• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    NJAL
    NJAL --- ---
    AVATAR: Kolonie uspesne udrzovali v lepsich (nebo alespon o neco lepsich) prostredich - Island, Orkneje, Faerske ostrovy, kolonie v Anglii, Skotsku a Irsku znicily valky a pak asimilace. Gronsko uz bylo za hranici toho, co ta spolecnost dokazala utahnout, nestacilo vyzivove ani materialne. A kdyz stredoveke "globalni otepleni" skoncilo, tak uz se proti neprizni prirodnich podminek neudrzeli.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: ne, jen sofistikovaně trolím #kecy
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    XCHAOS: snazis se tim neco rict? Teda krom popularne clickbsitovyho nadpisu? :D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    XCHAOS: Koně zásadně proměnili kulturu severoamerický indiánů.

    How did the introduction of the horse to North America change the Native American way of life? | Homework.Study.com
    https://homework.study.com/explanation/how-did-the-introduction-of-the-horse-to-north-america-change-the-native-american-way-of-life.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: https://epochaplus.cz/proc-opustili-vikingove-gronsko/
    Erik Rudý byl totiž vyhlášený násilník, a to i na drsné vikinské poměry.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    XCHAOS: a to uz se tocime v tom, ze oznacovat seversky objevitele a kolonizatory za vikingy, neni zrovna korektni :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: Zrovna gronští Vikingové toho myslím nikdy moc nevydrancovali.. šlo o potomky nepřizpůsobivých dobrovolných vyhanců z Islandu... v podstatě Erik Rudý byl takový lokální Elon Musk své doby a rozhodl se kolonizovat tehdejší Mars :-) #offtopic #kecy
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    XCHAOS: je rozdil, mezi: nekolik let jezdis po krajine a drancujes mesta a snazis se zalozit a udrzet fungujici kolonii.

    Ale chapu, ze to uz jsou jen detaily ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: akorát ty domorodci se celkem čile bránili (ne jako Aztékové nebo tak) a nebýt nakažlivých chorob, nejspíš by se ubránili. A vlastně je to nic proti ničemu, jenom mi de Sotova expedice přijde z hlediska severní Ameriky srovnatelně zajímavá, jako Vikingové (ostatně, Vikingové v Gronsku se téměř překrývali s Kolumbem, i když ne úplně a poslední století bylo zřejmě hodně úpadkové, asi i proto, že už nezajížděli do toho Vinland... a je to opředené záhadama: proč se nesmísili s Inuity (fakt nesmísili, geneticky ani jazykově) nebo alespon' nepřevzali jejich životní styl? proč před středověkou "malou dobou ledovou" neutekli do toho Vinlandu (no, dost možná už ztratili schopnost mořeplavby, v té poslední fázi, a dřív tam nezaložili stálé osídlené zřejmě kvůli útokům domorodců, i když přesně se to neví...)
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    XCHAOS: de soto provedl loupeznou vypravu pri ktere s cca 650 vojakama vyvrazdil vyssi tisicovky domorodcu. Neslo o kolonizaci ani dobyvani. Byl to takovej viking v puvodnim slova smyslu ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JON: +/- 1200-1300 lidí. ovšem fakt ty klienti jsou všech druhů, od geeků, přes důchodce a svobodné matky a normální rodiny a celé rodiné domy až po firmy a firmy přes několik pater kanclů. V době, kdy byla konektivita vzácná, jsem se dozvěděl o existenci Paretova pravidla (ono je to už asi 20 let, skoro) a udělal si nějaký statistiky, a i když vlastně nebyl žádný důvod, proč se to tím pravidlem mělo řídit, tak se to řídilo. Ale v průběhu let přestalo. Nevím, může v tom hrát roli třeba to, že IPTV jde mimo bránu a do statistik se nezapočítává, ono to je asi 10% provozu, dohromady, tak možná, že kdybych si dal práci a připočítal IPTV jednotlivých klientům k internetové konektivitě, že to spadlo zpátky k Paretovu rozdělení.

    Asi už to tím tady nechci spamovat. Ale prostě zatímco ještě dovedu pochopit, že když "příroda" (nebo naše "stroječky") sčítaj, že je z toho Gauss a tedy Zemanova "zhruba polovina lidí, co má podporůměrnou inteligenci" (což je asi jediný ze všech jeho bonmotů, který mi když přišel marginálně vtipný) a když příroda nebo mozek násobí, tak je z toho Zipf - tak u toho Paretova pravidla jsem úplně v koncích. (a proč by moji klienti měli spadat do Paretova pravidla a ne Zipfa nebo Gausse, a proč by se třeba velikost měst v zemi neměla řídit paretovým pravidlem, apod.? Ten internet teda ani nesčítá, ani nenásobí, ale ... ehm, Paretuje? :-)
    JON
    JON --- ---
    XCHAOS: jak cca velky vzorek mas na ty uzivatele? Tusim, ze provozujes nejakeho komunitniho ISP, ne? Nemuze to vychtleni byt tim, ze vas spis vyuzijou geekove, nez bezny bfucka, a geekove maj vetsi datove prenosy?

    Plus teda u tech velkych mest mi prijde celkem logicke, ze "priroda nasobi", cim vetsi mesto, tim vic lidi z okoli stahne.

    V tomhle bude imho strasne zajimave pozorovat vyvoj Vidne a Bratislavy bez zelezne opony.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BBR:
    GUMBA: tohle všechno je hezké povídání, ale vlastně to je jen chození okolo horké kaše a konstatování, že "prostě to tak je a basta". Co je ale opravdu zajímavé, je ptát se, jaké jsou ty ekonomické, sociální a bůhvíjaké důvody, které vedou k tomu, že se velikosti sídel mají tendenci organizovat podle tohohle rozdělení...

    U toho jazyka si troufám, že by to šlo zdůvodnit nějak informační teorií. Informační obsah (počet bitů) krátkých slov je zkrátka nižší, než u dlouhých slov. Pokud současně délku slova použijeme jako určitý "index", nebo spíš podtabulku, který mozek použije k jakémusi "indexování slovníku". Z hlediska programátora je to něco, jako kdyby řekli, že pro každou délku slova alokujeme další pole, takže (pro anglickou abecedu - v praxi bude asi mozek pracovat spíš s vyslovitelnými slabikami, než se samotnými znaky) bude mít první slovník max. 26 položek, druhý 26^2, třetí 26^3, apod. Pořád tam ale bude ještě nějaká tendence řadit dál v těch slovnících nejčastěji používaná slova na začátek a málo používaná někam na konec, ovšem vzhledem k dostupnému počtu vyslovitelných kombinací budou ty slovníky pro delší znova obsahovat daleko více záznamů a z lokiky věci se mozku (či spíše než jednomu mozku - komunitě mozků společně formujících mluvený jazyk) nebude chtít často používané a důležité termíny zařazovat do rozsáhlých slovníků, jejichž prohledávání je celkově náročnějí (at' už je ta technologie toho prohledávání jakákoliv).

    Jazyky, které by tu rycholost prohledávání slovníku slov mozkem nezohlednily, by měly evolučně nižší šanci na přežití. Tak například, kdy se místo jednoslabičného tříznakového slova "šíp" použilo nějaké mnohoslabičné slovo, které se vyslovuje daleko dýl, tak může šíp během obléhání přiletět dřív, než někdo stihne vykřiknout varování. Tedy pochopitelně, jazyky, které tohle odhadly špatně, evolučně vyhynuly :-) Ale v rámci té evoluce se stejně slova navíc ještě vrstvila podle Zipfova zákona.

    Ovšem to, že je mi víceméně nějak "pseudoprogramátorsky" jasné, proč se takhle zorganizoval jazyk, neznamená, že mi je jasné, proč se takhle zformovaly velikostí sídel. A stejně tak mi to není jasné u řek - žádná řeka nemůže vědět, jak velká v pořadí v rámci daného povodí je, takže tam musí být ve hře nějaký náhodný mechanismus, kdy si řeka hází kostkou, jestli zahnout doleva a udělat soutok s jinou řekou, nebo zahnout doprava ještě se chvíli klikatit. A tenhle mechanismus sám o sobě bude evolučně konvergovat k tomu zipfovu rozdělení: asi by to šlo nasimulovat opět softwareově nějakým rekurzivním "kreslítkem řek", které by v základních rysech kopírovala geologická pravidla.

    V zásadě při pozorování světa kolem sebe bychom se mohli naučit rozlišovat, jestli příroda zrovna "sčítá", nebo "násobí". Když ale jdu po břehu řeky, tak si fakt neumím nijak jednoduše představit, že zrovna délky řek se rozloží podle Zipfa a ne podle Gausse :-) (nebo Pareta :-). Mimochodem, já jsem se takhle snažil klasifikovat klienty Internetu podle objemu přenesených dat, a před lety to začalo podle Parteova zákona (rozdělení) - ale pak to zdegenerovalo, že místo aby 20% klientů dělalo 80% přenosů, tak to posledních několik let asi 30% zákazníků dělá 80% přenosů - a u tohohle rozdělení se to setrvale drží úplně bez ohledu na technologie, podíl velkých a malých zákazníků, vývoj ceníku, apod. (ono i 30% místo 20% je obchodně dost šílených, ale budiž..)

    Takže asi bych to shrnul, že zatímco některá tahle rozdělení jsou nějak "představitelná" (třeba u toho různého informačního obsahu slov podle délky), i když třeba je ta představa chybná, tak si jde udělat - tak u jiných rozdělení je to zkrátka WTF a nemáme nejmenší ponětí, proč se tak svět chová. (Ale kdychom to ponětí měli, tak bychom třeba uměli navrhovat zajímavější datové struktury, jako programátoři, apod. - tady si myslím, že jsme úplně na začátku, protože příroda zásadně vše "programuje" vysoce paralelizovaně, zatímco v prvních desetiletích programování převažovaly hodně "jednovláknové" algoritmy a uvažovat, jak efektivně využít víc vláken je trochu jinýc level, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NJAL:
    MATEEJ: myslím, že skutečně nejvýstižnější shrnutí mírně zajímavého faktu, který jsem se snažil sdělit, je skutečně tohle: severoameričtí domorodci v době příchodu Španělů měli blíž ke středoamerickým kulturám, než k domorodcům, kteří tam žili v podější éře kolonizace ostatními Evropany. Stačilo asi 100-200 let a tahle kultura úplně zmizela; nejspíš za to můžou nakažlivé choroby zavlečené Evropany, ale úplně přesně to stejně nevíme.
    NJAL
    NJAL --- ---
    MATEEJ: Karel May, ba dokonce i zapadonemecke pseudomayovky umistily Apace do puebel. Coz si nejsem jist, ze byl historicky zrovna jejich pripad, ale neslo vzdy jen o bydleni v typi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MATEEJ: jo, to bude ten de Soto, který se tam trmácel několik let. s Vikingama to souvisí fakt volně - jde o to, že vlastně moc nevíme, na jaké domorodce v tom Vinlandu (který asi víme, kde byl, protože jedna osada se našla) narazili, protože ty kultury se tam měnily rychle. Každopádně Vinland potřebovali, protože v Gronsku neměli dřevo a nemohli tím pádem zpracovávat železo a stavět lodi. Navzdory takhle silné motivaci se ale nedokázali na pobřeží Severní Ameriky trvale uchytit - v podstatě tam vždycky zajeli nařezat dříví a vykovat si nějaké hřebíky nebo něco, a pak zase rychle utekli...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: ta část se španělskou expedií po severní Americe, která našla úplně jiné civilizace, než prérijní indiány, a my vlastně nevíme, co se tam mezitím odehrálo, se dá najít snadno. Myslím, že to jméno je Hernando de Soto, a prošel přes teritorium 10 soudobých amerických států:
    North American Journey – Georgia Historical Society
    https://georgiahistory.com/education-outreach/online-exhibits/featured-historical-figures/hernando-de-soto/north-american-journey/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hernando_de_Soto#De_Soto's_exploration_of_North_America

    Ve skutečnosti je to dost zahalené v mlze a i když to historicky spadá do éry novověku a "objevené" Ameriky, na rozdíl od Vikingů a jejich kontaktu ve Vinlandu, tak je to fakt zajímavé, protože popisujou usedlé zemědělce a větší osídlení domorodců. Jenže tyhle původní obyvatele vyhubily nešt'ovice, které s sebou zavlekli do země Španělé. Pozdější setkání s prérijními kočovnými kmeny tedy nemá tak docela vypovídající hodnotu o tom, jak vypadalo osídlení severní Ameriky v době příchodu prvních Evropanů na kontinent: o tom máme tohle jediné svědectví a pak je třeba minimálně 100 let pauza...
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    MATEEJ: tak pokud znalosti prumernyho cecha vychazi z vychodonemeckych filmu ze sedmdesatek, tak panbu s nami.

    Nicmene mezi mayovkama a kolonizaci mezoameriky uplynulo 300 let, behem kterych se demografie ameriky naprosto zmenila. A spojuje udalosti od sebe vzdaleny deset tisic kilaku nebo kolik. Proste meh :D
    NJAL
    NJAL --- ---
    AVATAR: Vikingove si rikali "vikingove", ale víkingr bylo oznaceni zamestnani, nikoliv etnika. Dneska bychom rekli "najezdnik". Manik se par let mohl venovat vikingovani, a kdyz byl uspesny a prezil, potom si mohl treba koupit pozemek a farmarit.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    AVATAR:

    K bodům 4 a 5 - XCHAOS ale nepíše o Střední Americe, ale o jižní části Severní Ameriky (kde, podle představ průměrného Čecha, tj. ne XCHAOSe nebo tebe, žili karlomayovští Indiáni v týpkách).

    K bodu 3 - Já myslím, že Španělé měli naprosto bez problémů lidi i zdroje na to, aby mohli kolonizovat jižní části dnešních USA, nebo alespoň do poloviny 16. století. A také se o to snažili. Ale s těmi snahami to bylo složitější.

    O kolonizaci nových území určitě usiloval španělský král. Ten chtěl nové kolonie, tedy města, pevnosti, přístavy, obchod. Ale samotní velitelé expedicí byli motivováni spíš představou rychlého lootu, přičemž jackpot pro ně představovalo objevení El Dorada, které tehdy nebylo považováno za mýtus, ale za reálně existující místo. Proto, místo aby založili pevný opěrný bod a postupně rozšiřovali sféru vlivu na nejbližší okolí, pořádali dlouhé a riskantní objevitelské výpravy pevninou. Během kterých se ovšem dostali do kontaktu s mississippskou mohylovou kulturou, tedy poznali i jiné než mezoamerické kultury (byť ta mississippská kultura měla blíž k mezoamerickým než k indiánským kmenům ještě dále na severu).


    Narváez expedition - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Narv%C3%A1ez_expedition

    Hernando de Soto - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hernando_de_Soto#De_Soto's_exploration_of_North_America
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam