• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Narazil jsem na tenhle španělský blog, který se zabývá objasňováním a vysvětlováním v česku docela obecně známých věcí ve španělštině.
    Nečekaně se tam objeví třeba
    Mundo Checo: The Plastic People Of the Universe (I)
    http://mundocheco.blogspot.com/2011/06/plastic-people-of-universe-i.html?m=1
    Nebo
    Mundo Checo: Los checos y el ejército
    http://mundocheco.blogspot.com/2011/06/los-checos-y-el-ejercito.html?m=1

    Líbí se mi srozumitelnost autorovy španělštiny. Je to vhodné i pro mírně pokročilé a témata stojí zato si hodit do překladače.

    Náhled z překladače o pochopení vojáka Švejka alias netradiční náhled do české historie:

    Je známo, že Češi nikdy nebyli příliš bojovný národ. Tradičně zůstávali spíše stranou moci, nechali Němce, Poláky, Rakušany, Rusy a další národy vtrhnout do své země po staletí a spíše přežívali na okraji všech z nich. Jazyková bariéra češtiny (poměrně komplikovaný jazyk) jim dala jakousi „samostatnost v závislosti“. V českých zemích mohl vládnout rakousko-uherský císař, ale pouze Češi mluvili oběma jazyky a účastnili se obou životů, zatímco Rakušané zůstali české kultuře cizí, protože jí nebyli schopni rozumět.
    Češi tak měli po staletí nezávislost (ne explicitní, ale implicitní) založenou na jejich kultuře, nikoli na jejich zbraních. Uchýlili se do svého piva a do svých „lodí“ [loď, vyslov „jalupa“ je prostá chata, kterou si Češi postavili na odlehlém místě a kde trávili víkend mimo komunistických špionů a totalitních zákazů] .
    Nejznámější český voják: „Dobrý voják Švejk“, o kterém jsem zde již mluvil při více příležitostech, nevynikal svou statečností, ani svou arogancí, ani svými zásluhami. Vynikal svou hloupostí! Tento český Quijote byl nemotorný a opilý voják, který se účastnil první světové války a který nedělal nic jiného, ​​než že zmatkoval a dělal problémy svým šéfům.
    Inu, historie se opakuje a Švejkové se množí. Přes kamaráda (Craig Cravens) jsem dnes narazil na toto video českých vojáků. Není to zbytečné:
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Břečťan kvete na podzim. Některé druhy včel jsou na tom dokonce závislé, coby na zdroji pylu v době kdy už je ho málo. (právě jsem málem vrazil do silně hučícího břečťanového porostu hlavou)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: Ha, našel sem tohle:

    "princip ošetření dřeva volskou krví spočívá v tom, že dřevokazný hmyz a někteří další škůdci nenapají a nenapadají živočišné materiály a materiály podobnými látkami ošetřené, pak by asi šlo použít i např. lůj, krev prý funguje i po staletích, pokud nejsou závady které způsobují větší vlhkost dřeva apod."

    Repase nátěru volskou krví? - Diskuzní fórum TZB-info
    https://forum.tzb-info.cz/104312-repase-nateru-volskou-krvi/vse
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    90% uhlí pochází z období Karbonu. Tehdy byla zem hustě pokrytá stromy, ale ještě neexistovaly houby a mikroorganismy schopné zpracovávat dřevo. Takže strom buď stál, shořel nebo spadl... a ležel. A byl to právě tlak (a teplo) té obrovské masy spadaných stromů (které by se v současné době rychle rozložily a tím vrátily uhlík do oběhu) který radikálně urychlil tvorbu uhlí. Od toho má ono období své jméno.

    Návazný fakt je, že to bylo období s výrazně vyšším procentem kyslíku ve vzduchu. Což vedlo k tomu že hmyz byl výrazně větší (velikost hmyzu je limitovaná díky tomu, že nemá plíce a kyslík získává vzdušnicemi v těle a tedy od určité velikosti by se tělo nezvládlo okysličovat) Představte si tedy třeba masožravé vážky s rozpětím křídel 70cm.

    ( více viz Karbon/Carboniferous period/Carboniferous insect size na wiki)

    Bylo to samozřejmě také, nevyhnutelně, období celokontinentálních lesních pozarů.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    ERRTU: v mnoha románských jazyků se taky tělocvičně říká podobným slovem, včetně angličtiny. I u nás se už dneska běžně říká, že se jde do "gymu".

    Taky bych upozornil na souvislost se slovem gymnastika.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KUATO: na valecnych polich se vzdy darilo zemedelstvi a i nyni si delaji ukrajinci z rusu prdel, ze z nich bude hnojivo. staci jim dat do kapsy seminka slunecnic.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    puvodni vyznam slova Gymnasium, kterym oznacujeme jisty typ stredni skoly, vychazi ze staroreckeho Gymnasion.
    ovsem Gymnasion nebyla puvodne skola, ale tvz misto pro nahe cviceni (gymnos = nahy). technicky telocvicna ve ktere se zejmena mladici/ce mohli zdokonalovat v lehkych atletitach, trenovat na olympiadu atd. az pozdeji se tam zacaly poradak i prednasky fylozofu a ruznych myslitelu az doslo rozmachu kalos kai agatho (krasny a dobry), coz byl fylozificky smer ze krasa a dobro jde ruku v ruce a ve zdravem tele zdravy duch. predobraz nasim idealnich galantnich a cestnych rytiru.

    Kalokagathia byla hodne in od konce 18. stoleti a stala za vzkrisenim modernich olympijskych her. ty puvodni anticke se konaly od 776 prnl do 393 nl, nez je Flavius Theodosius definitivne zakazuje. btw po jeho smrti se Rim definitivne rozpada, takze pouceni zni: chces-li kralovstvi sve v miru uchovati pro sve i budouci, neser se vole do olympiady :)

    Kalokagathia se take stala ze jakymsi fundamentalnim zakladem telesne vychovy a sportu a kupr. na jejich myslenkach vzniklo u nas Sokolske hnuti.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KUATO: tak vyschlá krev obsahuje 15% dusíku, smysl to dává.
    Na druhou stranu impregnovat v něm dřevo moc ne, bo se nevsákne dost hluboko, aby to mělo nějakej preservační účinek a vysokej obsah železa taky nepomůže k nějakému dlouhodobému efektu. Jediný mě známý užití krve v tradičním stavebnictví používali Číňani, který jí přimíchávali do portlanskýho cementu, kde sloužila jako katalyzátor reakce a zpevňovala spojení malty a kamene/dřeva.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KUATO: Tak sem vo tom něco pak hoď, protože vo impregaci dřeva krví taky slyšim prvně. Ale v mejch představách na to musej strašně jít mouchy.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ABAP: my jsme jelita nedělali, jen tlacenku, na což se spotřebovala asi čtvrtina prasečí.. impregnaci dřeva krvi neznám, ale něco si k tomu přečtu :o)
    ABAP
    ABAP --- ---
    KUATO: Vylít ? Z čeho se pak budou dělat jelita, čím impregnovat dřevo ?
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANNIKA: kdysi když ještě žili moji prarodiče, tak mi připomínali, že když se zabije prase nebo býk, že ať mě ani nenapadne tu krev vylít do kanálu, protože je to vynikající hnojivo.. divil bych se, kdyby to nějak nefungovalo, protože jinak by se nejspíš taková fáma (kór v křesťanským světě, kde musela mít statut pomalu černé magie, kdyby se nad tím nějaký farář zamyslel) nevznikla a tisíce let se neudržela.. :o)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    TRISSIE: No vida, a my se osvíceným ezop... panim s kaliskem menstruační krve proklatě nízko nad květináčem trapně smějeme!
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    dovolim si repost kolegy DOGTORRR z ustavu protoze tohle by nemelo zapadnou :)

    Lékařský předpis pro Winstona Churchila, aby mohl v Amercice během prohibice konzumovat alkohol ze zdravotních důvodů.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    NELLAS: meridián, co? ;]

    jenom doplnim zajímavostí z wiki:

    "Rozdíl slunečního času mezi jednotlivými regiony České republiky je maximálně 27 minut (nejvíce mezi západem a východem státu). Zejména v ranních a večerních hodinách může být rozdíl v postavení slunce mezi vzdálenějšími částmi České republiky zřetelný; například v Ostravě vychází slunce dříve než v Chebu, což je dobře patrné například na snímcích z webkamer. "

    O "pravém poledni" někdy příště, to můžu vždycky vyletět z kůže, když v rádiu zahlásí "pravý poledne" ve 12:00 SELČ :P
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Znovu jsem se dostala k přečtení článku na Wiki (díky, vegeto):

    Pražský poledník (14°25'17“ východní délky) prochází Staroměstským náměstím v Praze. Historicky byl definován stínem Mariánského sloupu v pravé poledne.

    Měření času
    Staroměstský orloj na daném náměstí sloužil k určování času již od 15. století. Seřizoval se podle slunečních hodin na věži. Od roku 1652 sloužil tento poledník ze sloupu k určování poledne na Starém Městě. Pro Nové Město tehdy sloužil k určování času Novoměstský orloj.

    Roku 1784 dochází ke spojení měst pražských a vzniká Praha. Do té doby tedy nešlo o „pražský poledník“; tak se nazývá až od 20. století.

    Od 18. století byl pražský čas (Tempus Pragense) určován v Klementinu na Astronomické věži za pomoci poledních štěrbinových slunečních hodin. Časový rozdíl mezi Klementinem a Staroměstským náměstím činí asi 1 sekundu, což pro běžný život bylo možno zanedbat. Od roku 1842 bylo pražské poledne oznamováno máváním praporu z věže Klementina, které bylo navíc v období od roku 1891 do roku 1925/1926 doprovázeno střelbou z děla a fanfáry číslo XIX.

    Deska v dlažbě
    Dříve dlažba na náměstí nebyla stabilní a „když měla být na náměstí nějaká sláva, dlažba se prostě vytrhala a celá plocha se vysypala pískem“. V 19. století je polední stín vyznačen dlažbou. Od roku 1912 se v Praze používá středoevropský čas a nikoli již sluneční čas, takže vyznačení poledne přestává mít smysl. Při stržení sloupu se z polední čáry u slunečních hodin stává pouze poledník. Při předláždění náměstí roku 1987 byl poledník „nově vyznačen“ v dlažbě 10 metrů dlouhou linkou a bronzovou deskou s českým a latinským nápisem:

    POLEDNÍK, PODLE NĚHOŽ BYL V MINULOSTI ŘÍZEN PRAŽSKÝ ČAS
    MERIDIANUS QUO OLIM TEMPUS PRAGENSE DIRIGEBATUR.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    STENNY: harry harrison: na zapad od raje :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    když jsem si zdrojovala pro účely středeční hádanky starověkou bitvu u Arausia, narazila jsem na zmínku, že "Římští historikové uváděli, že v půdě na místě konání bitvy se nacházelo veliké množství lidských ostatků, kvůli čemuž se mohli místní rolníci po mnoho let těšit neobvykle hojným výnosům."

    normálně (české) wiki na první dobrou nevěřím, ale fakt že jo - teda ověřila jsem to jen na Plutarcha, a nečekaně vysoké výnosy místních vinic, které byly dávané do souvislosti s extrémním množstvím krve vsáklé do půdy.

    Mimochodem ty vinice jsou tam furt. Jen tuhle vinařskou oblast budete znát spíš pod francouzským názvem "Chateauneuf du Pape".
    ROMI
    ROMI --- ---
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    FRK_R23: Where is your god now? :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam