Že existuje nějaký čínský lunární zvěrokruh se 12 zvířaty, to ví asi každý.
Vzhledem k oslavám lunárního nového roku (jehož začátek se řídí druhým úplňkem po zimním slunovratu), které se budou konat už tento víkend, jsem zachytila pár náhodných a pro mě zajímavých faktů, tak si tu odspamnu.
Čínská zvířata jsou: krysa/Rat, buvol/Ox (zajímavý překlad, ale očividně se to takhle u nás fakt používá), tygr/Tiger, zajíc/Rabbit, drak/Dragon, had/Snake, kůň/Horse, koza/Goat, opice/Monkey, kohout/Rooster, pes/Dog, prase/Pig. Pořadí bylo určeno kdysi dávno, zvířata se zúčastnila závodu a vyhrála krysa (protože podváděla, vlezla na záda volovi, pardon, buvolovi, a v poslední chvíli seskočila a byla první).
Existuje i japonská variace (kde je místo prasete divoké prase/Boar). Vietnamci mají pro změnu místo zajíce kočku/Cat a v pramenech, na které jsem koukala, je u nich uveden opravdu ten buvol/Buffalo.
The Japanese Zodiac, Vietnamese Zodiac and Burmese Zodiachttps://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-zodiac/chinese-zodiac-in-other-asian-countries.htmNa Nový rok se nesmí zametat (aby si člověk nevymetl štěstí), uklidit si máš předtím a pak tomu dát pokoj. Rovněž se nemá manipulovat s ostrými nástroji, člověk by se neměl stříhat (taky to nosí smůlu). Rozbití mísy nebo jiného nádobí taky... a člověk by neměl brát léky, aby nebyl celý další rok nemocný (samozřejmě u chronických nemocí lidi dělají výjimku). Nový rok se slaví v rodině, žena se obvykle přistěhovává k manželově rodině a tu svou navštěvuje až později v průběhu oslav (pokud by to dělala na Nový rok, značí to nějaké problémy doma a taky to může prý přinést smůlu).
Červená nosí štěstí, takže se výzdoba nese v tom duchu, dávají se mince v červené obálce (tam je další pověst o dítěti, které chtěl sežrat nějaký démon a když se blížil k posteli, oslnily ho odrazy od mincí, které dítě dostalo a mělo na stolku). Štěstí nosí i některé ovoce, zejména pomeranče či mandarinky.
V rámci oslav, které trvají 15 dní (dva týdny), ale nejvíc se slaví 7 dní (to jsou i státní svátky), taky dochází k průvodu s drakem a lampiony. Tradičně se pořádají ohňostroje (původně měly zahánět zlé duchy, koho by taky rámus nezahnal).
Já si sem odložila pár zajímavostí, zbytek k dohledání třeba na odkazu níže.
Chinese New Year 2023 – Year of the Rabbithttps://chinesenewyear.net/