• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    CDR
    CDR --- ---
    ze kosmonauti se rekrutovali prevazne z vojenskych pilotu, to je znama vec. Presto me prekvapilo zjisteni, ze Buzz Aldrin ma z Koreje na konte dva sestrely MIG-15.
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    NJAL: oh, what are you doing, step cruise ship!?
    NJAL
    NJAL --- ---
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MEJLA77: děkuji, věděla jsem že něco takového měli ale doteď jsem si myslela, že to nosili když uvízli venku ve sněžné vánici.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MONIOUS: Do určitý míry asi jsou. Spekuluje se, že kromě ochrany oka před prachem a chladem mimo jiné i k tomu slouží epikantus. To je to, co dělá "šikmý"oči třeba asiatů, mají to ale i některý africký kmeny. Ale asi to nestačí.

    "The adipose tissue is thought to provide greater insulation for the eye and sinuses from the effects of cold, especially from freezing winds, and to represent an adaptation to cold climates. It has also been postulated that the fold itself may provide a level of protection from snow blindness."

    Epicanthic fold - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Epicanthic_fold

    Jistota o funkci epikantu ale není.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    OKEYA: vidis, a ja bych myslela, ze budou "uzpusobeni", podobne jako cernosi slunci...
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    MONIOUS: O UV sice nic nevěděli, ale chránili se tak ne před oslněním, ale před následky UV - "Sněžná slepota (fotokeratitida) je akutní stav poškození oční rohovky UV zářením, které se projevuje nejprve jako pocit cizího tělesa v oku, později prudkou bolestí očí a neschopností oči otevřít (odtud „slepota“). "
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MONIOUS: spíš si všimli že když si chrání zrak tak neslepnou
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    MEJLA77: mne prijde zajimavy, ze pisou "na ochranu oci pred skodlivymi ucinky UV zareni". oni o nem tenkrat neco vedeli? spis si myslim, ze ty brejle nosili, aby vubec neco videli, ne? :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Tak jsem přes Zjištění zjistil, že předchůdce slunečních brýlí jsou tzv. sněžné brýle, které vyráběli Inuité a tedy vypadají luxusně, ale myslím, že by mě docela viděsilo v něčem takovém někoho potkat :)

    Překlad z DeepL:
    Od pravěku až do rozšíření současných brýlí proti sněžné slepotě, které chrání před UV zářením, vyráběli a nosili Inuité sněžné brýle ze zploštělé mroží nebo karibu slonoviny s úzkými štěrbinami pro pohled, které blokovaly téměř všechny škodlivé odražené sluneční paprsky[4][5]. V mnoha různých podobách a z mnoha různých materiálů vyráběli původní obyvatelé Severní Ameriky a severní Asie velmi účinná zařízení na ochranu očí před škodlivými účinky silného slunečního záření v ledových podmínkách[6].

    sauce:
    Sunglasses - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sunglasses

    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Politické zjištění pro dnešní den: Realitní kancelář Maxima Reality založila Marta Slánská, dcera Rudolfa Slánského.
    MALKE
    MALKE --- ---
    MEJLA77: V zásadě. Někde jsem na to narazila jako na léčbu syfilis, a jak teď koukám, padla za to i nobelovka. Akorát když se vymyslely účinné pilule, začalo být obsolentní infikovat pacienty malárií, která taky není nic, o čem by člověk psal domů.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    "Bizon olizující si kousnutí hmyzem" je vyřezávaný a rytý fragment vrhače oštěpů vyrobený ze sobího parohu, který zobrazuje dnes již vyhynulého bizona pravěkého.

    Byl vytvořen někdy před 20 000 až 12 000 lety a našli ho v Abri de la Madeleine ve Francii. A je až neuvěřitelným způsobem věrný realitě...

    (Zdroj: FB Věda 24)

    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    GUMBA: sorráč, já linknul clanek ne primo o tom, co jsme zmínil.
    už to mám pozavirany, nebudu znova hledat, je fotbal. :D
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SCHWAB: Ehm, sloty? Buňky nemají sloty. Kromě téhle novinářské zkratky se v tom článku právě popisuje i ten skutečný princip, který je stejný, jako jsem napsal já, cituji:

    Další pokusy ukázaly, že rhinovirus spouští imunitní reakci uvnitř nakažených buněk, což viru SARS-CoV-2 zabrání v replikaci sebe sama. Když vědci zablokovali imunitní reakci, tak byla úroveň viru covidu stejná, jako když tam rhinovirus nebyl. Covid by však byl schopen znovu způsobit infekci, jakmile nachlazení polevilo a imunitní reakce se oslabila.

    Jako no offense, ale tak si to teda přečti, když to sám odkazuješ :)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    GUMBA: může to, co říkáš, anebo - třeba v tom případě rýmy a covidu - jde o u to, že ten první vir zabere všechny sloty.

    tady je k tomu něco

    Běžná rýma je schopná porazit nový koronavirus. Nachlazení covid nepustí do těla — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3287893-bezna-ryma-je-schopna-porazit-novy-koronavirus-nachlazeni-covid-nepusti-do-tela
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    MEJLA77: Ta přímá interakce mezi viry/bakteriemi imho prokázaná není, ne? Co jsem kdysi četl, tak se má za to, že ta interakce funguje spíše nepřímo: první infekce stimuluje odezvu imunitního systému, takže organismus je následně pár dní odolnější vůči nějaké další.
    (Z odběrů krve si pamatuji svá čísla bílých krvinek - fakt ten počet velmi významně nastoupá, jakmile má člověk nějakou infekci. Z "klidového" stavu pár miliard na litr třeba až někam na trojnásobek i víc, když máš vyšší CRPčko.)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Tak ještě to sem přeci jen trochu zatáhnu zpátky - zajímavé video - srovnání článků RT v různých mutacích - tohle by snad měli povinně pouštět v mediální výchově na základních školách:

    Bizarní schizofrenie ruských státních médií a COVIDová manipulace
    https://youtu.be/DlewtT9hZ94
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam