https://qz.com/1364934/the-worlds-first-customer-complaint-is-almost-4000-years-old/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a jinak, pokud potřebujete trochu vrátit víru v lidstvo, tady je seznam 50 mírně zajímavých faktů / příběhů:
    50 'Weird Facts' About The World That Might Give You A Fresh Perspective | Bored Panda
    https://www.boredpanda.com/weird-cool-facts/

    většina z nich se sem víc než hodí (kupříkladu, příběh o syndromu K, smrtelné nemoci, kterou si vymysleli římští lékaři, aby mohli "držet v izolaci" židovské uprchlíky mimo dosah nacistů - nebo o Thane Chiquinho Scarpovi, brazilském miliardáři, který chtěl nechat pohřbít své Bentley, aby si ho mohl užít na onom světě - jen proto, aby nakonec za velkého zájmu médií upozornil na to, že pohřbívat něco tak cenného jako Bentley je samozřejmě blbost, ale že lidi pohřbívají daleko cennější věci, jako jsou třeba zdravé ledviny, srdce a plíce, které jsou svému mrtvému majiteli k ničemu, ale jinému člověku by mohly ještě zachránit život).

    A vůbec jsou to takové ty věci, co se o nich hezky mluví v hospodě :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Nadhodím mírně zajímavý (snad) fakt i se zdrojem, který ale nejsem schopná dohledat, protože je tak nějak... asi původně analogový. Ale kdyby se někomu chtělo dohledávat to...

    Mesto Kourim ma jedno historicke prvenstvi, o kterem se vseobecne malo vi. Je jím historicky dolozene první osloveni "vole".

    A jak k tomu vlastne doslo?

    Kdyz se 1.10.1685 narodil ve Vidni poslední muzsky potomek habsburskeho rodu, budouci cisar Karel VI, byl to pochopitelne duvod pro velke oslavy pro cele tehdejsi mocnarstvi. Kourimsti konsele se take zapojili do vseobecnych oslav a dbali, aby mesto bylo ozdobeno jak se slusi a patri. Dnes uz muzeme jenom spekulovat, do jake miry tak cinili dobrovolne a ze sveho vlastniho presvedceni. Zdobily se tedy domy, ulice, rynecky .... Podle pramenu byly dokonce tri domy ozdobeny i rucne malovanymi okenicemi. Na dvou z nich byly gratulace otci Karla, cisari Leopoldovi, ale na tretim z nich byl výjev, na kterem dva sedlaci pozoruji pole s kolebkou, ve ktere je nemluvne na pozadi vychazejícího zlateho slunce. A prave uvnitr tohoto vyjevu bylo jako dialog onech dvou postav vepsano dvojversi :

    Hled, vole, na pole,
    zrodilo se pachole!

    A toto bylo, alespon dle Ústavu pro jazyk Cesky AV CR, prvni historicky dolozene osloveni vole v Cechach.

    Pramen: pořad Symposium stanice CR3 - Vltava ze dne 18.1.1995

    Každopádně toto je částečně potvrzeno v novějším pořadu ČRo... https://dvojka.rozhlas.cz/523-schuzka-posledni-habsburk-7942906
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: v obecné rovině věděli, ale bez těch barvitých detailů :-)
    CROSS
    CROSS --- ---
    TRISSIE: schlitt happens
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    debaty se zvídavými dětmi jsou nekonečným zdrojem mírně zajímavých faktů, zvlášť v případě, že jste zodpovědný rodič a odpovědi na jejich otázky si poctivě rešeršujete :-)

    tak kupříkladu ("a mami, už někoho někdy zabil záchod?"):
    slyšeli jste o ponorce, která se potopila kvůli protékajícímu záchodu?

    Šlo o německou ponorku U-1206, která se 14. dubna 1945 plavila osm mil od skotského města Peterhead, na své vůbec první plavbě. Zatímco na spojeneckých ponorkách se obsah záchodů skladoval v integrovaných septicích, němečtí inženýři se rozhodli ušetřit prostor a váhu a přišli s řešením, které umožnilo přímé vypouštění fekálií do moře. Starší ponorky tohle uměly jen při nízkém ponoru, ale nová řada ponorek, do níž patřila i U-1206, umožňovala vypouštění i při hloubkovém ponoru, proti tlaku vody. Byl to ale technologicky velmi náročný proces, takže na každé ponorce byl jeden specialista na splachování záchodů (I kid you not!).

    Sedmadvacetiletý kapitán ponorky U-1206 Karl-Adolf Schlitt ovšem nebyl specialistou na vypouštění záchodů, a tak onoho nešťastného dne poté, co vykonal potřebu, přivolal příslušného technika. Ten se ale dopustil osudné chyby, otevřel kohouty ve špatném pořadí a do ponorky se začala řinout mořská voda. A pak už bylo jen hůř a hůř. Proud splašků a mořské vody protekl místností s toaletami o patro níž, přímo k bateriím ponorky, čímž došlo ke spuštění chemické reakce - výrobě toxického plynného chloru. Kapitánovi nezbylo než nařídit co nejrychlejší vynoření, aby mohla být ponorka odvětrána. I kdyby náhodou Britové až do té chvíli o ponorce nevěděli, tak vypuštěná torpéda (v rámci rychlejšího vynoření) by byla dostatečným varováním, takže na U-1206 už čekalo britské letectvo.

    Schlittovi a jeho lidem nezbylo než se z fatálně poškozené ponorky evakuovat na záchranných člunech ke skotskému pobřeží, přičemž tři muži se ještě po cestě stihli utopit, zatímco zbytek se musel vzdát. Karl-Adolf Schlitt přežil - zda měl do konce života na talíři, že potopil ponorku kvůli jednomu hovnu, to se mi ověřit nepovedlo :-)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    plus pro doplneni



    vzal jsem z redditu, ale dal jsem po zdroji nepatral: https://www.reddit.com/r/MapPorn/comments/d7pzjq/world_population_density_map_oc/
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    TOXICMAN: a v bilej tech zbejvajicich 96 %
    btw. Antarktida taky mohla bejt klidne modra
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    V modré a červené oblasti žije přibližně stejný počet lidí.

    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Velmi obsáhlý rozhovor s právníkem-specialistou o možnosti postihování např. šíření fake news a obecně o tom, jak je u nás nastavena ochrana svobody projevu a její omezování.

    Kam až sahá svoboda slova? ‚Hrana je zákon a jeho výklad,‘ vysvětluje odborník Bartoň | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/svoboda-slova-hranice-projev-socialni-site-realita_2204190700_pik

    (Na to, jak je ten článek dlouhý, tak je relativně málo tvrdých faktů, protože jako celek to je hodně soft problematika. Nicméně jsou tam zajímavé věci třeba ohledně toho, co už je postižitelné a jak se to musí dokazovat.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam