• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    NELLAS: geograficky je to snadné. Země pobaltí jsou Litva, Lotyšsko Estonsko - v takovém pořadí jsme se to učili a v takovém pořadí jsou od jihu směrem na sever. Zároveň Litva byla v unii s Polskem, tudíž s ním musí hraničit. Estonština je ugrofinská, tudíž musí "hraničit" s Finskem. No a Lotyšsko je prostě uprostřed. Tallin je jasnej, Lotyšsko má nejdelší název, proto má nejkratší název hl. m. - Riga no a Litva to má obráceně.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Já si teda pamatuju, že to, co zní podobně, je vždycky to obrácený, takže Latvia=Lotyšsko a Lithuania=Litva vím.
    Ale definitivně to rozbilo přiřazování jiných skutečností (lidí, geografie a historie) k jednotlivým státům (zvlášť proto, že zhruba polovinu zpráv / texů / knížek čtu v češtině a polovinu v angličtině).
    MCD
    MCD --- ---
    TRISSIE: Jediná pomůcka, se kterou jsem schopen se (občas) trefit je, že v páru českého a anglického názvu se smí písmeno 'v' objevit jen jednou.
    AAZAZEL
    AAZAZEL --- ---
    TRISSIE: Litva = Lithunia oboji zacina na Li, takze to druhue je Lotyssko...pravda neni to uplne nejsilnejsi mnemotechnicka pomucka, ale aspon neco :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NJAL: Jo, je v tom bordel, navíc jsou hned vedle sebe. Něco jako Bukurešť a Budapešť nebo Slovinsko a Slovensko (které rozlišujeme jen proto, že máme Slováky na každém rohu).
    NJAL
    NJAL --- ---
    NELLAS: To mi pripomnelo moje prvni setkani s kolegou Litevcem: Rekl jsem neco ve smyslu "I see you have a Baltic name", a on odpovedel: "Yes, it's a Lithuanian name... Not Latvian!"

    Asi se mu to delo casto, zejmena v Cesku, kde nazvy "Litva" a "Latvia" si jsou tak blizko. :-)
    KURE
    KURE --- ---
    TRISSIE: pobaltský země. víc po mě nemůže nikdo chtít :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Přesně!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: já je rozeznávala do chvíle, než jsem prvně slyšela jejich anglické názvy. Od té doby je to marný, marný, marný, a akceptovala jsem, že se mi prostě budou plést až do smrti!
    QUIP
    QUIP --- ---
    NELLAS: V Ječný jezdí tramvaj, v Žítný žádná nejezdí.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ATUARFIK: V Ječný je Lenin, to si nemůžeš splést!
    Já si teda pletu Hradčanskou a Malostranskou, kdysi se mi pletl Madrid a Lisabon, ale Litvu s Lotyšskem si taky budu plést až do smrti.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ATUARFIK: Litva! Litva, Litva, Litva. Já si to nikdy nezapamatuju. Ječná/Žitná, Poděbrady/Pardubice, a tohle zatracené Pobaltí. :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Ne úplně legitimní dokumenty z ambasád... připomnělo mi mnohem přátelštější případ: pan Chiune Sugihara, který během svého působení na japonské ambasádě v Lotyšsku vystavil několik tisíc víz, které umožnily lotyšským Židům včas utéct. Podle svědků psal a razítkoval ještě po cestě na nádraží, když odjížděl ze země, protože ambasádu zavřeli.

    Chiune Sugihara - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Chiune_Sugihara
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    STARE_CASY: a na to, aby podmazali nejakeho Brazilce z ambasady aby jim dal razitko, nepotrebovali spolupraci nikoho z CR. Brazilii si imho vybrali proto, ze je tam spousta narodnostnich mensin z dob masove imigrace, takze korejska jmena tam nevzbudi takovou pozornost...
    AAZAZEL
    AAZAZEL --- ---
    STARE_CASY: me to taky zmatlo...musel jsem si kliknout na ty pasy, protoze jsem myslel ze DARKSUN: se s tim rokem o deset let seknul, a ono ne
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    AAZAZEL: to máš recht, neuvědomil jsem si, jak je Kim Čong Un mladý a že už to bylo dávno po roce 1989.

    Tohle musely být nějaké relikty z té předchozí spolupráce před rokem 89.
    AAZAZEL
    AAZAZEL --- ---
    STARE_CASY: v roce 1996 uz nebyla CSSR
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    DARKSUN: tehdejší ČSSR se Severní Koreou čile spolupracovala, touhle cestou šly kromě tramvají, trolejbusů, polních nemocnic i nějaké ty padělky dokumentů i peněz. Prostě podle hesla "Musíme si pomáhat".
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    NJAL: ono to ma ceskou stopu.. A Brazilian security source told the news agency that the documents - which were issued by the Brazilian embassy in the Czech capital, Prague in 1996 - appeared to be genuine.
    NJAL
    NJAL --- ---
    https://twitter.com/historyinmemes/status/1656426885637632003
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam