• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Což mi připomíná, otázku, která mi už nějakou fobu vrtá v hlavě. Občas se vystavují oděvy z hrobek panovníků apod. Ptala jsem se kamarádů archeologů, jestli ty urozené mrtvoly po průzkumu hrobky nechávají nahaté nebo jim dají nějaký náhradní rubáš. Nikdo mi zatím neodpověděl, ale tady se ví všechno, tak to zkouším :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Sakra, sorry za ty chybějící fotky, asi blbej link
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NIKDAS: U správného italského můžeš koukat na pravou starořímskou silnici s kostrami otroků.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    NELLAS: Je italskej bigmac jinčí, než českej?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Dostala jsem chuť na italského Big Maca :))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    V Itálii, ve městě Frattocchie našli při stavbě McDonald's kus starý římský silnice a nějaký kostry. Aby s tím vším nemuseli hejbat, tak to tam prostě nechali a mekáč postavili na tom, se skleněnou podlahou, takže se člověk ve frontě může kochat starou římskou silnicí. A starejma římskejma kostrama. Dkonce se dá jít dolů, po silnici se projít a ostatky si prohlídnout. Samozřejmě se neví, komu mohly patřit, odhaduje se, že to mohli bejt otroci, který silnici stavili.





    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    V sobotu nezapomeňte nechat zbytky na stole. :)

    Je to z knihy Obyčeje a slavnosti v české lidové kultuře od Evy Večerkové.
    Jinak Slovácké muzeum má ke stažení dobrou knížku, kde se kult zemřelých taky řeší.
    https://www.slovackemuzeum.cz/cardfiles/card-slovackemuzeum/card-4265/files/3c061ef2dddb647217c505c432218c71-kult-a-zivly.pdf


    STENNY
    STENNY --- ---
    PESTRYPAPOUSEK: A tady si přisadím zajímavost, že právě tenhle zvyk dal údajně vzniknout obratu "být na prkně," = mrtvý. Mimo jiné proto, že v některých oblastech se tím neřešil jen problém momentálně zmrzlé země, ale nějaký druh rituálního prkna se vyráběl jako podložka pro každého (nebo téměř každého) nebožtíka.
    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    GREATDRAKE: po pravdě, kdybych si měla vybrat, ke kterému způsobu řešení zámrzo-funerálního problému se mám přiklonit, váhala bych:
    Umrlčí prkno – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Umrl%C4%8D%C3%AD_prkno
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Ve městech jako Astana, kde zem v zimě promrzne do hloubky a kopání je extrémně náročné, se, podle statistik z předchozího roku, kopou hroby na zimu do foroty v létě a na podzim.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    chionofóbie - chronická hrůza ze sněhu, vetšinou spojená s nějakým traumatickým zážitkem, kolikrát ani nesouvisejicím se sněhem. příklad: stavební dělník zasypaný pískem kterého na poslení chvíli zachranili před udušením. udajně celkem běžná PTSD u frontových francouzských vojáku ve ww1, kdy na ně němci stříleli stylem "bubnová palba", tj. dělostřelecká granát co půl minuty po dobu několika dní. a těch několik dní na ty vojáky defakto imrvere "sněžil" písek a hlína vymrštěná výbuchy granátů. dotyční pak nebyli schopni po válce když sněžilo, vyjít na ulici.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    XBAHNO: Detaily v článku, ale vypadá to, že, stejně jako samci některých druhů, mají to zdvojené i některé samice.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    NELLAS: Vzhledem k tomu, že samci hadů mají dva hemipenisy a páří se pouze jedním z nich (jak to vyjde), tak by mě zajímalo, jestli i ty hadice mají ty klitorisy dva.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Jste ze strašlivý prdele ve Walesu. Pošlou vás do ještě větší prdele na druhý straně světa, bojovat s Argenticema o kus hlíny uprostřed antarktickýho oceánu. Dobojujete, posadíte je do vězeňský lodi, a oni na vás začnou mluvit velšsky zpátky!


    Y Wladfa - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Y_Wladfa#Later_development
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Australští vědci přišli na to, že samice hadů mají klitoris, čímž vyvrátili dlouholetý předpoklad, že tomu tak není. Studie naznačuje, že pohlavní orgány „mají funkční význam při páření“ u hadů.

    Hadí penisy vědci studují už desítky let, ale pohlavní orgány samic podle nich dosud byly přehlížené. „Byla to kombinace toho, že ženské genitálie jsou tabu a neschopnosti vědců je najít,“ popisuje některé z příčin výzkumnice Megan Folwellová. které se hadí klitoris podařilo vypátrat v ocasu samic.

    Samice hadů mají klitoris, ukázal australský výzkum. Může to změnit pohled na sexualitu plazů — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3550941-samice-hadu-maji-klitoris-ukazal-australsky-vyzkum-muze-zmenit-pohled-na-sexualitu
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    MEJLA77: nejen to
    Proč se říká "Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá"? - Zeptejte se přírodovědců | Přírodovědci.cz
    https://www.prirodovedci.cz/zeptejte-se-prirodovedcu/4850
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Staré české pořekadlo tvrdí, že „svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá“. Je to způsobeno tím, že v dobách před přechodem z juliánského kalendáře na gregoriánský připadal svátek této mučednice na zimní slunovrat. Snad tomu napomohlo i její jméno – „Lucie“, lat. „Lucia“ pochází z lat. „lux“, tedy „světlo“.

    Svátek - Radio Proglas
    https://www.proglas.cz/svatek/?date=12_13
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    Eternal Flame Falls

    Ve státě New Youk (nedaleko města Buffalo) mají turistickou atrakci v podobě "věčného" plamene ukrytého za vodopádem.
    Z pukliny v břidlicové skále tu uniká směs ethanu a propanu, která hoří plamenem, který může mít až 70 cm. Za den plamen spotřebuje cca 1 kg přirozeně vzniklého plynu (odhad je, že ložisko je cca 400 metrů pod povrchem).

    Plamen je třeba jednou za čas znovu zapálit, ale celkově ta situace působí jako něco, co by ve starověku (nebo fantasy románu) určitě vedlo ke vzniku obskurního kultu.

    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Na rozdíl od některých jiných členů živočišné říše, člověk nemá nic jako hydroreceptory. Nedokážeme kůží poznat vlhkost jako takovou. To co vnímáme jako vlhkost, je změna teploty, tlakový vjem a pojem o struktuře dané látky, v tomto případě tekutiny která se kůže dotýká. Takže setkání s vodou vhodné teploty je pro někoho kdo o ní neví/nevidí ji a neslyší docela dlouho docela matoucí.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Velikost vloček může být velmi rozdílná, od jednotlivých ledových krystalků o velikosti pár milimetrů, až po podstatně větší rozměry. Při vhodných podmínkách může vlivem spojování jednotlivých vloček narůst výsledná velká vločka do mnohacentimetrové velikosti. Největší potvrzená vločka dosáhla dokonce téměř 38 centimetrů. Běžně ale vločky mají velikost kolem půl centimetru a hmotnost asi čtyři miligramy.

    Tyrannosaurus mezi vločkami měřil 38 centimetrů — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3550413-tyrannosaurus-mezi-vlockami-meril-38-centimetru
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam