• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    AUDIAC: Debilní překlady tady maj tradici. Přelet nad kukaččím hnízdem, Prci, prci, prcičky (tohle bolí i jen napsat) atp.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    XBAHNO: Tohle mi připomnělo debilitu překladu názvu Na západní frontě klid. Originál je Im Westen nichts Neues, tedy na západě nic nového, což poukazuje na to, že tam sice zařvaly miliony lidí, ale nevedlo to vůbec k ničemu, žádný významný územní zisky to nepřineslo.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    SALVATOR: Ono popravdě ta scéna dost opakuje spoustu mýtů ohledně toho, jak takový útok a vlastně celá válka probíhala:

    - rozhodně by nestáli bok po boku. Během útoku je třeba dodržovat rozestupy kolem 15m aby se ten s tim kulometem netrefil omylem alespoň do toho vedle
    - s tím souvisí to, že právě zmije by šel ze zákopu jako poslední, držel si odstup a mimo jiné dohlížel, aby se vojáci neshlukovali, což je taková lidská přirozenost. Tím snižuje ztráty
    - taky všichni neběží jak blbý, jak po nich začnou střílet moc, kryjí se v nejbližší díře. I tak vážou na sebe palbu a umožňují postupovat těm dalším.
    - takový útok byl vcelku často úspěšný a útočníkům se povedlo dosáhnout první linie zákopů, ze který obránci zdrhli do druhý linie- a těch linii byla celá řada. Obvykle brzy následoval protiútok, který byl taky úspěšný a tím ta fronta stála na místě.
    - ztráty se pohybovali kolem 2̀%, 5% byl výrazně neúspěšný útok/pokus o útok - je to strašný, ale né beznadějná cesta na jistou smrt.
    - hlavním zdrojem ztrát bylo dělostřelectvo a stále ještě nemoci, otravy, drobná infikovaná zranění a podobný "prkotiny". Útok nebylo zdaleka to nejhorší, co na pěšáka čekalo.
    - tehdy používaný bojový otravný látky nebyli nic moc a proti těm dnešním... Při tom slavným(prvním) útoku chlorem u Ypres ho bylo vypuštěno neuvěřitelných 168t a to zasáhlo 7000 nijak chráněných vojáků, z nichž zemřelo 350. Tedy 0.5t chloru na jednoho mrtvého(to až zase člověk bude číst o barelu shozeným z vrtulníku, co obsahoval i chlor - minimálně z vojenskýho hlediska je to blbost). S postupem času a rozšířením ochrany to byla už spíš nepříjemnost než reálné nebezpečí.
    -jediný "plyn", co má nějakou hodnotu až do dnes je právě yperit/anglicky mustard gas. Což ale vůbec není plyn, ale olejovitá kapalina. A ani moc nezabíjí, mrtvých bylo tehdá kolem 2% zasažených a to je doba předantibiotiková. Zato vydrží v prostředí i několik týdnu a způsobuje hnusný a mimořádně bolestivý popáleniny. To bylo opravdu děsivý fuj.
    -heslo trench raiding na wikipedii taky člověku posune vnímání toho konfliktu jinam
    STARF
    STARF --- ---
    TRISSIE: dovolim si vypichnout nedavny post od XCHAOS
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Jo, když o tomhle člověk dostane nějaký povědomí, získá poslední díl Černý zmije úplně jinej rozměr.

    Going Over the Top | Blackadder Goes Forth | BBC Comedy Greats
    https://www.youtube.com/watch?v=NgyB6lwE8E0
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a ještě k tomu připojím - pro představu, jak blízce se válka dotkla běžných lidí - z desítek tisíc vesnic a měst Anglie a Walesu bylo identifikováno pouhých 53, kam se vrátili živí všichni, kdo odtud narukovali do 1. světové.
    "Dvojnásobně požehnaných" (double blessed"), tedy těch, kam se vrátili živí všichni vojáci z první i druhé světové, je třináct.
    Thankful Villages - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Thankful_Villages
    NJAL
    NJAL --- ---
    https://twitter.com/Rainmaker1973/status/1646173916140908547
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: jinak ta Somma - 3 miliony vojáků, 1,1 milionu mrtvých/zraněných/nezvěstných.
    Přičemž většina nezvěstných skončila prostě tak, že z nich nezbylo dost na to, aby to vůbec mělo smysl pohřbívat separátně.
    v kostnici u Verdunu jsou uložené kosti sto třiceti tisíc!!! vojáků obou stran:
    Douaumont Ossuary - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Douaumont_Ossuary

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Z důvodů, které ve slušné společnosti nebudu rozebírat, jsem se teď ponořila do studia reálií první světové a musím říct, že mě dost šokovalo, co za masomlýnek, jak do celkové škály, tak do počtu obětí, to bylo. Jasně, člověk ze školy ví, že "Velká válka" a "Světová válka", ale pokud se z nějakého důvodu nezaměří specificky na tuhle dobu, tak to má překryté druhou světovou, protože tu mu servírujou minimálně v televizi v jednom kuse.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Tvl co a v jaký míře a rozsahu sou lidi schopný si navzájem udělat...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    v rámci sedmidenního přípravného bombardování před bitvou na Sommě (1.7. - 18.11.1916) vypálili Britové víc než 1,5 milionu dělostřeleckých granátů (podle některých zdrojů 1,7 milionu). To je 150 granátů KAŽDOU MINUTU, sedm dní v kuse. Bombardování bylo slyšet i v Anglii, i když "jen" ve východním Sussexu.

    1. července v 7:28 ráno, dvě minuty před oficiálním zahájením ofenzivy, byla ovšem pod německým opevněním Schwabenhöhe odpálena nálož o váze 66.000 liber (dnešní kráter Lochnagar, 21 metrů hluboký a 100 metrů široký). Tuhle explozi si užili až v Londýně, víc než 200km daleko.

    BOYLER
    BOYLER --- ---
    MEJLA77: Ono dost záleží na přesné formulaci, jelikož každá věta je v podstatě zadáním a pro AI pouhým algoritmem,)
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    SALVATOR: ehm, malý příspěvek k tématu (musela jsem, já ty kluky z Vancouveru totiž prostě miluju):
    The Dreadnought
    https://www.youtube.com/watch?v=OIuFWN2Uicw
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    AI se tak často omlouvá že nemělo pravdu, že jejím odpovědím mívám problém věřit a raději si vše ověřuji

    AI nejspíše obvykle vygeneruje novou odpověď místo použití existující odpovědi a proto se liší odpovědi u různých uživatelů případně i při ptaní se na totéž v rámci jednoho rozhovoru - tyedy je to jako se bavit s člověkem bez krátkodobé paměti :)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    SALVATOR: taky kytary, třeba u martin řada d. větší už sou snad jenom jazzový akustiky.
    NJAL
    NJAL --- ---
    SALVATOR: Mirne zajimavy fakt - jmena lodi maji v Royal Navy tradici, opakuji se, a prvni HMS Dreadnought je znam z roku 1553. Moderni bitevni lod s turbinovym pohonem toho jmena byla jiz desatou takto pojmenovanou lodi.

    Mezivalecna Jugoslavie provozovala ponorku zvanou "Nebojša".
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Už roky mi občas vrtalo hlavou slovo dreadnought. Byla to třída bitevních lodí, pojmenovaná, jako už to tak bejvá, po prvním exemplářů toho typu - HMS Dreadnought. Ale dá se na ten název narazit i jinde, třeba ve Star Treku se taková loď najde a podobně.
    A já furt nevěděl, co ten název vlastně má znamenat, ale ne dost na to, abych se po tom sám pídil a dneska sem na to přišel úplnou náhodou. Je to ze slov dread (strach, hrůza) a nought (nic). Nebo-li česky "Nebojsa".
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    LORD_DE_SEIS: proslýchá se, že mají v plánu se tam přestěhovat. Ta mapa totiž původně není ilustrační znázornění délky, ale součást tajných plánů vlády...
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Chile is so long that it would stretch from the northernmost point of Norway all the way south to Morocco.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam