• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SALVATOR: Už mi hned dává větší smysl jméno toho náčelníka "Sitting Bull" (i když to asi byl spíš bizon než kráva, ale tak tur jako tur)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Tohle je jen taková kravina (i doslova), ale krávy uměj i sedět. Jen to člověka zrovna nenapadne, jelikož dávaj obvykle přednost stání nebo ležení.

    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Co se dozvíte, když jste donuceni začít se zabývat americkým daňovým přiznáním…

    Třeba že dlouhé prsty amerického berňáku sahají daleko…
    Even folks living abroad who have never lived in the US or had an American passport but could, due to perhaps having been born in the US while their parents were there temporarily, or due to having an American parent or grandparent, are required to file US taxes. Such people are often referred to as Accidental Americans.

    US Taxes for Expats in 2022 - A Complete Guide | Bright!Tax
    https://brighttax.com/blog/us-taxes-for-expats-a-complete-guide-2022/

    A pak teda ještě že Boris Johnson byl tímhle způsobem americký občan
    For example, American nationality law provides (with limited exceptions) that anyone born on US territory is a US citizen (jus soli), including those who leave as infants or young children, even if neither parent is a US citizen (as in the case of Boris Johnson until he renounced his US citizenship in 2016).

    Accidental American - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Accidental_American
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Elektrostatické jevy
    Level 1: tření ebonitové tyče liščím ocasem
    Level 2: kapalné krystaly
    Level pro: Crown Flash

    VIDEO: Muž z Pardubicka zachytil vzácný jev v bouřkovém mraku - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/muz-z-pardubicka-zachytil-vzacny-jen-crown-flash.A220827_191330_pardubice-zpravy_indr
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    bezohledne ukradnuto zde: [Military Photos & Videos]

    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Svět šedne.

    Macleod Sawyer: Color has been disappearing from the world.
    https://tumblr.macleodsawyer.com/post/691054353059053568/color-has-been-disappearing-from-the-world
    STENNY
    STENNY --- ---
    Velbloud baktrijský (žijící v některých oblastech Číny a Mongolska) má několik zajímavých adaptací na prostředí. Když je potřeba, je schopný pít i slanou vodu (není jasné, jestli to dělá kvůli soli nebo vodě), běžně si zásobu vody doplňuje pojídáním sněhu a když není k dispozici odpovídající rostlinná potrava, okusuje mršiny.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    HOWKING: no, ještě asi 4 měsíce podle letošního tempa :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Ještě v roce 1985, kdy jsem se narodil, bylo provedeno 36 jaderných testů.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ERRTU: upřesnění k té sedmiprocentní změně DNA (kdyby se tak vsktuku stalo, tak by Scott Kelly pak byl třeba blíže rybě nebo tak nějak)

    No, Scott Kelly’s Year in Space Didn’t Mutate His DNA
    https://www.nationalgeographic.com/science/article/scott-kelly-astronaut-space-station-dna-health-science
    SMETY
    SMETY --- ---
    ERRTU: cool cool :-)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    ERRTU: pardon, Scottuv bratr se jmenuje Mark, ale taky je Kelly! :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    pár neblahostí které se vám mohou stát při delším pobytu ve vesmíru bez příslušného výcviku (a občas i s nim). snad nevadí tapeta... :

    - zvýšená lámavost kostí zejména v pánevní oblasti. kyčle jsou prostě zvyklé, že na nich leží náklad trupu. něco jako naložený a prazdný tahač. a časem příjde osteoporóza. přece tělo nebude vyhazovat energii za boj proti neexistující gravitaci.

    - krátkodobá slepota a bezvědomí. krev je najednou rozložená v tělě úplně jinak než když jí tahne gravitace. odliv z mozku. tělo to musí pobrat.

    - po max deseti minutách pochopitelně blitíčko, střední ucho bez gravitace je úplně mimo a celé rovnovážné ústrojí prožíva těžký bad-trip.

    - otečete. proces distribuce tekutin ve vašem těle je komplet narušený, opět, nic ty tělní tekutiny (mhm.. trasfer tělních tekutin... no nic :)) netáhne k nohám. proto vetšína astronautů vypadá dost nasraně, s naběhlou žílou na čele :)

    - když zavřete oči, stejně uvidíte jasné zablesky. ty tam realně nejsou, to vám oční nervy bombarduje kosmické záření.

    - aktivizace nemocí které máte nějak pasivně v těle ale na zemi by se vám nikdy nerozjely. jedná se například o opary, plané neštovice nebo mononukleozu.

    - snížení výkonu mozku/schopnosti se delší dobu soustředit. v letech 1973-1974 u vesmírného projektu sky-lab, tři astrounati, kteří na zemi bez problému dali šestnáctihodinový pracovní režim po dobu 48. dnů, po šesti týdnech zjistili, že nejsou schopní pracovat. jejich požadavek na "ubrání" byl zamítnut a došlo to tak daleko, že jeden den dokonce stávkovali (tj. celý den čuměli z oken a nedělali nic). nasa na základě této zkušenosti předělala time-scheduling pro další mise.

    - po návratu budete trpět poruchamy krvetvorby, srdce, močového měchýře, jater... plus samozřejmě máte i přes všemožne izolace a stínení dost nasvíceno, takže časem může přijít rak. 12 amerických astronautů zemřelo mezi 40-50 věku i přes neustálou a prvotřídní lékařskou péči.

    - ...a nebo si dovezete něco úplně nového! ne teda zombie virus ale kupr Harrison Scmitt, poslední člověk co trajdal po měsíci zjistil, že má příšerně oteklý nos a jeho hlas se totálně změnil. na zemi se pak ukázalo, že jeho skafandr byl pokryt měsíčním prachem, on ho při svlékání vdechl a to u něj vyvolalo naprosto nevídanou a brutální alergickou reakci. je tak prvním a doposud jedinným člověkem, který je alergický na měsíc :D

    - změny v dna. u Scotta Kellyho po návratu po roce ve vesmíru zjistili, že až 7% jeho dna se změnilo. NASA si je tímto vcelku jistá protože měla pro srovnaní k dispozici jeho jednovaječné dvojče, který ze země nevytáhl paty. tj. po roce ve vesmíru už Scott a Kelly nejsou dvojčata :)

    - deprese. Buzz Aldrin (druhý člověk na měsíci) dlouhou dobu poté, co absolvoval poslední let v rámci programu Apollo 11, trpěl depresemy, chlastal a dokonce byl i zatčen za když se ožralý snažil vloupat do cizího domu. ono je to asi težký když vám ve devětatřiceti dojde, že všechno nejúžasnější co jste mohli v životě dokázat... už jste dokázali.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MADRABBIT: Tohle video mě vždycky pobaví, hlavně jak se medvěd lekne. Akorát to, co překládaj jako "k noze" je podle mě "poika", takže něco jako hochu, chlapče.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    KID_MCHUTT: dělej! pojď! dělej!
    MADRABBIT
    MADRABBIT --- ---
    Nesouhlas s chybějícím průnikem u Saatana a Perkele:
    [FUNNY] Finnish man scares a bear away by shouting PERKELE [2017]
    https://www.youtube.com/watch?v=z7_pVrIshxA

    Sice ne hned za sebou, ale je to tam :-D
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    ERRTU: okey, diky tobe se mezi Finama neztratim :]
    "mina ole poro suojakänni pohjat kuojakänni humppa poro olut perkele saatana" - google i deepl si vyzkousejte sami

    ja se mam co ucit tady:
    Finnish Swearing
    https://www.youtube.com/watch?v=imwgloZ2MR0
    TERRANCE
    TERRANCE --- ---
    Že v Norštině existuje idiom "hodit okolo (horké) kaše" se stejným významem jako u nás. V norštině existuje ještě delší varianta "chodit okolo jako kočka okolo horké kaše"

    A já mám novou oblíbenou stránku.

    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KID_MCHUTT: Do it, do it, do it!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam