• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SALVATOR: V nemecku je vzdelani remeslniku typicky ve dvou stupnich. Prvni stupen je "Geselle" - tim ziska pravo nechat se zamestnat v nejaky firme. Cesky by se to prelozilo jako tovarys. Druhej stupen je "mistr", ten muze sam zamestnat lidi nebo mit samostatnou firmu.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    SALVATOR: podle me je teda maturant primarne ten, kdo prave odmaturoval a ne student posledniho rocniku, i kdyz se to tak nekdy prenesene i rika.

    CROSS: tak to neni jen omyl, ale fakt to slovo existuje, no vidis :-D me slo hlavne o tu podobnost, precijen si s polakama pujcujeme kde co...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    WRIGLEY: To byl čeledín ;)
    Já vím, ale máme právě třeba to slovo maturant, byť třeba nemusí jít o oficiální názvosloví, tak sem si řikal, jestli pro učební obory neexistuje nějaká analogie.
    CROSS
    CROSS --- ---
    WRIGLEY: čeledín. Čeledník = obydlí pro čeledíny.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    SALVATOR: driv se myslim pouzivalo slovo tovaryš - pokrocily ucen u mistra, ale ve skolstvi jsi proste student (učeň) a pak vyuceny v oboru (řemeslník).
    To slovo czeladnik mi dost pripomina ceske čeledník, ale to byl myslim pracovnik na statku.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NJAL: no jeden jeste bejva videt na Mesici a dalsi tu 2x denne prochazi:)
    Sluneční terminátor – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_termin%C3%A1tor
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    SALVATOR: to se málo ví, že ten film měl být původně teenegerská komedie z prostředí polského učiliště
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Leda, no.
    NJAL
    NJAL --- ---
    SALVATOR: Mame (no, meli jsme) jenom ty terminatory - ukoncovaci odpory pro Base-10T site.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Vyučený?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Občas člověk narazí na články, posty a podobně, jak se některý filmy vtipně jmenujou v jinejch jazycích. Často se tam vyskytuje název, pod jakým v Polsku poprvé uvedli Terminátora - Elektroniczny morderca - doslova elektronický zabiják. To má ale svoje opodstatnění. V polštině je totiž terminator člověk ve třetím ročníku učebního oboru, který ukončuje (terminuje) učební obor u mistra. Takže vlastně jde o analogii k českýmu slovu maturant, jen na učilišti.
    "Nazwa angielska nie ma nic wspólnego z polskim znaczeniem słowa terminator, które oznacza ucznia uczącego się by uzyskać tytuł czeladnika, terminującego u mistrza."
    Ani nevím, jestli máme v češtině takový slovo, stejně jako něco, co by odpovídalo titulu czeladnik - člověk s ukončeným středním odborným učilištěm.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SALVATOR: z vlastní zahrádky... nejen krávy... zajímavý, že takhle sedávají dvě kozy, dvojčata... u ostatních jsem to neviděla.

    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATEEJ: Ještě bych dodal, že primární problém je tady v typu pořadu.

    "Boomerský" v tomto konkrétním případě nemyslím jako zesměšňující odsudek, ale jako popis diskurzu. Kdyby byl hostem v nějakém zábavném podcastu Radia Wave, tak tam bude zase házet woke vtípky, aby byl na jedné vlně s moderátory a posluchači, ale jejich hodnota bude přibližně stejná - budou to je vtípky. Prostě vezme nějaký podružný fakt, pomocí komediální nadsázky ho přifoukne, aby to bylo zábavné, a naservíruje publiku.

    (Něco jiného by bylo, kdyby si ho pozvali třeba do historie.cs a bavili se s ním vážně.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MATEEJ: minimalne s temi adamity ma trochu pravdu pravdu.

    Petr Kániš – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_K%C3%A1ni%C5%A1

    //nicmene zizka je rad nemel a nechal je upalit.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    VYHULENY_UFO: Proč sem? Vždyť to jsou bláboly, co si Jákl vycucal z prstu, aby - v souladu s tónem pořadu - odpromoval svůj film a pobavil boomerského moderátora a jeho boomerské publikum.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Petr Jákl narazil na kvóty amerických filmařů. Chtěli po něm, aby husity hráli herci tmavé pleti. Vyhandloval je za gaye
    https://www.tvguru.cz/petr-jakl-narazil-na-kvoty-americkych-filmaru-chteli-po-nem-aby-husity-hrali-herci-tmave-pleti-vyhandloval-je-za-gaye/
    Tradičně zvídavého Šípa ovšem více zajímalo, zda byl třeba Žižka na ženský. Podle Jákla asi ano, ale objevil i jiné věci: „Já jsem zjistil, že Václav IV. byl pravděpodobně na chlapy. Trošku, já jsem to tam tak lehce naznačil,“ přiznal se. A v této souvislosti zmínil, že Američané mu v rámci platných kvót stanovili některé nesplnitelné podmínky, například, že v jeho filmu musí hrát určitý počet černochů: „Tak jsem říkal, tak to bude těžký, tady to.“ A tak taktiku: „A nešli by ti černoši vyměnit za gaye? Třeba… A oni říkali, to nejde, to je rasismus. Ale já jsem jim vysvětlil, že ve středověku, v patnáctým století, u nás nebyli. Tak jsme se nakonec dohodli, že to zvládnou a že tam propašuju nějaký ty….“. Zaskočený Šíp na to spontánně zareagoval: „Husiti byli teplí, to slyším prvně, to bude film, teda.“

    Proti gustu žádný dišputát

    Jenže Jákl ho dorazil ještě víc: „Poslouchej, oni se s tím tenkrát moc nepárali. Holka, kluk, to bylo jedno v tom středověku. Hele, tam proti gustu žádný dišputát. Husiti, oni byli i adamité, oni tam běhali nazí, souložili.“ Dokonce si pochvaloval, že takto orientovaných lidí je v Hollywoodu padesát procent: „Já myslím, že to je v pořádku. Strašně dobře se s těmahle lidma pracuje, oni jsou hrozně fajn. Já musím vyzkoušet vždycky všechno,“ perlil Petr Jákl ve „Všechnopárty“.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Existuje Fibrodysplasia ossificans progressiva - "nemoc zkamenělých lidí", genetické onemocnění, které způsobuje osifikaci pojivových tkání (včetně svalů, šlach a vazů).

    JON
    JON --- ---
    A kdyz budes pouzivat prsty jako dvojkovou soustavu, tak na jedny ruce napocitas do 32 a na obou rukach do 1024. A este si procvicis prsty tak, ze ti bude paganini zavidet. (To mi povidal Kral Bramborovych lidi.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EZOUN:
    SPIKE411: nebudu rozporovat tyhle teorie o mnemotechnických pomůckách, ale 12 má jako základ číselné soustavy přirozenou výhodu v dělitelnosti 2, 3 a 4 - což je velmi běžný počet v nějaké malé skupině osob a tedy je velmi běžné, že je potřeba mezi takovýto počet lidí něco rozdělit. 60ka přináš ještě dělitelnost 5,6 a 10ti. Potřeba rozdělení na 5 nebo 6 dílů přináší ještě větší výhodu, než rozdělení mezi 2, 3 nebo 4. Šedesátková soustava se zastaví až při rozdělení na 7 dílů, což taky většina tradic považuje za magické číslo - 7.den Bůh odpočíval, apod. :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Historie začíná v Sumeru - Samuel Noah Kramer | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/historie-zacina-v-sumeru-28264
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam