• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    87HIGHFLYER: doplnim: na ziskani titulu Letecke eso jste za ww1 potrebovali 5 prokazatelnych sestrelu. o Rudem baronovi vi skoro kazdy, ale... a ja je sem dam komplet, protoze to je proste klasicky prusky masakr :D

    Rudy baron se celym jmenem jmenoval Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen. mel bratra jmenem Lothar Siegfried Freiherr von Richthofen. i on byl leteckym esem, valku prezil a pomerne ironicky zemrel roku 1922 jako civilni pilot po havarii letadla kteremu selhal motor.

    meli i bratrance. Wolfram Karl Ludwig Moritz Hermann Freiherr von Richthofen byl take leteckym esem prestoze zacal jako kavalerista a k Jagdgeschwader I se zapojil az ke konci valky. btw shodou okolnosti castecne muze za Manfredovu smrt protze jako novacek dostal rozkaz pri stretu s nepritelem vystoupat a jen pozorovat a pripadne odletet ohlasit neblahy vysledek. jenze podobny ukol dostal i Wilfred May, kanadsky newbee. ten se rozhodl na Lothara zautocit, coz se hrube nelibilo jeho bratranci Manfredovi ktery na nej padl jako tuna rudych cihel a jal se ho pronasledovat. zaletel tak nad uzemi nepritele a byl sestrelen. posledni slovo ktere vypustil z chladnoucich rtu bylo udajne "kaput". jako "ctihodny nepritel", byl Manfred pohrben na kanadsko/australskem vojenskem hrbitove se vsemi poctami, venci a slavnostni salvou.

    nemuzu nedodat: Manfreda pochovavali celkem ctyrikrat! asi ho to tak bavilo nebo co :) po prvnim pohrbu byl 1921 pre-pochovan na specialni hrbitov pro nemecke vojaky ve francouzskem Fricourt. v roce 1925 jeho nejmladsi bratr Bolko Karl Ernst Gotthard Freiherr von Richthofen usoudil ze ho tam tlaci hlina a chtel ho nechal presunout nemeckeho schweidnitzu vedle hrobu Lothara. nemecka vlada ale navrhla statni pohreb v berline, na coz Bolko kyvnul. pohrbu se zucastnil kazdy kdo v nemecku trochu neco znamenal vcetne prezidenta von Hindenburga. a finalne, 1975, ctyri roky po smrti Bolka, byl finalne prestehovan do rodinne hrobky ve Weisbadenu. snad tam uz vydrzi.

    Wolfram, snad pro to tvrde jmeno, sam take valku prezil, ac se nevyesil, vstoupil do wermachtu a v ramci ww2 prosel snad vetsinu... ikonickych levelu z kazde slusne druhovalecne pocitacove hry :D ucastnil se invaze do polska, bitvy o britanii, divne valky (phoney war), balkanske kampane, barbarossy (invaze do sssr), leningradu, moskevske ofenzivy, odtamtud odlifrovan do boju o krym, kerch a sevastopol (to se jiz karta obratila), ustupu u stalingradu a nasledne treti bitvy u kharkova.

    co se politiky tyce, byl Wolfram udajne az okate nezaujaty. ackoliv Hitlera obdivoval jako sjednotilete nemecka, vudci osobnost a to ze zvedl zbydacene nemecko z jha a udelu versailske smlouvy, neveril ze myslenky nacionalismu sahaji za vudcovu osobnost a nemaji zadnou hloubku ani smer, no proste jsou to takove nalestene kecy.
    co se tyce trestniho rejstriku a valecnych zlocinu, pral si pan platit? tak to mame bombardovani civilistu ve meste guernica 1937 v ramci spanelske obcanske valky (paradoxne omyl ze ktereho ovsem nasledne vseslo oblibene terror-bombing, londyn by mohl vypravet), bombardovani varsavy 1939, a bombardovani belehradu 1941 (operace retribution). dale pak je jeho podpis na smlouve ktera uklada zacit s vyvojem V-1. vojenskou karieru zakoncuje v hodnosti polniho marsala.

    Wolfram kupodivu nepadl v boji. zhorsujici se vycerpani a bolesti hlavy jej na podzim roku 1944 donutili absolvovat vysetreni ktere odhalilo nador na mozku. standopede je prevezen do rakouska kde se podrobuje operaci mozku. i pres prvnotni optimismus se ukaze ze operace rust tumoru pouze zpomalila. v prosinci 44 je oficialne uvolnen z veleni a presouva se do italie. zde se jeho stav relativne stabilizuje avsak po kapitulaci nemecka je v kvetnu 45 nemocnice obsazena spojenci a z Wolframa se stava valecny vezen. v zajeti pak umira 12. 7. 1945.

    a kdyby vas zaujalo proc se ve jmenech opakuje stale Freiherr pred tim von Richthofen, tak to je prave ten "baron". podobnost s ceskym slovem asi nebude nahodna, takze frajeri z Richthofenu proste :)
    ILIEN
    ILIEN --- ---
    A taky v Gobi pijou jerky tea. Napoj ze susenyho masa. Obsahuje to jerky, ryzi, mliko (instantni, protoze je jaro). Zato to neobsahuje caj a vlstne je to spis jidlo nez napoj
    NJAL
    NJAL --- ---
    https://twitter.com/Rainmaker1973/status/1659911853609213953
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ILIEN: bacha na Shai-Hulúdy :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ILIEN: Počkej až dostaneš statický výboj elektřiny, co se na vrcholcích kondenzuje, to to překoná :)
    ILIEN
    ILIEN --- ---
    Nektere duny, kdyz se po nich posouva pisek, tak huci. Takze treba kdyz jdete po dune, ozyva se vam neskutecne huceni/duneni pod nohama.
    Je to jeden z nejintenzivnejsich zazitku, co jsem zazila
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CDR: pravda :)
    CDR
    CDR --- ---
    87HIGHFLYER: pokud budeme brát "náš" jako československý, tak je největším esem Ján Režňák, což se ale nikdy příliš nezdůrazňovalo, anžto létal, ehmmm, na Messerschmittu Bf 109 G.
    32 sestřelů.
    Pro mě je překvapení, že zemřel až v roce 2007.
    Ještě ke Karlu Kuttelwascherovi, vždy mě pobaví historická souhra náhod.
    Velitel Pražského povstání - generál Karel Kutlvašr
    Nejlepší český stíhač - kapitán Karel Kuttelwascher.
    Nejsem schopen dohledat (možná někdo místní ví), zda se někdy setkali, ale přijde mi to velmi pravděpodobné. Škoda, že si Kuttelwascher nenechal počeštit jméno, byl by v tom dobrý binec .)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Kdyz se tu zminilo to litani, tak navzdory popularnim predstavam byl sestrel v leteckym souboji extremne raritni. Nas nejuspesnejsi letec v tomhle ohled, Karel Kuttelwascher, jich mel 20. Letecke eso byl clovek po 5. 78 bojovych letu bez sestrelu je tak neprekvapivej vysledek
    CDR
    CDR --- ---
    CDR: Ještě srovnání, Neil Armstrong též létal v Koreji jako vojenský pilot, měl 78 bojových letů (121 hodin), ale bez sestřelu.
    Do NCA a posléze NASA ovšem nastoupil, narozdíl od Buzze, jako civil, z námořního letectva odešel v roce 1952, ze záloh byl vyřazen v roce 1960, do NASA byl přijat v roce 1962.
    KURE
    KURE --- ---
    DELIRIUM: :D :D :D :D
    Kulásec borohájový český, Streptopelius bohemicus Macha, německy Böhmische Zumgeschlechtverkehreinlader
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    DARKSUN: hrdliccin hlas zval kulásce :)
    Kulásec – Necyklopedie
    https://necyklopedie.org/wiki/Kul%C3%A1sec
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    SPIKE411:
    DELIRIUM: tak priroda nezna hranice a kdyz se ji trochu pomuze... mysi, zajici, kocky, psi, myvalove, kone a dalsi hospodarska zvirata a mnozi dalsi se po svete rozsirili s clovekem a nasledne zase zdivoceli... ale i priroda sama o sobe reaguje na ruzne zmeny... treba hrdlicky. Ty o kterych psal Macha jsou u nas uz skoro vyhubene a nahradily je hrdlicky, ktere se do evropy zacaly sirit na zacatku 20. stoleti z blizkeho vychodu. V cechach poprve zaznamenany v 40. letech, ke konci stoleti jsou az na Islandu). Oba druhy zni naprosto jinak... Tedy az uslysite machuv Maj, tak vezte, ze ta hrdlicka co zvala ku lasce, mela uplne jinej hlas, nez si vy dneska asociujete s hrdlickama :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SPIKE411: psík mývalovitý se prodával živý.(k jidlu) na tom tržišti ve Wuhanu, a je možné že byl zapleten do začátku pandemie covidu.. (ale spíš v poloze že to taky chytili a šířili, než že by to byli ti co to zavlekli mezi lidi)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DELIRIUM: Dostali se k nám i japonští tanuki - psíci mývalovití.

    V Česku škodí psík mývalovitý. Jí chráněné druhy, jeho nikdo nesežere - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/v-cesku-radi-nebezepecny-vetrelec-psik-myvalovity.A110225_101608_domaci_taj
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    Podobně tomu bylo i u nás, když mývalové severní zdrhali z kožešinových farem a nebo z nich byli vypuštěni po jejich uzavření.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    NJAL: Když to vezmeme kolem a kolem...

    Titanic


    Modern cruise ship
    CDR
    CDR --- ---
    ze kosmonauti se rekrutovali prevazne z vojenskych pilotu, to je znama vec. Presto me prekvapilo zjisteni, ze Buzz Aldrin ma z Koreje na konte dva sestrely MIG-15.
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    NJAL: oh, what are you doing, step cruise ship!?
    NJAL
    NJAL --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam