• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a přidám teda i historii těch bonbonů PEZ, kdyby to někoho zajímalo, protože... to je taky zkratka! :-)

    V roce 1927 zákazníky překvapil [Haas] novým druhem lisovaných bonbonů, které byly doplněné olejem z máty peprné. Říkal PEZ podle německého výrazu pro mátu, tedy "pfefferminze".
    Pak přišla druhá světová válka, která pozastavila běh každodenního života v celé Evropě. Haasovi se nicméně dařilo dál. Rakouský podnikatel totiž kolaboroval s Němci, což byl jeden z důvodů, proč válku přežil, ale zároveň byl také proto jeho liberecký podnik po válce znárodněn. Haas si vzal originální recepturu na mátový PEZ s sebou a vyrazil do světa.
    Když Haas musel po válce odejít z domovské hroudy, vydal se za velkou louži. Založil novou firmu a usídlil se i s ní v New Yorku. S velkou pompou uvedl na tamní trh spolu se svými bonbony také novinku - kapesní dávkovače určené přímo pro jeho cukrovinku. Vypadaly jako zapalovače a jejich reklamní slogan zněl: "Nekouřit - PEZing povolen!". Haas investoval obrovské peníze do reklamy, aby se jeho byznys v obrovské konkurenci v USA uchytil. V 50. letech vešly ve známost tzv. PEZ ladies, což byly krásné modelky, vlastně ambasadorky výrobků společnosti PEZ, které je prezentovaly v reklamách, na veletrzích a prodávaly je i na veřejných místech, třeba v obchodních domech či v kinech. Vyplatilo se to - v roce 1953 už PEZ platil za zavedenou značku.
    A to dokonce natolik, že se vedení firmy PEZ v 60. letech podařilo domluvit spolupráci s Waltem Disneyem. Začaly se vyrábět zásobníky ve tvaru Disneyho slavných kreslených postaviček, například Kačera Donalda či Mickey Mouse. V 70. letech PEZ dobylo i japonský trh, a tak se Haasovy bonbony staly známými opravdu po celém světě. Když v roce 1982 přišel do kin filmový trhák E.T. - Mimozemšťan, zásobník PEZ se v něm objevil v nezapomenutelné scéně, kdy jej hlavní hrdina návštěvníkovi z vesmíru ukazuje jako něco, co musí mít každé dítě neustále u sebe. Samozřejmě pak vznikla i edice zásobníků s E.T.ho hlavou, která dnes platí za sběratelskou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a jakkoli LIPO jsem znala (mám manžela z Liberecka), tak teda to, že PEZ je původní český výrobek, to bylo pro mě překvapení.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Nemůžu uvěřit, že dosud nikdo nezmínil LIPO, alias Liberecké poživatiny :-)

    což je tedy taky firma, která měla zamést stopy po původních majitelích:

    Původní fabriku založil v roce 1902 Julius Pollak, který si pronajal v Janově Dole nedaleko Liberce větší místnost a tam začal vyrábět kypřicí prášky do pečiva a aromatické přísady.
    O deset let později se spojil s obchodníkem Eduardem Haasem z Lince a sortiment rozšířili o šuměnky a lisované cukry.
    Poté, co Pollak z firmy odstoupil, zůstal Haas na výrobu sám a zákazníkům nabízel i takzvané komprimáty, tedy cukrovinku, která se vyrábí lisováním ochucených práškových směsí.
    Od roku 1927 vyráběl Haas bonbony pod značkou PEZ, známou dnes po celém světě, o rok později koupil továrnu v Liberci v Ruprechtické ulici, která od té doby sladce voní.
    Než se fabrika přejmenovala na Moccu, prošla mnoha peripetiemi. Ze soukromých rukou se dostala už po druhé světové válce, kdy ji kvůli Haasově spolupráci s Němci tehdejší režim znárodnil. Od roku 1964 dostal závod název Lipo (Liberecké poživatiny) a časem se stal součástí Čokoládoven. V roce 1991 koupila podnik společnost Nestlé Danone, o šest let později si Nestlé nechala výrobu čokoládových a nečokoládových cukrovinek včetně Lipa a Danone zbytek.
    Majitel firmy Mocca, která byla založena v roce 1993 na pražení a balení kávy, se rozhodl výrobu bonbonů koupit v roce 2005, ale bez strojů i bez lidí. Nezískal však značku Lipo, která nyní patří jeho konkurenci.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MAWERICK: já jsem to u nich pochopil tak, že ten název KOVAP je nový, až porevoluční vzniklý s obnovením výroby, protože na začátku to byly čistě kovové hračky (plus nějaký kaučuk na pneumatiky). Ale je možné, že jsem to u nich blbě pochopil.

    Je to už nějaká doba, co jsem takhle objevil Ameriku ohledně akronymů (z dětství jsem si pamatoval jenom ten Čedok, protože se tím průvodkyně chlubila na nějakém zájezdu, jakou mají historii a i za bolševika se hlásili k prvorepublikové historii, protože byla úplně česká, div že nemluvila o obrozencích), a celkem fascinovaně jsem hledal další a další příklady docela dlouho. Teď jsem to skládal z paměti a sem tam dohledal podrobnosti tam, kde jsem si nebyl jistý. KOVAP jsem v tomhle považoval za obnovenou výrobu a novou značku schválně postavenou "po staru" akronymem. Ale fakt to může být název původní.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    STARE_CASY: neni KOVAP "stara" firma? bavil jsem s jejich zastupcem na stanku co meli ve Varech a rikal myslim ze jsou tesne povalecni (pokud si to pamatuju dobre)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    STARE_CASY: ok, mažu se... ale i tak mi tenhle způsob tvoření zkratek nepřirostl k srdci...

    STARE_CASY: OTAVA: podobnou cestu volí i v KLDR :)

    V KLDR je takový hlad, že Kim poslal vojáky na pole - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/v-kldr-je-takovy-hlad-ze-kim-poslal-vojaky-na-pole/r~7766606ac71e11ed8980ac1f6b220ee8/

    #kecy
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    OTAVA: Ono to u nich mělo tradici :) Zbrojovka Brno v meziválečném období vyráběla kromě zbraní také auta pod názvem Z.

    Koukám, že na wiki něco málo je a dá se tam proklikat na jednotlivé modely aut.

    Z4


    závodní Z6 s přezdívkou Pekelník (první české auto s kompresorem)



    Takže spustit po válce výrobu traktorů bylo asi o něco snažší, to prostě jenom předěláš protiletecký kulomet, no... :)

    Zbrojovka Brno – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Zbrojovka_Brno
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    STARE_CASY: to ve vtipné, obvykle si továrna na traktory přibrala výrobu tanku a ne naopak!
    NJAL
    NJAL --- ---
    STARE_CASY: Mezivalecna kapesni pistolka ala FN Browning 1906 se vyrabela pod znackou DUO - DUsek Opocno.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    jo, a ještě jsem si vybavil ZETOR - Z (písmeno ZET) traktOR, původně to vzniklo jako odštěpný závod Zbrojovky Brno (to je to písmeno Z), když začali vyrábět traktory.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MEJLA77: jen ten Čedok není zkratka komunistická :) Akronym byl použit poprvé v roce 1926, společnost samotná byla založena 1920.

    Akronymy byly v módě už v té době.

    ESKA - iniciály es-ká konstruktérů Swetlik a Kastrup, založeno 1899, nejdříve jako Elite, později Eska (ale nevím rok, určitě před 1932)
    JAWA - Janeček-Wanderer (Janeček koupil licenci motocyklů Wanderer), 1929
    ETA - ElektroTechnické Aparáty - původně značku vlastnila (vymyslela) společnost v Praze někdy ve 20. letech 20. století, která vyráběla rozhlasové přístroje a další elektrická zařízení
    NAREX - 1943, nářadí exportní nebo pro experty, nedaří se mi dohledat přesný původ

    Ale je fakt, že spousta akronymů vznikla po znárodnění, aby zmizelo jméno původního majitele.

    TON - Továrna Ohýbaného Nábytku, znárodněný podnik Michaela Thoneta
    SPOKAR - původně "První Pelhřimovská akciová továrna na kartáčnické zboží a štětky, dříve J. Hrdina" (tohle byl fakt celý název :)), znárodněno, spojeno s podnikem Zadrev a vznikly Spojené Kartáčovny
    BOTAS - Melezinkovy obuvnické továrny, znárodněno, podnik dostal jméno Botana, začal vyrábět obuv pod značkou Botas (bota-Skuteč nebo bota-sportovní), po privatizaci už je to podnik Botas.
    JITONA - původně Spojené uměleckoprůmyslové závody Brno z roku 1920, znárodněno, spojeno s dalšími podniky a vznikly JIhočeské TOvárny NÁbytku
    TESLA - technika slaboproudá (nebo taky technicky slabé, jak se tomu přezdívalo později), 1946 znárodnění a spojení několika podniků (na wiki je solidní seznam)
    MIKOV - MIKulášovický KOVoprůmysl, 1955, sloučení místních podniků opět po znárodnění.

    A je dost akronymů i nových - třeba hračky KOVAP (kov a plasty) nebo LASVIT (láska a svit).
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    TOvárna NA Klobouky ;)
    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    KOLDUM v Litvínově. Všichni jsme skloňovali bez Koldumu, s Koldumem atd. Pak přišel okamžik prozření, když češtinář zahřměl "Říká se snad bez důmu, s důmem?!" Wow!
    Kolektivní dům v Litvínově – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolektivn%C3%AD_d%C5%AFm_v_Litv%C3%ADnov%C4%9B
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HNILOB: činná.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    OSVČ osoba samostatně výdelečně čilá
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    KOLOC: baterie VARTA = Vertrieb, Aufladung, Reparatur Transportabler Akkumulatoren (distribuce, nabíjení, oprava přenositelných akumulátorů)
    je to imho nemecke jako hovado!
    KOLOC
    KOLOC --- ---
    FRK_R23: zubní kartáčky SPOKAR = Spojené kartáčovny
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Drutěva = Družstvo tělesně vadných
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    STENNY: jakási prateta z matčiné strany si po válce "vzala" snoubence padlého ve II. světové válce, žila pak v Drážďanech
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The Real "No-Go Zone" of France: A Forbidden No Man's Land Poisoned by War
    https://www.messynessychic.com/2015/05/26/the-real-no-go-zone-of-france-a-forbidden-no-mans-land-poisoned-by-war/
    Odstranění nevybuchlé munice z lokalit nejtvrdších bojů 1.světové války ve Francii stávajícím tempem potrvá ještě 300-700 let. Podle jiných odhadů se to nepodaří nikdy.
    článek obsahuje hodně fotek. Popravdě, mám pocit, že ten odkaz mám otevřený právě z Nyxu, ale "filtr mlčí" :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam