• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    NELLAS: Neurazitelný snad nikoho neurazí. :-) Ty přednášky nejsou špatné, i když kvalita přednášejících kolísá - je to o výběru dotyčných, kteří jsou tam zváni, ale myslím, že to patří mezi ty lepší "kanály". Kdysi jsem tam slyšel i paní Hogenovou, o které jsem si později neudělal jako o filozofce zcela nejlepší názor, ale díky Neurazitelným jsem si ji také poslechnul. Za času covidu bylo fajn, že se přednášky konaly online a bylo možné vstoupit online do diskuze a pokládat otázky. Využil jsem toho tehdy při přednášce Drábové.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Nevím, zda je to tu vhodné nebo nevhodné. Existuje tenhle kanál (a série večerní přednášek na fildě). Kdysi dávno, když se to ještě nenahrávalo, jsem na pár byla, začínalo to kriminalistickými tématy a přednášející byli zajímaví a dobří.
    Jak je to aktuálně s kvalitou, netuším, témata ale často poměrně zajímavě zní, jen já si nedovedu udělat čas na poslech, slyšela jsem jen sem tam něco.
    Když tak mě vypískejte a já se pak smažu: https://www.youtube.com/@Neurazitelny
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Pad thai, výtečný jídlo, vymyslel diktátor Pibul Songgram jako součást zcivilizování Thajska (předtím Siam) na konci 30. let.

    Viz vlákno

    https://twitter.com/JakubZofcak/status/1610530662162767879
    CDR
    CDR --- ---
    SITH: velmi volně mi to připomnělo, že existuje časové okno dlouhé 22 let, kdy by mohl samuraj poslat fax Abrahamovi Lincolnovi :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Dnes jsme k Slunci nejblíž
    https://www.osel.cz/12666-dnes-jsme-k-slunci-nejbliz.html
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    In 1900, there were fewer than 3,000 cars on the roads of France. To increase the demand for cars and, accordingly, car tyres, car tyre manufacturers and brothers Édouard and André Michelin published a guide for French motorists, the Michelin Guide.[1] Nearly 35,000 copies of this first, free edition of the guide were distributed. It provided information to motorists, such as maps, tyre repair and replacement instructions, car mechanics listings, hotels, and petrol stations throughout France.

    During World War I, publication of the guide was suspended. After the war, revised editions of the guide continued to be given away until 1920. It is said that André Michelin, whilst visiting a tyre merchant, noticed copies of the guide being used to prop up a workbench. Based on the principle that "man only truly respects what he pays for", Michelin decided to charge a price for the guide, which was about 750 francs or $2.15 in 1922.[4] They also made several changes, notably listing restaurants by specific categories, adding hotel listings (initially only for Paris), and removing advertisements in the guide.[2] Recognizing the growing popularity of the restaurant section of the guide, the brothers recruited a team of inspectors to visit and review restaurants, who were always anonymous.[5]

    Following the usage of the Murray's and Baedeker guides, the guide began to award stars for fine dining establishments in 1926. Initially, there was only a single star awarded. Then, in 1931, the hierarchy of zero, one, two, and three stars was introduced. Finally, in 1936, the criteria for the starred rankings were published:[2]

    1 star : "A very good restaurant in its category" (Une très bonne table dans sa catégorie)
    2 stars : "Excellent cooking, worth a detour" (Table excellente, mérite un détour)
    3 stars : "Exceptional cuisine, worth a special journey" (Une des meilleures tables, vaut le voyage).

    Líbí se mi, že to neznamená jenom to, že dvě hvězdičky jsou víc než jedna hvězdička, ale že je v tom zakódováno (nebo spíš bylo), jak moc je ta restaurace lepší.

    Michelin Guide - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Michelin_Guide#Stars
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SITH:
    a pak "prisel" chčízs ale s tim se nikdo potkat nemohl nikdo protoze si ho vymysleli o x let pozdeji.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SITH: To mi připomnělo vágní spojitostí film Pozemšťan, ale těžko vysvětlovat proč, pokud se chci vyhnout spoilerům. Nicméně silně doporučuju.

    Pozemstan (2007) - IMDb
    https://imdb.com/title/tt0756683/
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SULTHAN: + chybka, že V2, nikoli V1 .o)
    BEEBLEBROX
    BEEBLEBROX --- ---
    Ono jen pro představu - první let Kitty Hawk, letadla bratří Wrightů, by se na délku (39m) a výšku (3m) mohl odehrát uvnitř trupu Boeingu 747
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SULTHAN: Ta souvislost je spíše v tom, že jako lidstvo jsme poprvé vzlétli v roce 1903 a jako lidstvo jsme již za jeden lidský život, tedy těch 66 let, dokázali doletět až na měsíc. Tedy spíše symbolická než praktická spojitost :)
    SITH
    SITH --- ---
    SULTHAN: já miluju tuhle jeho fotku vedle raket pro Saturn 5 :)
    foto kolorováno, původní fotka je jen v ČB

    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    CROSS: sakra se mi to vzdycky pletlo se stavitelem lodi Otto Von Bismarckem #irony #sorry
    CROSS
    CROSS --- ---
    SULTHAN: Wernher
    Tom Lehrer - Wernher von Braun
    https://www.youtube.com/watch?v=QEJ9HrZq7Ro
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SITH: Kdyžtak můžeš dát rovnu odkaz na ten reddit, nemusíš to dávat postupně všechno...

    Jinak bych chtěl říct, že mezi letem Wrightů a přistáním na Měsíci není úplně přímá souvislost, protože jde o úplně odlišné technologie.
    Když už, tak je zajímavější, že v roce 1909 vzniklo první vojenské letadlo (pozorovací), první přelet Antlantiku byl v roce 1919 (tj. 7 let po ztroskotání Titanicu). První pravidelná linka pro pasažéry (i když kraťoučká) byla už v roce 1914.

    Pro Apollo je spíš zajímavější historie to, že první rakety V1 se poprvé použily až v roce 1944 a celý ten 25 let dlouhý vývoj k přistání na Měsíc měl pod palcem Otto Von Braun.
    SITH
    SITH --- ---
    J. R. R. Tolkien (autor Pána prstenů), Otto Frank (otec Anny Frankové) a Adolf Hitler byli všichni tři přítomni jako pěšáci během bitvy na Sommě v roce 1916.

    SITH
    SITH --- ---
    Oxfordská univerzita je starší než Machu Picchu. A o hodně. Založena byla v roce 1096, Macchu Picchu se začalo stavět v roce 1450.

    SITH
    SITH --- ---
    Opravdu zcestovalý člověk se mohl teoreticky setkat se Sokratem (470-399 př. n. l.) Konfuciem (551-479 př. n. l.) a Buddhou (563-483 př. n. l.).

    SITH
    SITH --- ---
    Mazlíček Charlese Darwina, želva sloní zvaná Harriet, zemřela až v roce 2006. Darwin zemřel v roce 1882.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam