• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DYSTOPIK: To ne, my jsme nemeli tak hodne minanggkabau spicatou strechu :)

    kazdopadne pro spoustu zdejsich bude zjisteni i to, ze se na Samosiru prodavaji magic mushrooms v pradelnach (pozustatek z doby kdy byl na hippie trailu, kdyz jsme tam byli mi (2011-12) tak uz tam prevladal domaci turismus).

    https://suellewellyn2011.files.wordpress.com/2012/01/vol14.jpg

    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    E2E4: na Samosiru jsme byli taky. Pamatuju si, že když jsme tam jeli lodí, tak se na nás nalepil nějakej děsně otravnej týpek, kterej nám chtěl dohodit ubytování. Ukazoval nám fotky, bylo to asi za 200Kč za pár/noc a vypadalo to jak nějaký vysokoškolský koleje za dob hlubokýho komunismu. Bylo už pozdní odpoledne a jak se tam brzo smráká, tak nám nejdřív přišlo fajn, mít zajištěný ubytování, ale nakonec se nám podařilo nějak vymanit z jeho spárů a bydleli jsme na prvním místě od břehu (viz foto) v apartmánku s terasou tehda asi za 80Kč na noc:)
    Řekl bych, že ty naše fotky jsou pořízený možná jen kousek od sebe
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Dnes jsme ráno ve vlaku řešili, jak vlastně funguje automatické zapínání a vypínání přejezdů na vlakových tratích. Kdyby to někoho zajímalo, tak sdílím.

    Jak funguje železniční přejezd – Datová & kontextová žurnalistika
    https://www.datovazurnalistika.cz/jak-funguje-zeleznicni-prejezd/
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: heh na #4 jsem byl, ostrov Samosir na Jezeře Toba na ostrově Sumatra. a celej jsme ho objeli na motorce, asi 100km..

    můžu doporučit nejen milovníkům ostrovů na ostrovech

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Největší ostrov na jezeře na ostrově na jezeře (se všemi možnými mezistupni jezer a ostrovů mezi tím :-)
    Hacker News 100: "Largest island in a lake on an island in a lake o…" - Mastodon
    https://social.lansky.name/@hn100/110197015121367162

    (aneb taková ta virální fotka, co nedávno kolovala na sociálních sítích, nemá ani jedno z těch prvenství, i když možná ji má v relativní velikosti ostrova vůči jezeru :-)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    The Accidental Round-the-World Flight of the Pacific Clipper
    https://www.youtube.com/watch?v=hW03fbBHDNI&ab_channel=PaperSkies
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    DELIRIUM: Byla by to ideální předloha pro takovou tu vysouvací loutku z kornoutu:

    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    DELIRIUM: měla by to být volavka zelená...

    Green Heron Fishing FYV
    https://youtu.be/OSxLM0KSGSQ
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Bylo mi dnes, když jsem zjistil, kde všude jsou u nás vlci.



    src: https://www.navratvlku.cz/o-vlkovi-historicke-a-soucasne-rozsireni/
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    V celé Alabamě je nelegální, aby člověk šel po ulici s kornoutem zmrzliny v zadní kapse. Je to z doby, kdy většina lidí jezdila na koních. Zloději koní si strkali zmrzlinu do kapsy, aby odlákali koně, aniž by byli obviněni z krádeže.
    NJAL
    NJAL --- ---
    https://twitter.com/fasc1nate/status/1651332364545695744
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    ATUARFIK: Ale není :) fakt tohle umí
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    DELIRIUM: Ten dolni obrazek vypada jako nepovedena panoramaticka fotka.
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BEEBLEBROX: No vidíš, já po české verzi nikdy nepátrala... a asi bych ji stejně nepoznala :)
    Mother Knows Best (Czech)
    https://www.youtube.com/watch?v=02NXPe7PP74
    BEEBLEBROX
    BEEBLEBROX --- ---
    mít děti je jistě v mnohém obohacující, nicméně jsem úplně netušil, že díky nim zjistím zajímavý fakt o Heleně Vondráčkové.

    Ačkoli se tahle stálice českého šoubyzu drží zuby nehty, má překvapivě malý počet dabingů filmů, konkrétně za celý svůj dlouhý život celé tři. O to zajímavější je výběr jednoho z fláků, kterému propůjčila svůj hlas - Disneho pohádce Na Vlásku (2010), která pracuje s Grimmovskou pohádku o Locice (Rapunzel) - konkrétně postavě mama Gothel, což je, jak jistě již mnozí tuší, několik set let stará čarodějnice, která neváhá unést novorozeně a zavřít ho do věže, jen aby si tím zajistila nesmrtelnost...
    NJAL
    NJAL --- ---
    ERRTU: Par detailu:
    * trosku mi tam chybej zbyle BT tanky (ty se 45mm kanonem a 76mm houfnici). Ne ze by tohle nejak extra zmenilo vyzneni textu.
    * spoluprace Nemecka a Ruska trvala do nastupu Hitlera k moci
    * predtim Rusove a Nemci spolecne testovali Grosstraktory, Leichttraktory a LK-2 myslim
    * vyvoj Pz I zacal v poslednim roce spoluprace Nemecka a Ruska a jeho podvozek je spis podobny Carden-Loydum nez Christieho podvozku BT serii
    * BT tanky a Pz I se nemohly v Barbarosse "masivne stretnout", protoze Pz I bylo v jednotkach na vychodni fronte jen 152 ks bojovych a 139ks velitelskych, coz v pripade jen bojovych tvori 4.5% vsech nemeckych stroju, dohromady 8.5% vsech stroju.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ERRTU: Á, doplním videem od mého oblíbeného tvůrce, Lejzrového prasete.

    The T-34 is not as good as you think it is
    https://www.youtube.com/watch?v=CIZ6PFYUM5o
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    vojensky koutek: tank T-34
    pri jednom z prvnich tankovych stretu ww2 nemecka vs ruska (operace barbarossa) dostalo rusko pomerne jednoznacne na prdel. proti panzerum nemel tancik bt-2 moc sanci. jeho nejvetsi nevyhodou bylo ze mel benzinovy motor a prakticky nechraneny zadek, takze rad a dobre horel (coz ve spojeni s nasazenou technologii bezdratoveho prenosu a radiu v kazdem tanku, poskytovalo vsem soudruhum zivy prenos ze sprateleneho grilujiciho se tanku i s posadkou, moral boost level 5000). zajimavosti je ze bt-1/2 se vyrabeli ve verzich podobne jako mark IV male/female. tj. bud kulometne dvojce, nebo 37 mm kanon.
    v roce 1937 prichazi do vyvoje jisty Michail Koskin. ten, jsa si vedom konstrukcnich omezeni serie bt, navrhuje a preklada svemu sefovi blueprinty sveho vysneneho dokonaleho tanku t-34 (34 protoze v tomto roce pry poprve myslenku na tento tank dostal). je vsak odmitnut a je mu narizeno pokracovat na modernizaci serie bt. ovsem Misa se neda. pres den pracuje na bt, po nocich na t-34. z vyrazenych dilu a po srotistich sbira materialy a kuti prvni prototyp t-34. tak je nakonec hotova. ale nikdo o ni nestoji.je mu jasne receno aby neztracel cas kravinama a venoval tomu co se po nem chce.

    Misa se stale nevzdava a pise dopis primo generalissimu Stalinovi. na tu dobu megaodvaha! ono totiz v mezivalecnem obdobi existovala tajna dohoda mezi ru a treti risi. protoze byla treti rise svazana versrailskou dohodou, nemohla oficialne zadne tanky ani mit ani vyvijet. stejne jako vyvoj letectva a vycvik pilotu se maskoval za rogalove kluby tak i vyvoj tanku byl maskovan jako vyvoj traktoru a jine zemedelske techniky. takze nemecti inzenyri regulerne bydleli v rusku a chodili v ruskych uniformach aby se utajeni urdzelo. nemecko rusku platilo penezi i technologii. vysledkem spolecneho vyvoje byl prave rusky tank BT a nemecky tank Panzer I. a prave tyto se masivne stretli na zacatku valky. a protoze Stalin, tak po odchodu nemeckych inzenyru probehla mezi jejich ru protejsky takova cistka ze ke zdi chodili i domaci a spravci baraku ve kterych dotycni inzenyri civilne zili.

    kazdopadne rusky diktator dostava dopis od Misi, zaraduje se a pozve ho do Moskvy aby tank predvedl. co udela Misa? nenalozi tank na vlak. nasedne do nej a vydava se na 800km dlouhou cestu! tim chce prokazat jeho spolehlivost a vydrz. bez vetsich problemu do Moskvy dorazi a to i pres to ze kuli vaze 26 tun neudrzi tank v podstate zadny most v te oblasti a tak musi kazdou reku poctive prebrodit. clovek by cekal happy end, ovace, ruskou verzi nobelovky... jenze stale ten mrcha Stalin. egomaniakalni paranoik necha protahnout Misu a jeho t-34 takovym parkourem, milionem zkousek a testu (vse uspesne) a kdyz uz ze zoufalstvi nevi, tak mu ulozi aby s t-34 dojel do zimniho Finska a zpatky. a tak se i stane. Misa uspesne dojede do zimniho Finska a zpatky. ihned po navratu dostava t-34 bumazku a zacina jeji masova produkce.

    Misa ale bohuzel neslavi. je odvezen do nemocnice se zapalem plic, na ktery behem par dnu umira. jeho prototypova t-34 mela a umela spoustu veci. ale bohuzel... nemela topeni v kabine. Misa tak celou cestu absolvoval v hluboce namrazene lednicce. coz je cele tak totalne ruske, ze to totalneji russtejsi uz byt proste nemuze.

    a opet cas dodatku

    dodatek 1:
    nejznamejsi verze jsou t34/76 a t34/85. cislo za lomitkem udava razi delove hlavne. verze 85 uz zvladla prorazit pancir nem tanku Tiger I i Panher. obrovskou vyhodou tanku byla jeho konstrukcni jednoduchost. tovarny (po prestehovani za ural) chrlily tisicovky novych tanku, zjemena proto ze se totalne vysrali na dodelavky. trci tu kus plechu? nezajem, pocitana zivotnost je stejne dva mesice. ryha na vezi? hodte pres to hard. natrit? bwahahahahaa! takze zatimco t-34/85 se zvladlo vyrobit za jeden rok 12 tisic, tak nemci za stejne obdobi zvladly vyrobit 500 Panheru. jednim faktorem byla konstrukcni jednoduchost a z toho vychazela i mensi potreba materialu.

    dodatek 2:
    cin certu dobre. vetsinu m4 shermanu ktere rusko od spojenych statu za ww2 dostalo po valce rozdalo. a tak se stalo ze pri prekvapivem utoku severni koree na jizni, zjistili jizni korejci osn a usa ze bojuji proti vlastnim tankum.
    SITH
    SITH --- ---
    uprostřed brdských lesů, blízko Padrťských rybníků, stojí nenápadný pomník velkých hrdinů.

    Výsadkářské skupiny Intransitive a TIN

    INTRANSITIVE:

    Složení a úkol
    Výsadek tvořili nadporučík Václav Kindl, četař Bohuslav Grabovský a desátník Vojtěch Lukaštík. Úkolem výsadku bylo poškodit rafinérii minerálních olejů v Kolíně a další sabotážní a destrukční úkoly.

    Činnost
    Skupina byla vysazena 29. dubna 1942 společně se skupinou Tin na Rožmitálsku. Při seskoku ale došlo k rozptýlení členů obou skupin. Ti se po dopadu na zem již nesešli. Lukaštík našel těžce zraněného Cupala z Tinu a dopravil ho na Moravu k příbuzným, Kindl se ukrýval v Bernarticích u Tábora.

    Skupina se sešla poté, co Kindl dal do denního tisku dohodnutý inzerát. Společně s Grabovským pokusili vyzvednout ukrytý materiál, ten však již byl odvezen gestapem. Z důvodu bezpečnosti se skupina znovu rozešla.

    Lukaštík se vrátil na Moravu, kde se ukrýval v lesích, později nalezl úkryt v Jankovicích u rodiny Remešových. Nejprve se s Cupalem pokusili vykonat atentát na protektorátního ministra Emanuela Moravce, což se ale nezdařilo z důvodu ministrovy důkladné ochrany, poté se ještě pokusili u Uherského Hradiště vyhodit do povětří trať, ale neúspěšně. Lukaštíka navíc udal místní konfident gestapu v Uherském Hradišti. 8. ledna 1943 provedlo gestapo u Remešových prohlídku. V následné přestřelce byl Lukaštík zraněn a v bezvýchodné situaci se zastřelil.

    Kindl a Grabovský navázali kontakt s Obranou národa. Odbojáři jim zajistili falešné doklady a úkryt ve východních Čechách. V březnu 1943 byli oba zatčeni poté, co je některý z odbojářů při mučení prozradil gestapu, podle jiných tvrzení se Kindl vzdal dobrovolně.[1] Oba se naoko zavázali ke spolupráci a byli propuštěni. Grabovský byl na podzim znovu zatčen, když jeho lest gestapo prohlédlo. V roce 1944 byl (po zachycení motáku určeného pro Londýn) v Terezíně popraven. Také Kindl měl být za předstírání spolupráce zatčen, podle jiných pramenů se skutečně dopustil zrady a několik lidí kvůli němu skončilo na popravišti, když působil pro gestapo jako agent provokatér.[1] Při jedné pátrací akci v Nasavrkách byl omylem zastřelen příslušníkem gestapa

    TIN:

    Složení a úkoly
    Paravýsadek tvořili rotní Ludvík Cupal a Jaroslav Švarc. Jejich úkolem bylo provést atentát na ministra školství a propagandy protektorátní vlády Emanuela Moravce, jenž se stal symbolem zrady a kolaborace.

    Činnost
    Výsadek proběhl v noci z 29. na 30. dubna 1942 spolu se skupinou Intransitive ve středních Čechách nedaleko vsi Padrť u Rožmitálu. Skupina se však při seskoku rozdělila a nenalezla výstroj. Oba výsadkáři si při doskoku zranili nohu. Cupal si navíc způsobil i vážné vnitřní zranění, ze kterého už se nikdy plně nevyléčil.

    Švarcovi se podařilo dostat přes Plzeň do Prahy a spojit se s Opálkou. Skrýval se s pomocí odbojové skupiny Jindra, doléčil si zranění a hledal kontakt na svého druha Cupala, kterého se ovšem nedočkal. Stejně jako šest dalších výsadkářů se koncem května 1942 ukryl v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje (sv. Karla Boromejského) v Resslově ulici, kde se po tuhém boji s gestapem 18. června zastřelil.

    Zraněný Cupal byl po seskoku nalezen Vojtěchem Lukaštíkem z Intransitive a přesunul se s ním na Moravu. Ukrýval se nedaleko svého rodiště ve Velehradě na Slovácku za pomoci příbuzných a známých. Tam se opět spojil s Lukaštíkem a rozhodli se realizovat sabotážní akce, když původně zamýšlené přemístění do Prahy ztratilo po heydrichiádě smysl. Dne 18. září se pokusili o sabotáž železniční tratě mezi obcemi Polešovice a Nedakonice, čímž zavdali důvod k pátrání gestapa. V noci z 8. na 9. ledna 1943 byl vypátrán Lukaštík, který při následném útoku gestapa zahynul. Cupalův úkryt gestapu prozradil až jeho otec, který gestapu pomáhal i při synově zatýkání. K tomu došlo 15. ledna 1943, kdy byl Cupal obklíčen ve svém úkrytu v cihelně u Velehradu. Zde se v bezvýchodné situaci zastřelil.


    Mapy.cz
    https://mapy.cz/s/cegafonuze

    Operace Intransitive – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Intransitive
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Tin

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam