• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    NJAL
    NJAL --- ---
    TRISSIE: Nevim, jestli jsme na tom s druhotkem, ctvrtkem a patkem lepe. ;-) Anglicani to maj mnohem lepsi.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    TRISSIE: no, oni začínali rok březnem, tak to je holt proto...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    akorát teda s tím římským kalendářem, tomu chlápkovi, co uzákonil, aby se devátýmu měsíci v roce říkalo sedmec, desátýmu osmec a tak dále, tak tomu teda měl někdo bodnout kudlu do zad! :-)

    (aby to plnilo požadavky tohoto klubu, dodám, že kalendář byl uzákoněn ediktem k 1.1.45 BC, a na jeho tvorbě se podíleli řečtí matematici a astronomové včetně Sosigena z Alexandria, který jako první - o kom se ví - popsal oběžnou dráhu Merkuru, a po němž je pojmenován kráter Sosigenes na přivrácené straně Měsíce)
    VIDA
    VIDA --- ---
    87HIGHFLYER: Abychom před víc jak třiceti lety mohli říkat zapomnětlivému profesorovi latiny: "Pane profesore, vyprávějte nám o římském kalendáři." To byla naše obdoba zdržovací techniky "zazpíváme si".

    Ale odmaturovala sem za jedna a teď ve šroubárně jako když najdu

    Vizte: https://youtu.be/xRXqKzRS1lQ
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    87HIGHFLYER: Jo tak :⁠-⁠D. Ale uznej, že proč někdo psal na zeď, že upek chleba, je taky hodno pozastavení.
    No ono to původně bylo dost jednoduchý. Původně byl římskej kalendář lunární, jako asi naprostá většina nejstarších kalendářů, takže základem pro počítání čehokoliv byla perioda mezi fázema měsíce a ty termíny kalendy, nony a idy prostě jen připadaly na fáze měsíce. Kalendy označovaly nov, nony první čtvrť, idy úplněk. Předpokládám, že původně existoval i termín pro poslední čtvrť, ale nevím jakej ani proč se přestal používat. No a dny v měsíci se prostě jen počítaly, jako kolik zbejvá, takže třeba "tři dny do úplňku druhýho měsíce". Akorát pak se postupně přešlo přes lunisolární kalendář na solární, kdy základem počítání je perioda oběhu Země kolem Slunce. Tím, že se změnil základ počítání, tak by přestaly sedět ty termíny, protože kalendářní měsíce přestaly odpovídat lunárním měsícům. Tak se kalendy, nony a idy prostě jen zafixovaly na konkrétní datum kalendářních měsíců. A vlastně se moc nezměnilo, protože pokud původně idy označovaly polovinu lunárního měsíce, pak po zafixování dál označovaly polovinu měsíce, jen teď už kalendářního a ve způsobu vyjadřování "X dní do Y" se mohlo vesele pokračovat, aniž by se měnil úzus.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SALVATOR: proč maj tak debilně komplikovanej kalendář, ne proč rádi cmaraj po zdech:D
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    SALVATOR: .. rikas antickej nyx?
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    SALVATOR: cimrman :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PRAASHEK: mean culpa, vypadlo mi "bez opory", byla schopna sedět bez opory - to je to, co je překvapovalo. Až když jsem se teď vrátil k tomu, co jsem sem hodil na začátku, tak mi došlo, proč se na tom detailu tak točíš.
    Ale samo o sobě to jako argument stejně nedostačuje, podstatný je celý ten soubor argumentů včetně příležitosti a motivu k podvodu, záměrné likvidace velké části fotek a dokumentů atd. Že tu budete řešit zrovna úplně nepodstatné sezení, bych nečekal. Nyx, no...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MONIOUS: Njn, bohužel se neobtěžoval udat roky ab urbe condita.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    87HIGHFLYER: Římani podle všeho milovali čmarykat po stěnách. Jen z Pompejí samotnejch se dochovalo na 11 tisíc nápisů a zdaleka ne všechny sou latrinálie typu "Restituta, odlož, prosím, tuniku a ukaž nám tu svoji chlupatici", nebo "Secundus rád prcá chlapečky". Spousta toho jsou různý vzkazy, namnoze banální, jako "Byl jsem tady, Sextus', poezie, často milostná, recenze restaurací ("Císařský výběrčí daní tvrdí, že jídlo tady je utrejch") dokonce i hry, rebusy... Ten záběr témat je tak širokej, že nápis o tom, že někdo upek chleba vlastně ani moc překvapivej není.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SALVATOR: jako...proč?:D
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    STARE_CASY: mně celá ta kauza vlastně vůbec nezajímá, zajímalo mě jenom to "dokoázala sedět i po sto letech" :)) což mi zní takhle formulované jako strašná kravina
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PRAASHEK: neměla držení těla odpovídající většině lidí daného věku, ale naopak výrazně mladších - o 20 až 30 let. Není to tak těžké chápat, fakt si ty jejich argumenty přečti, většinou jsou srozumitelné, pravděpodobnostní výpočty kolem nejsou pro pochopení podstatné.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    SALVATOR: plus minus dve ste let :D
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    STARE_CASY: a tys to teda taky nepochopil (míněno to sezení po stovce)? Já třeba když něco nechápu, tak to nepřepisuju pro ostatní. Ale budiž.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PRAASHEK: můžeš si počíst a zeptat se přímo těch, kdo tvrdí, že jejímu věku nevěří.

    Evidence That Jeanne Calment Died in 1934—Not 1997 - PMC
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6424156/
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ad PRAASHEK: co tím tedy STARE_CASY myslely? Nebo to neví ani ony?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Dnes je velmi zhruba dvoutisící výročí toho, že v Pompejích někdo upek chleba a pak o tom napsal na zeď gladiátorskejch ubikací (XIII K MAIAS PANEM FECI). XIII K MAIAS znamená 13 dní před květnovými kalendami (kalendy jsou první den v měsíci a od toho máme slovo kalendář). Je potřeba samozřejmě započítat rozdíl mezi gregoriánským a juliánským kalendářem.
    Římani měli vůbec divnej způsob počítání dnů v měsíci. V každým byly tři pevně stanovený data - kalendy (vždy prvního), nony (pátýho nebo sedmýho, podle měsíce) a idy (13. nebo 15.) a dny se počítaly jako kolik zbývá do dalšího data. Akorát to z nějakýho důvodu brali tak, že aktuální den se taky ještě počítá.
    Takže když třeba v březnu jsou idy 15. den, tak III IDUS MARTII znamená tři dny (včetně dneška) do březnových id, čili 13. března.
    ALI
    ALI --- ---
    uz dlouho jsem si rikal, co to je za divny jmeno brandu .)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam