• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Tak jsem přes Zjištění zjistil, že předchůdce slunečních brýlí jsou tzv. sněžné brýle, které vyráběli Inuité a tedy vypadají luxusně, ale myslím, že by mě docela viděsilo v něčem takovém někoho potkat :)

    Překlad z DeepL:
    Od pravěku až do rozšíření současných brýlí proti sněžné slepotě, které chrání před UV zářením, vyráběli a nosili Inuité sněžné brýle ze zploštělé mroží nebo karibu slonoviny s úzkými štěrbinami pro pohled, které blokovaly téměř všechny škodlivé odražené sluneční paprsky[4][5]. V mnoha různých podobách a z mnoha různých materiálů vyráběli původní obyvatelé Severní Ameriky a severní Asie velmi účinná zařízení na ochranu očí před škodlivými účinky silného slunečního záření v ledových podmínkách[6].

    sauce:
    Sunglasses - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sunglasses

    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Politické zjištění pro dnešní den: Realitní kancelář Maxima Reality založila Marta Slánská, dcera Rudolfa Slánského.
    MALKE
    MALKE --- ---
    MEJLA77: V zásadě. Někde jsem na to narazila jako na léčbu syfilis, a jak teď koukám, padla za to i nobelovka. Akorát když se vymyslely účinné pilule, začalo být obsolentní infikovat pacienty malárií, která taky není nic, o čem by člověk psal domů.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    "Bizon olizující si kousnutí hmyzem" je vyřezávaný a rytý fragment vrhače oštěpů vyrobený ze sobího parohu, který zobrazuje dnes již vyhynulého bizona pravěkého.

    Byl vytvořen někdy před 20 000 až 12 000 lety a našli ho v Abri de la Madeleine ve Francii. A je až neuvěřitelným způsobem věrný realitě...

    (Zdroj: FB Věda 24)

    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    GUMBA: sorráč, já linknul clanek ne primo o tom, co jsme zmínil.
    už to mám pozavirany, nebudu znova hledat, je fotbal. :D
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SCHWAB: Ehm, sloty? Buňky nemají sloty. Kromě téhle novinářské zkratky se v tom článku právě popisuje i ten skutečný princip, který je stejný, jako jsem napsal já, cituji:

    Další pokusy ukázaly, že rhinovirus spouští imunitní reakci uvnitř nakažených buněk, což viru SARS-CoV-2 zabrání v replikaci sebe sama. Když vědci zablokovali imunitní reakci, tak byla úroveň viru covidu stejná, jako když tam rhinovirus nebyl. Covid by však byl schopen znovu způsobit infekci, jakmile nachlazení polevilo a imunitní reakce se oslabila.

    Jako no offense, ale tak si to teda přečti, když to sám odkazuješ :)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    GUMBA: může to, co říkáš, anebo - třeba v tom případě rýmy a covidu - jde o u to, že ten první vir zabere všechny sloty.

    tady je k tomu něco

    Běžná rýma je schopná porazit nový koronavirus. Nachlazení covid nepustí do těla — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3287893-bezna-ryma-je-schopna-porazit-novy-koronavirus-nachlazeni-covid-nepusti-do-tela
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    MEJLA77: Ta přímá interakce mezi viry/bakteriemi imho prokázaná není, ne? Co jsem kdysi četl, tak se má za to, že ta interakce funguje spíše nepřímo: první infekce stimuluje odezvu imunitního systému, takže organismus je následně pár dní odolnější vůči nějaké další.
    (Z odběrů krve si pamatuji svá čísla bílých krvinek - fakt ten počet velmi významně nastoupá, jakmile má člověk nějakou infekci. Z "klidového" stavu pár miliard na litr třeba až někam na trojnásobek i víc, když máš vyšší CRPčko.)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Tak ještě to sem přeci jen trochu zatáhnu zpátky - zajímavé video - srovnání článků RT v různých mutacích - tohle by snad měli povinně pouštět v mediální výchově na základních školách:

    Bizarní schizofrenie ruských státních médií a COVIDová manipulace
    https://youtu.be/DlewtT9hZ94
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SCHWAB: ano, některé viry se navzájem rády nemají, ale některé jiné spolu klidně koexistují
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    MEJLA77: tak ona rýma chrání před covidem, protože ho do těla nepustí. :)
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    Kdysi na gymplu jsem vydedukovala, že by se HIV mělo dát použít jako protiváha k leukémii ("úvaha" na úrovni jedno produkuje moc bílých krvinek, druhé je žere). Učitel mi řekl, že takhle to nefunguje.

    Mírně zajímavý fakt je, že to napadlo i další lidi, a že to vlastně funguje https://magazin.aktualne.cz/prulom-v-lecbe-rakoviny-vylecili-leukemii-diky-viry-hiv/r~d37e886e6a5711e4b6d20025900fea04/
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Metoda tzv. vyhánění čerta ďáblem? Kdysi to prezentovali Alois Nahlovský s Mladým (říkali mu profesor Mladý?) Prostě člověku s rýmou dáme bacil třeba kašle a ten vyžene rýmu, pak mu dáme bacil chřipky a ta vyžene kašel... už si to nepamatuji přesně a nepodařilo se mi to dohledat...

    #kecy
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: No, "zabralo to na tuberu, zabere to na AIDS"... nevyšlo.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    SALVATOR: asi to moc nedopadlo, jinak by se tím číňani chlubili
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ATUARFIK: A jak to v tý Číně dopadlo?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SALVATOR: Zatrhli mu to:

    Tento způsob léčby odsuzují mnozí lékaři i jiné autority v oboru. [...] Heimlichova terapie AIDS malárií je také zakázána americkými a mexickými úřady, a proto byla prováděna v Číně.

    Logika té druhé věty se mi moc líbí.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ATUARFIK: A jak to dopadlo?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Četla jsem si teď něco o holandštině a volnou asociací mě napadlo podívat se, jestli Heimlich nebyl náhodou Holanďan. Samozřejmě nebyl, a nebyl ani Němec, jak jsem si myslela, ale Američan maďarsko-rusko-židovského původu. Na Wikipedii mě ovšem zaujala tato informace:

    Heimlich prosazoval teorii, že pacienty trpící AIDS je možné léčit malárií. Vysoké horečky, jež malárii provázejí, podle něj měly aktivovat imunitní systém a následně léčit infekci viru HIV.

    Henry Heimlich – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Henry_Heimlich
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam