Mám tu kus popsaného prostěradla, ke kterému mi chybí informace, tak to zkusím tady. Týká se příběhu mého táty: jeho německá matka musela jít do odsunu, ale malé dítě tu muselo zůstat, protože z rozvedené smíšené rodiny (a nikdo neřešil, že český otec už má novou rodinu a nadbytečného syna dá do péče cizím lidem – prostě jeden ze šílených příběhů té doby). Já se tenhle příběh dozvěděla až v dospělosti, i proto, že mí rodiče se rozvedli krátce po mém narození a „díky“ matce jsem si vztah s tátou začla budovat až po svém osamostatnění se. O odsunovém období ale moc nemluvil, možná i leccos milosrdně vytěsnil, takže jsem si věci seskládávala postupně. Tenhle kus prostěradla našla tátova žena po jeho smrti vzadu v šatní skříni a je zřejmé, že se tam přesunul z německého bytu babičky, který táta pár let předtím vyklízel. Inkoustová tužka a seznam jmen a adres – skoro určitě stejný útržek dostal každý člověk ze seznamu, aby o sobě navzájem věděli. Je tam příjmení babičky, patrně tam jsou i zaměstnanci rodiny. Ale kde byli a co se odehrávalo ve chvíli, kdy to prostěradlo trhali? Mezi adresami je Francie, Itálie, americká zóna, nakolik to dokážu přečíst. Byli v nějakém lágru a měli už individuálně pokračovat dál? Pokud ano, jak věděli, KAM? Vím, do které části Bavorska tehdy doputovala většina tátových sousedů, byla jsem tam i v místním soukromém muzeu odsunu – silný zážitek, ale s prostěradlovým seznamem mi poradit neuměli. (seznam je pod odkazem)