• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SALVATOR: V nemecku je vzdelani remeslniku typicky ve dvou stupnich. Prvni stupen je "Geselle" - tim ziska pravo nechat se zamestnat v nejaky firme. Cesky by se to prelozilo jako tovarys. Druhej stupen je "mistr", ten muze sam zamestnat lidi nebo mit samostatnou firmu.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    SALVATOR: driv se myslim pouzivalo slovo tovaryš - pokrocily ucen u mistra, ale ve skolstvi jsi proste student (učeň) a pak vyuceny v oboru (řemeslník).
    To slovo czeladnik mi dost pripomina ceske čeledník, ale to byl myslim pracovnik na statku.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    SALVATOR: to se málo ví, že ten film měl být původně teenegerská komedie z prostředí polského učiliště
    NJAL
    NJAL --- ---
    SALVATOR: Mame (no, meli jsme) jenom ty terminatory - ukoncovaci odpory pro Base-10T site.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Vyučený?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Občas člověk narazí na články, posty a podobně, jak se některý filmy vtipně jmenujou v jinejch jazycích. Často se tam vyskytuje název, pod jakým v Polsku poprvé uvedli Terminátora - Elektroniczny morderca - doslova elektronický zabiják. To má ale svoje opodstatnění. V polštině je totiž terminator člověk ve třetím ročníku učebního oboru, který ukončuje (terminuje) učební obor u mistra. Takže vlastně jde o analogii k českýmu slovu maturant, jen na učilišti.
    "Nazwa angielska nie ma nic wspólnego z polskim znaczeniem słowa terminator, które oznacza ucznia uczącego się by uzyskać tytuł czeladnika, terminującego u mistrza."
    Ani nevím, jestli máme v češtině takový slovo, stejně jako něco, co by odpovídalo titulu czeladnik - člověk s ukončeným středním odborným učilištěm.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SALVATOR: z vlastní zahrádky... nejen krávy... zajímavý, že takhle sedávají dvě kozy, dvojčata... u ostatních jsem to neviděla.

    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATEEJ: Ještě bych dodal, že primární problém je tady v typu pořadu.

    "Boomerský" v tomto konkrétním případě nemyslím jako zesměšňující odsudek, ale jako popis diskurzu. Kdyby byl hostem v nějakém zábavném podcastu Radia Wave, tak tam bude zase házet woke vtípky, aby byl na jedné vlně s moderátory a posluchači, ale jejich hodnota bude přibližně stejná - budou to je vtípky. Prostě vezme nějaký podružný fakt, pomocí komediální nadsázky ho přifoukne, aby to bylo zábavné, a naservíruje publiku.

    (Něco jiného by bylo, kdyby si ho pozvali třeba do historie.cs a bavili se s ním vážně.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MATEEJ: minimalne s temi adamity ma trochu pravdu pravdu.

    Petr Kániš – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_K%C3%A1ni%C5%A1

    //nicmene zizka je rad nemel a nechal je upalit.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    VYHULENY_UFO: Proč sem? Vždyť to jsou bláboly, co si Jákl vycucal z prstu, aby - v souladu s tónem pořadu - odpromoval svůj film a pobavil boomerského moderátora a jeho boomerské publikum.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Petr Jákl narazil na kvóty amerických filmařů. Chtěli po něm, aby husity hráli herci tmavé pleti. Vyhandloval je za gaye
    https://www.tvguru.cz/petr-jakl-narazil-na-kvoty-americkych-filmaru-chteli-po-nem-aby-husity-hrali-herci-tmave-pleti-vyhandloval-je-za-gaye/
    Tradičně zvídavého Šípa ovšem více zajímalo, zda byl třeba Žižka na ženský. Podle Jákla asi ano, ale objevil i jiné věci: „Já jsem zjistil, že Václav IV. byl pravděpodobně na chlapy. Trošku, já jsem to tam tak lehce naznačil,“ přiznal se. A v této souvislosti zmínil, že Američané mu v rámci platných kvót stanovili některé nesplnitelné podmínky, například, že v jeho filmu musí hrát určitý počet černochů: „Tak jsem říkal, tak to bude těžký, tady to.“ A tak taktiku: „A nešli by ti černoši vyměnit za gaye? Třeba… A oni říkali, to nejde, to je rasismus. Ale já jsem jim vysvětlil, že ve středověku, v patnáctým století, u nás nebyli. Tak jsme se nakonec dohodli, že to zvládnou a že tam propašuju nějaký ty….“. Zaskočený Šíp na to spontánně zareagoval: „Husiti byli teplí, to slyším prvně, to bude film, teda.“

    Proti gustu žádný dišputát

    Jenže Jákl ho dorazil ještě víc: „Poslouchej, oni se s tím tenkrát moc nepárali. Holka, kluk, to bylo jedno v tom středověku. Hele, tam proti gustu žádný dišputát. Husiti, oni byli i adamité, oni tam běhali nazí, souložili.“ Dokonce si pochvaloval, že takto orientovaných lidí je v Hollywoodu padesát procent: „Já myslím, že to je v pořádku. Strašně dobře se s těmahle lidma pracuje, oni jsou hrozně fajn. Já musím vyzkoušet vždycky všechno,“ perlil Petr Jákl ve „Všechnopárty“.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Existuje Fibrodysplasia ossificans progressiva - "nemoc zkamenělých lidí", genetické onemocnění, které způsobuje osifikaci pojivových tkání (včetně svalů, šlach a vazů).

    JON
    JON --- ---
    A kdyz budes pouzivat prsty jako dvojkovou soustavu, tak na jedny ruce napocitas do 32 a na obou rukach do 1024. A este si procvicis prsty tak, ze ti bude paganini zavidet. (To mi povidal Kral Bramborovych lidi.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EZOUN:
    SPIKE411: nebudu rozporovat tyhle teorie o mnemotechnických pomůckách, ale 12 má jako základ číselné soustavy přirozenou výhodu v dělitelnosti 2, 3 a 4 - což je velmi běžný počet v nějaké malé skupině osob a tedy je velmi běžné, že je potřeba mezi takovýto počet lidí něco rozdělit. 60ka přináš ještě dělitelnost 5,6 a 10ti. Potřeba rozdělení na 5 nebo 6 dílů přináší ještě větší výhodu, než rozdělení mezi 2, 3 nebo 4. Šedesátková soustava se zastaví až při rozdělení na 7 dílů, což taky většina tradic považuje za magické číslo - 7.den Bůh odpočíval, apod. :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Historie začíná v Sumeru - Samuel Noah Kramer | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/historie-zacina-v-sumeru-28264
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Za vším hledej Sumeřany.

    Šedesátková soustava – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0edes%C3%A1tkov%C3%A1_soustava

    Sexagesimal - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sexagesimal
    Using the thumb, and pointing to each of the three finger bones on each finger in turn, it is possible for people to count on their fingers to 12 on a single hand. A traditional counting system still in use in many regions of Asia works in this way, and could help to explain the occurrence of numeral systems based on 12 and 60 besides those based on 10, 20 and 5. In this system, a person's other hand would count the number of times that 12 was reached on their first hand. The five fingers would count five sets of 12, or sixty.[2][3] However, the Babylonian sexagesimal system was based on six groups of ten, not five groups of 12.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    EZOUN: Nás takhle učili počítat na prstech už před 25 lety na józe,
    a tvrdili že to je indické/jogínské počítání (nikoli egyptské).
    Chci říct, asi to není něco co by Egypťani objevili a ono se to zapomnělo.
    #kecy
    EZOUN
    EZOUN --- ---
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    NVT: Hele Součka bych jako důvěryhodný zdroj pravdy moc nebral, často prezentuje jako fakta i info přebrané z agentury JPP.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    NVT: Hustý..

    (Ehm.. pokud vím, tak si nevyřezával "proužky", ale "kroužky" kůže
    - ten rituál se jmenuje "obeť krvavé/červené deky", kdy si člověk probodne kůži háčkem na ryby, vytáhne ji, a kolem háčku odřízne. A pak další. A další.
    A pak už má na sobě tolik ran a teče tolik krve, že když pak vstane a tančí, má ramena a záda pokrytá krví (která se srazi a ztuhne) jako dekou.
    A tančí dlouho, mnoho hodin, až upadne do tranzu (a bohové třeba odpoví, jak dopadne bitva, nebo co udělat, aby dopadla dobře ;) )
    NVT
    NVT --- ---
    GUMBA:
    Sitting Bull, Tatanka Yotanka z kmene Unkapapa (1834-1890) náležejícího ke svazku Dakotů, se vůbec nejmenoval Sedící Býk, ale Sedící na býku. Své chlapecké jméno Skákající jezevec, a později Čtverrožec změnil, když zastřelil bizona a sedl mu obkročmo na krk, aby jej stáhl. Zvíře však bylo pouze omráčené, zvedlo se a mladý Čtverrožec předvedl svým soukmenovcům nedobrovolné rodeo, které zůstalo v paměti. // Nebyl nikdy náčelníkem svého kmene, a tím méně kmenového svazu Dakotů, ačkoli bojoval ve více než dvaceti bitvách a bitkách. Stal se však vzhledem ke svému talentu a diplomatickým schopnostem velkým kouzelníkem svého kmene Unkapapa (Hunkpapů), uznávaně nejbojovnějšího, a jako takový měl právo sezvat všechny Dakoty ke každoročnímu Tanci Slunce. Učinil tak i roku 1867, kdy shromáždil několik tisíc Dakotů v Dolině trav, kudy protéká řeka Little Big Horn. Zde se 25. června odehrála proslulá bitva, končící smrtí všech zúčastněných mužů Sedmé kavalérie a jejich indiánských pomahačů z kmene Vraních noh, odvěkých nepřátel Dakotů, i jejich velitele generála Custera. V této bitvě Sedící býk nevelel ani se jí patrně osobně nezúčastnil – v nedalekém údolí vzýval nejvyššího boha Dakotů Wakan Tanku – doslova „velké tajemství“ – připravoval zázračné medicíny, zaručující vítězství, a podle hodnověrných zpráv se trýznil vyřezáváním proužků kůže z těla, což bylo tím obětavější, že si jich 14. června vyřízl při Tanci Slunce rovnou stovku a pak osmačtyřicet hodin bez ustání tančil…
    - Souček, Ludvík, Obrazový opravník obecně oblíbených omylů
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    kdyby nekoho zajimalo jak se zije na atomove ponorce toledo za polarnim kruhem, tak uzasna devitidilna serie zde:

    How I Boarded a US NAVY NUCLEAR SUBMARINE in the Arctic (ICEX 2020) - Smarter Every Day 237
    https://www.youtube.com/watch?v=5d6SEQQbwtU&list=PLjHf9jaFs8XWoGULb2HQRvhzBclS1yimW


    v cene zarhnuto
    - kterak do podmorskeho plavidla nastoupiti
    - vynorovani a navigace v oblasti pod permanentni vrstvou ledu (slanost vody, proudy pod ledem... vedeli jste ze v dostatecny hloubce dojde ke stlaceni vzduchu v balastnich nadrzich a ponoka se tim padem muze dostat do nezastavitelneho samovolneho padu na dno??)
    - boj s ohnem na jaderne ponorce
    - sonar, vyroba kysliku, vyroba pizzy :)
    - spanek, jidlo, sprcha, zachod (aneb zpetny tlak = nas nepritel)
    XINDLX
    XINDLX --- ---
    ESTEN: pamatuju si jak jsem v kanadě v lesích cítil trávu, a jelikož tu zajímavost co tu píšeš jsem tehdy slyšel, tak jsem hledal kde je to zvíře. nakonec se ukázalo že jde o kytku, která se taky jmenuje skunk
    takže otázka, jestli se tomu neříká skunk spíš po týhle kytce. ale skunka jako zvíře jsem nikdy necítil, tak nevim.. možná smrdí stejně
    Lysichiton americanus - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lysichiton_americanus
    KURE
    KURE --- ---
    Šumavský don Quijote, Josef Menčík (1870–1945)

    Josef Menčík říkával, že středověký rytíř měl být především statečný, zatímco moderní rytíř musí mít hlavně velkého ducha. Že sám v sobě obojí do značné míry spojil, dokázal v osudových zářijových dnech roku 1938. Když se podle mnichovské dohody československé jednotky stáhly z hranic a německá vojska začala obsazovat Sudety, vyjel rytíř Menčík v plné zbroji na koni s halapartou v ruce proti německým tankům a postavil se jim u Bučiny na Šumavě. S bláznivou, ale obdivuhodnou odvahou odmítl vydat české hranice a pokusil se sám zastavit nacistickou armádu.

    Šumavský Don Quijote: Josef Menčík se postavil nacistům na koni a s halapartnou | 100+1 zahraniční zajímavost
    https://www.stoplusjednicka.cz/sumavsky-don-quijote-josef-mencik-se-postavil-nacistum-na-koni-s-halapartnou?mwg_rnd=9639712

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam