• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Staré české pořekadlo tvrdí, že „svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá“. Je to způsobeno tím, že v dobách před přechodem z juliánského kalendáře na gregoriánský připadal svátek této mučednice na zimní slunovrat. Snad tomu napomohlo i její jméno – „Lucie“, lat. „Lucia“ pochází z lat. „lux“, tedy „světlo“.

    Svátek - Radio Proglas
    https://www.proglas.cz/svatek/?date=12_13
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    Eternal Flame Falls

    Ve státě New Youk (nedaleko města Buffalo) mají turistickou atrakci v podobě "věčného" plamene ukrytého za vodopádem.
    Z pukliny v břidlicové skále tu uniká směs ethanu a propanu, která hoří plamenem, který může mít až 70 cm. Za den plamen spotřebuje cca 1 kg přirozeně vzniklého plynu (odhad je, že ložisko je cca 400 metrů pod povrchem).

    Plamen je třeba jednou za čas znovu zapálit, ale celkově ta situace působí jako něco, co by ve starověku (nebo fantasy románu) určitě vedlo ke vzniku obskurního kultu.

    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Na rozdíl od některých jiných členů živočišné říše, člověk nemá nic jako hydroreceptory. Nedokážeme kůží poznat vlhkost jako takovou. To co vnímáme jako vlhkost, je změna teploty, tlakový vjem a pojem o struktuře dané látky, v tomto případě tekutiny která se kůže dotýká. Takže setkání s vodou vhodné teploty je pro někoho kdo o ní neví/nevidí ji a neslyší docela dlouho docela matoucí.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Velikost vloček může být velmi rozdílná, od jednotlivých ledových krystalků o velikosti pár milimetrů, až po podstatně větší rozměry. Při vhodných podmínkách může vlivem spojování jednotlivých vloček narůst výsledná velká vločka do mnohacentimetrové velikosti. Největší potvrzená vločka dosáhla dokonce téměř 38 centimetrů. Běžně ale vločky mají velikost kolem půl centimetru a hmotnost asi čtyři miligramy.

    Tyrannosaurus mezi vločkami měřil 38 centimetrů — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3550413-tyrannosaurus-mezi-vlockami-meril-38-centimetru
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77:
    ẗen gif z gifů...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ASNEK: připomnělo mi to film Existenz - shodou synchronicity někdo začal už před nějakým časem házet do GIF diskuze právě gify z Existenz

    https://www.csfd.cz/film/1787-existenz/galerie/ - na konci první strany je Jude Law s tímhle gunem:



    mně se to hodně líbilo - mám rád divné věci a scifi taky, ale podle recenzí je to Cronenebergův propadák...
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    V Americe ve státě Iowa zabavili dealerovi crystal methu po domácky vyrobenou zbraň. Pojmenovali ji "Smith & Methson".
    Zbraň by pravděpodobně dokázala vystřelit, ale vzhledem k tomu, že měla průchozí neuzavřenou hlaveň, by střelce zasáhla zpětná tlaková vlna a horké plyny.
    Nicméně tahle zbraň nikdy nebyla použita, ale pravděpodobně by tu kulku i vystřelit dokázala. Jen asi byla větší pravděpodobnost, že větší zranění utrpí střelec, než oběť...



    Homemade ‘Smith And Methson’ Firearm Unlikely To Catch On With Wyoming Crooks | Cowboy State Daily
    https://cowboystatedaily.com/2022/12/02/homemade-smith-and-methson-firearm-unlikely-to-catch-on-with-wyoming-crooks/?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Na Slovensku je největší říční ostrov v Evropě.

    Žitný ostrov – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDitn%C3%BD_ostrov
    (Velký) Žitný ostrov (maďarsky Csallóköz) je největší říční ostrov v Evropě (cca 1600 km²), na jihozápadním Slovensku v povodí Dunaje v Podunajské nížině. Jihozápadně od něj, z druhé strany Dunaje, se nachází tzv. Malý Žitný ostrov (Szigetköz).

    Žitný ostrov ohraničuje z jihu a jihozápadu hlavní koryto Dunaje, ze severu jeho rameno Malý Dunaj a krátce také řeka Váh na východě (někdy je tento úsek uváděn jako Vážský Dunaj). Malý Dunaj se od Dunaje odpojuje v prostoru bratislavského přístavu, u Kolárova se slévá s Váhem, a ten se pak v Komárně vlévá do Dunaje. Žitný ostrov je součástí obrovského náplavového kužele, který vytvořil Dunaj pod Bratislavou v období, kdy se řeka prořezávala skrz Malé Karpaty a vstoupila do poklesávající Malé dunajské kotliny.


    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    SPIKE411: a pokud se zároveň nezmění věk odchodu do důchodu, tak do něj pujdou později ;-) tomu řikám důchodová reforma :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jihokorejský parlament schválil, že od příštího roku nebudou počítat věk tradičním asijským způsobem (rok narození je rok 1, každý Nový rok se přičte 1 nezávisle na skutečném datu narození), ale přejdou na západní/mezinárodní systém, takže mnozí jihokorejci „omládnou“ o 1-2 roky.

    South Koreans are getting a year younger, according to parliament : NPR
    https://www.npr.org/2022/12/08/1141524578/south-korea-age-counting-koreans-younger
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Existují mnohé zábavné experimenty na lidech, a pak je tu pan Helmut Kentler který v rámci svého experimentu v šedesátých letech cíleně umisťoval 13-15 leté chlapce bez domova do péče jemu známých pedofilů coby ideální způsob, jak jim zajistit milující péči.
    KURE
    KURE --- ---
    ARROWS vs ARMOUR 2 - FULL MEDIEVAL ARMOUR TESTED
    https://youtu.be/ds-Ev5msyzo


    Hodně zajímavé cvičení na oblíbene thema Prostřelí anglický warbow plátovou zbroj?
    Na rozdíl od mnohých jiných pokusů, mají opravdový luk (a borce so s ním zvládne střílet) správné šípy, a poměrně věrnou repliku dobové zbroje.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Robert Andrews Millikan (1868-1953) původně studoval "klasická studia" (latinu, řečtinu, historii, archeologii, umění, mytologii a tak podobně". Na konci druhého ročníku ho jeho učitel řečtiny požádal, aby v příštím akademickém roce vyučoval kurs Základy fyziky. Millikan sice protestoval, že o fyzice neví vůbec nic, ale nakonec si koupil pár knížek, o prázdninách si je přečetl a kurs s úspěchem odučil.
    Zanechalo to na něm tak silnou stopu, že si z fyziky udělal doktorát a v roce 1923 dostal Nobelovu cena za fyziku, za výzkum elementárního elektrického náboje a fotoelektrického jevu.

    (sám Millikan byl historicky poněkud kontroverzní postava, krom nepopiratelného přínosu k fyzice zastával taky eugenické názory, takže po něm pojmenované ceny / školy / budovy se postupně přejmenovávají, ale tak to už se stává. A měl taky očividně velmi kvalitní geny, protože všichni tři jeho synové byli vědecky činní; ten prostřední, Glenn Allan Millikan, navrhl přenosný oximetr, který se stal součástí vybavení bojových pilotů během WW2)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tak zrovna papyrus jako základ…
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATUARFIK: tam bych byla ochotná uznat, že slova tapír a vampýr by mohla mít jiný původ :-)

    mimochodem další takové napřesdržku spojení je mlít a mlýn. Jasně, vím, že staroněmecké mühlen a staroslovanské melti, ale proč??? to při té kodifikaci nikoho nenapadlo, že by to třeba mohli sjednotit?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: A taky tapír a papír. :)))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATUARFIK: není to úplně jasné, může jít taky o indoevropské označení pro noc (nyktopteros v řečtině).

    zajímavé je ovšem i to, že v češtině je netopÝr, vampÝr - ale upÍr, a že i v dalších jazycích je v tom bordel, někde je vampir, někde vampyr, a dokonce i v té češtině se dřív psávalo vampír, ale ustálilo se to ve finále na vampýr a upír.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Zajímavý fakt etymologický. (Aneb natrefila jsem na germánské netopýry a dostala nutkání podívat se, jak je na tom "létající myš" v češtině.)

    "Netopýr (ve staročeštině netopýř, v dialektech nedopejr, letopeř, litopéř aj.) se zřejmě vyvinul z lepetyry (od lepetati – trhaně poletovat). Na první poslech je zřejmé, že jde o zvukomalebné slovo, jak si tak zvířátko lepetá vzduchem a tu a tam tichounce lopne křídly, když náhle změní směr."

    Více zde:

    Jak se netopýr a motýl dotřepetali k svým jménům - Časopis Vesmír
    https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/1998/cislo-8/jak-se-netopyr-motyl-dotrepetali-k-svym-jmenum.html
    NJAL
    NJAL --- ---
    https://twitter.com/WorldAndScience/status/1599110264129028101
    NJAL
    NJAL --- ---
    https://twitter.com/HistoryInPics/status/1599171977020723200
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam